Първо искам да ви кажа, че много се радвам на бързите положителни отзиви за две от четирите ми януарски рецепти. Стимулиращо е да прочетеш, че публикувана рецепта е била опитана и одобрена - едно от най-сладките неща във фууд блогинга, това толкова трудно, но пък безкрайно обсебващо занимание.
Днешната ми рецепта е от лесна по-лесна. Малко продукти, които обикновено постоянно са ни подръка. Единствено от ментата, чието присъствие е по-необичайно идва приятна изненада. Аз не се справям засега със саксийното отглеждане на билки, но добре че наблизо има голям супермаркет, в който често се намират пакетирани свежи. Във всеки случай не я пропускайте, дори да е изсушена.
Лещата като цяло е евтин източник на протеини, богата на фибри и желязо. Класация на Health magazine я включва в петте най-здравословни храни. Червената леща изпъква с предимството си, че е белена т.е. по-бърза за приготвяне и по-деликатна за стомаха.
По отношение на ястията съм на моменти. Обичам пикантните, сложно подправени в хармония. Предпочитам и семпли неща, съставени от няколко, но качествени и категорични във вкуса си продукти. Например едни от любимите ми в италианското вълшебство Паста и Пица са спагети Aglio e olio и пица Margherita.
Заради децата вкъщи основно правя семпли ястия с малко подправки. Една такава супа, гореща и засищаща, същевременно лека и ненатрапчива, винаги спасява положението, внасяйки и малко слънце на трапезата.
За хрупкавите спиралки използвах останалата ми половина от пакета готово многолистно тесто, взет за Тартите с круши и синьо сирене. С изключение на този случай, по разбираеми причини не бях купувала от така нареченото бутер тесто през последните 3-4 години. Даже бях забравила колко е вкусно и вече застана в приоритетната петица от най-важни рецепти, които да направя за блога. На човек, ако иска да похапва нещо истинско, не му остава друго, освен да си направи. Чудя се как се получи така, че в началото на 21 век сме принудени от индустрията за всяко нещо да внимаваме и да се оглеждаме подозрително. Развили сме се много, но станали ли сме по-разумни? .....Обърках се вече и дори не мога да кажа кое е по-вредно като съставки - тези хрупкави пръчици от готово тесто или фабричния хляб.....и мога ли всъщност да вярвам на авторитетната фирма, производителка на домашната ни машина за хляб, че незалепващото покритие в нея е безопасно. Кое ще е най-добре да сервирам към супата?...Но да не задълбавам в тази тема, че ето, за нея пък ще ни трябва пилешки бульон....
Creamy red lentils soup with mint and crunchy sticks recipe
Крем супа от червена леща с мента и хрупкави пръчици
2 малки до средни глави кромид
3 моркова
1 скилидка чесън
2 сл зехтин
190 г червена леща, белена (1 чаша от 240 мл)
500 мл пилешки бульон, натурален
морска сол
черен пипер
за гарниране - връзка свежа мента плюс пълномаслено кисело мляко или заквасена сметана, подправени със сол и черен пипер
Загрейте зехтина и задушете нарязаните лук и моркови за около 3 минути. Добавете наситнения чесън и добре измитата леща, подправете леко със сол и разбъркайте за минута. Долейте бульона, предварително загрят и 300 мл гореща вода (200 мл за по-гъста супа). Оставете сместа да заври, намалете котлона и оставете 20 минути. Пасирайте супата. Сервирайте веднага, гарнирана с нарязана на тънки лентички мента и подправените мляко или сметана.
Хрупкави пръчици
200 г многолистно тесто
1 жълтък
сусамови семена
Размразете тестото. Разстелете го и отрежете тънки ленти с ширина 6-7 мм. Увийте ги няколко пъти на спирала, за да ги фиксирате намокрете леко краищата им и ги притиснете към хартията за печене, с която предварително сте застлали голяма тава. Намажете ги със жълтъка, разреден с 1 чл вода и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 15 минути, докато придобият златиста коричка.
