18.2.11

Лайм кейк с глазура и малинов сос / Lime cake with glaze & raspberry sauce


Здравейте!
След неочаквана и принудително дълга пауза подготвих една публикация и се появявам, за да кажа, че съм ОК. Тази година обаче, за разлика от обичайното, не успях да избегна челния удар с бързия влак .. т.е. грипа. Ударихме се здраво и моята инатлива глава не беше по-твърдата в случая. Наложи се да намаля драстично ритъма, да отложа почти всичко, с което се занимавам, да си вземем довиждане с компютъра за известно време. Въобще, оказа се, че не е лошо от време на време, макар и рядко, човек да остави всичките дини, които е нарамил под мишница и да даде възможност на организма да презареди.


След като се възвърне енергията, всичко става лесно и цветно, слънцето грее по друг начин и ти се хапват всякакви вкусни и свежи неща. Идеята за кейка дойде от кутията замразени малини в камерата, грижливо набрани, подредени и подарени от леля ми през лятото, за което много благодаря!


Кейка е много ароматен, има си кора от лайм, напоен е леко с лайм сок , а соса от малини чудесно си партнира с този симпатичен, уханен цитрус....Има си доволно и масло, но пък кой е казал, че парчетата кейк трябва да са големи и по много наведнъж? ..... А и каквото и да си говорим, кейка с масло е друга работа и понякога направо е в реда на нещата да си доставим удоволствието.....


Lime cake with lime glaze and raspberry sauce



Лайм кейк с глазура и малинов сос

115 г меко краве масло
190 г захар
½ ч.л. сол
2 големи яйца
1 чл бакпулвер
190 г брашно
120 м.л. пълномаслено прясно мляко
1 сл настъргана кора от лайм

глазура:
40 мл сок от лайм, прясно изтискан
50 г фина пудра захар
захар на едри кристали за поръсване

малинов сос:
340 г замразени малини
110 г захар
60 мл вода


Разбийте маслото със захарта и солта. Прибавете яйцата едно по едно, като разбивате добре всеки път. Добавете и бакпулвера, след това брашното на три приема, като редувате с прясното мляко и завършите с добавяне на брашно. Към сместа сложете и настърганата кора от лайм. Изсипете я в намаслена и поръсена с брашно тава с размери 25 х 17 см или 22 см диаметър. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 30 – 35 минути или докато пробна клечка излиза суха от кейка. Не го оставяйте твърде дълго, за да не се изсуши. Междувременно смесете сока от лайм и пудрата захар. Когато кейка е изпечен и все още топъл, надупчете го с клечка за зъби по горната повърхност до половината от дебелината му. Веднага нанесете с четка глазурата на няколко етапа до пълно усвояване. Извадете кейка върху решетка да се охлади. Опционално декорирайте, като поръсите леко със захар на едри кристали. Сервирайте нарязан и залят с малиновия сос.
Съхранявайте на стайна температура до три дена.

Малинов сос :
Размразете малините и отцедете отделилата се течност.
Смесете захарта и водата и ги загрейте на силен огън до завиране. Намалете огъня и оставете така докато захарта се стопи. Отстранете от котлона и оставете да се охлади. Пасирайте малините, като добавите към тях и захарния сироп. Изсипете в добре затварящ се съд. Може да се съхранява в хладилник до пет дена.



идея рецепта - http://www.kingarthurflour.com/

23 коментара:

  1. Страхотна публикация и скорошно оздравяване!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятна феерия от цветове и аромати! Радвам се, че вече си по- добре и си личи по вълшебните снимки и тази неустоима рецапта! :-)

    Поздрави и усмихнат уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Ухае чак тук.Много свежо предложение,Диди!А за снимките просто нямам думи ..

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, липсваха ми красивите ти снимки :)
    Радвам се че си добре !
    Обичам сладкиши с аромат на лимон, а малинките...
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Хей, дами, радвам се на присъствието ви!
    Благодаря за комплиментите и пожеланията!

    Приятни почивни дни и от мен!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, радвам се че си тук, защото винаги поднасяш интересни рецепти, придружени с красиви снимки. А кейка изглежда просто уникално и като гледам рецептата, вероатно води до пристрастяване :o)
    Поздрави и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, хубаво е че си оздравяла и се завърна :)
    Прелест! И сладкиша и снимките!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, че красота! Свежа и пролетна! Наистина човек има нужда от време на време да се разтовари, жалко само, че е трябвало да го направиш по време на грип. Диди, радвам се, че вече си добре, защото ни липсваше! :)
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Да, Ваня, кейка е вкусен,а към малиновия сос специално мога да се пристрастя :) особено, когато няма пресни малини.

    Ева,Зори, радвам се,че ви харесва!

    Мира, често по такива поводи стават големите почивки, освен ако не е ваканция...

    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, хубаво е, че си успяла да си починеш, лошо е, че по такъв повод.
    Радвам се, че вече си добре!
    А новото ти предложение повече от изкушаващо - малини, лайм...... и този пухкав сладкиш....

    Хубави събота и неделя ти пожелавам и много усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасен, сочен и ароматен сладкиш!
    И аз обожавам лайм и със сигурност ще се възползвам от рецептата, Диди!

    Радвам се, че вече си преборила коварния грип!

    Хубави и усмихнати почивни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Диди,
    бързо и леко възстановяване ти желая!
    Прекрасна идея, много аромати и страхотни снимки -
    една вълшебна феерия.
    Поздрави и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,не е лесно човек да изкуши кулинар като теб:)

    Ири, употребила си най-точната дума за грипа май..
    Надявам се да харесаш кейка!

    Дианка, много се радвам на коментара ти!

    Благодаря ви, момичета!:)

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, дано вече си по-добре. Пожелавам ти пълно зареждане за идващата пролет, както с физически сили, така и с много позитивно настроение:)
    Страхотна свежо и ароматно предложение. Изключителни снимки и аранжировки! А втората, ех как въздишам по нея, толкова свежа, жива...
    Успешна седмица и много :)

    ОтговорИзтриване
  15. Диди, великолепни, изкусителни снимки, както винаги:) Радвам се, че вече си добре :)

    ОтговорИзтриване
  16. Миленка,благодаря! Ще пробвам да съм тип-топ и никаква пролетна умора...:)
    Дина,много хубави думи, 10х!

    ОтговорИзтриване
  17. Ароматно, красиво, свежо, с привкус на лятно настроение! Диди, радвам се, че вече си по добре! Определено ми липсваше неповторимият ти стил:) Поздрави, прегръдки и много хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  18. Диди, харесва ми свежата комбинация от малини и лайм, а снимките ти са опасно изкушаващи. Здраве и добро настроение ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  19. Руми, Кали, благодаря ви за хубавите пожелания!
    Радвам се, че харесвате публикацията!

    ОтговорИзтриване
  20. Много красиви снимки... И много вкусен кейк, записвам си рецептата за опитване :) Поздрави и хубава седмица :)
    Боряна

    ОтговорИзтриване