референции - Wikipedia
Невероятни снимки! Изглеждат толкова живи - много ми се иска да мога да се протегна през монитора и да си взема една хрупкава пръчица :)
ОтговорИзтриванеОт доста време планирам да сготвя червена леща, но ме спираше това, че не знаех дали изисква някаква по-различна обработка. Сега вече ще опитам тази толкова примамлива рецепта. Имам само един, може би глупав, въпрос - червената леща само белена ли я продават? Имам предвид дали трябва да потърся на определена фирма или всяка една ще ми свърши работа?
Благодаря, Габи!:)
ОтговорИзтриванеДоколкото се ориентирам, червена леща е по-общо понятие в България и се употребява точно за тази леща - белената.На опаковката, на показаната на снимките ми пише "фина леща" ,има и етикети, на които пише "червена белена леща".
А доколкото се ориентирам това всъщност е сорта Petite Crimson.
По принцип има и небелена червена леща - Red Chief, но не съм виждала такава в магазините.Така че, едва ли има начин да се сбърка.
Диди, ии аз опитах тази година крем супа от червена леща и останах много доволна :)
ОтговорИзтриванеА ментата я използвам като подправка и сушена и прясна, дори си суших лятото сама :)
Многолистно тесто обожавам, но купешкото не ми се отразява добре и си мисля, че е от маслото.
Но пък кое масло е хубаво, не знам вече!
Изобщо много питанки има, когато започнем да пазарим!
Снимкте както винаги са прекрасни!
Поздрави и хубава вечер!
Дани, следващото лято и аз ще си изсуша повече :)
ОтговорИзтриванеЗа многолистното тесто не съм сигурна дали въобще съдържа масло...
За питанките си права, безбройни са, когато тръгне човек на пазар.
Благодаря ти, хубава вечер и на теб!
Много благодаря за бързия отговор и подробните разяснения! Ще потърся, защото у нас лещата е на почит. Хубава вечер :)
ОтговорИзтриванеДиди, не сме в близки отношения с лещата, но пък това не пречи да се насладя на прекрасните ти снимките. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави
Диди много топли снимки и прекрасна рецепта!
ОтговорИзтриванеМного хубави снимки, Диди! Аз съм от страната на тези, дето обичат леща, но пък домашните не обичат :) Ще взема да купя тази червената и пасирам, дано не познае девойчето.
ОтговорИзтриванеИ :) много нежни кокиченца, аз още не съм брала тази година :)
Поздрави и лека нощ!
Олеле, като се прочетох малко по-нагоре как съм се оплела в собствените си думи, мисли и повторения...днес не ми е ден за писане :)
ОтговорИзтриванеЕва, Лулу, благодаря ви!
Пепи, кокичетата са от една баба на пазара, веднага ме грабнаха.
Тази леща може и да не се разпознае, особено ако е комбинирана с повече неща.
Поздрави и от мен!
:)
Диди, страхотни снимки! :) Много обичам червена леща, но обикновено я правя на къри. Ще трябва да я пробвам и като супа :) Много нежни кокиченца, вижда се, че идва пролет :)
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни!
Направо ми се дояде ...
ОтговорИзтриванеБоже,страшни снимки!
Мира,Йоли, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеMира,така в супа и без индийски подправки също я харесвам.
Хубава неделя:)
Обожавам червена леща и веднага ще изпробвам рецептата! Снимките са топли и много слънчеви! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЛина,благодаря! Надявам се да ти допадне, щом си фен на червената леща!
ОтговорИзтриванеМалко със закъснение, но Честита Баба Марта и на теб, Диди! Бъдете здрави, румени и засмени! А от публикацията ти и тези снимки със свежи цветове, усмивката се появи и на моето лице в този студен ден. Поздрави и хубави празнични дни! :)
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванепрекрасни снимки!!! Оранжеви, светли, свежи и тези невероятни кокичета как огравят всичко. И аз обичам червена леща, наистина е по-деликатна за стомаха и много вкусна при това. Благодаря за рецептата. Приятни почивни дни :)
Мира,благодаря!
ОтговорИзтриванеДани, радвам се,че ти допадат снимките!