21.12.10

Портокалова сол / Orange salt


Може би си спомняте блиц интервюто за Бакхус, в което на въпроса каква подправка бих искала да бъда съвсем спонтанно отговорих сол.Напълно импулсивен и необмислен отговор. Бях видяла въпросите в пощата си в последния момент и нямаше никакво време за чудене.Очевидно това е отношението ми към нея като нещо, с което толкова сме свикнали, че не му обръщаме внимание, но пък моментално усещаме, когато го няма и започва непоправимо да ни липсва.Почти няма ястие или други неща, приготвяни в кухнята, които не съдържат сол.Дори и сладките печива получават щипка от нея.
Погледнах от любопитство какво ще излезе в Гугъл за солта.Разбира се, резултатите следваха градацията от осанна до разпни го.Имаше я охарактеризирана като бяла смърт, заедно със захарта и финото брашно.Срещнах и напомняния колко ценна е била в древността, та за нея са се водели войни, а в Древен Рим за един роб са давали торба сол, тежаща толкова, колкото и той.


Полезна или смятана за изключително вредна, истината за нея е някъде по средата, а тайната е в баланса и правилната дозировка.Факт е, че тя е незаменима и жизнено необходима съставка в организма ни.
Сместа от вода и кристална сол се нарича SOLE (so-lay) и е аналогична на състава на древния океан, където е възникнал живота.Известна още като солен разтвор, тя съдържа основните елементи и енергия, необходими за създаването му.Древните келти вярвали, че душата идва от океана, от което и се смята, че идва директната връзка между думите, означаващи солен разтвор и душа - sole и soul.


Използвах случая да приготвя преди Коледа портокаловата сол, която ви представям, за да мога да изсуша едновременно и малко резени от лимон и мандарина, заедно с тези от портокал.Така освен ефектна и ароматна украса, направих и една картичка - поздрав за вас, които отделяте време да се отбиете в блога.Пожелавам ви весела и щастлива, топла и уютна, изпълнена с много любов Коледа!


Сигурно си спомняте и шоколадовия кейк с морска сол и зехтин, чиято рецепта публикувах преди време.Покрай нея имах един спор може ли ей-така, с лека ръка да се замени fleur de sel с по-обикновена морска сол.Какво да кажа, на определен етап човек смята едно, но е напълно възможно да си промени мнението.Не мога да им отрека на французите обаче - много са добри в маркетинга ....
Така или иначе, въпросната ценна и скъпа сол е далече от нас (географски имам предвид - поне аз не знам къде в България може да се намери).Затова за този кейк и не само, ви предлагам нещо по-обикновено и достъпно, но също ароматно и различно от ежедневно употребяваната сол.



Портокаловата сол е подходяща добавка към салати, риба, картофи, пиле и шоколад.Първото нещо, с което я опитах беше прясна краставица и твърде много ми допадна:).Смлях фино цялата доза с електрическа мелачка.Но ако смятате да гарнирате с нея шоколадови кейкове, изделия с шоколадова глазура или френски макарони, по-добър вариант би бил част от нея да се счука в хаванче за да останат малко по-едри частички.



И тъй-като идва време за подаръци - една идея и от мен :) ..... а и още един начин да не се чудите повече, както правя аз " ... тези дребни бурканчета от пюрета и разни деликатеси защо ли ги събирам само?..."



Портокалова сол / Orange salt

50 г едра морска сол
1 голям портокал
1 сл пудра захар

Измийте и изтъркайте добре портокала, нарежете го на възможно по-тънки резени.Подредете ги в застлана с хартия за печене тава и поръсете с пудрата захар.Изсушете ги в загрята на 80 градуса фурна с вентилатор за 2-3 часа.На 40-тата минута увеличете за кратко до 100 градуса, а след това и още два пъти през равни интервали.Към края е възможно някои парчета да са готови, за разлика от останалите,затова ги наблюдавайте и ги извадете.Накрая изключете фурната и ги оставете вътре да се доизсушат,докато тя изстине.Начупете ги на малки парченца.Ако отделни части от сърцевината ви се сторят меки и с остатъчна влага в тях - отделете ги и използвайте нарязани на дребно в някой портокалов кейк (имат страхотен концентриран аромат).Счукайте заедно със солта в хаванче или смелете в електрическа мелачка.Извършете процедурата на етапи, като с помощта на едра цедка отделяте това,което е било по-близо до ножовете и съответно е смляно ситно, а останалото връщайте за досмилане.

референции
badetezdravi.com
адаптирана рецепта от Alex,  Foto e fornelli

21 коментара:

  1. Диди, толкова са сладки и празнични тези бурканчета, а идеята за портокалова сол е превъзходна, особено за риба! Когато имам повече време, ще си направя непременно!
    Пожелавам ти чудни празници и успешна Нова година и все така да умееш да вдъхновяваш другите!

    ОтговорИзтриване
  2. прекрасен пост с прекрасни снимки! Чак ти завидях :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Влюбих се в третата снимка!
    Това му се казва изчерпателна и тематична статия-истинско удоволствие, благодаря! Предложението ти е страшно ефектно, но и лесно. Надявам се да се възползвам от него.
    Хубави празници и на теб, Диди!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, много интересно предложение с разкошни кадри! Желая ти най-приказния празник и само красиви мигове!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, прекрасни са и снимките ти, и подаръците, и картичката! Много ароматен пост се е получил. :)
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно ефектно хрумване, изпълнение, представяне - така както ти си го можеш!
    И все пак - желая ти сладки и палави празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Боже, какви работи измислят хората :))
    Изумена и възхитена съм, Диди!

    Хубави празници :)

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, пожелания за вълшебни празници на цялото семейство : с много детски смях и радост от намереното под елхата:)
    Публикацията ти е прекрасна, а от идеята ти ще се възползвам!
    Ще опитам с "Хималайска сол"

    ОтговорИзтриване
  9. Изключително! Просто не знам какво повече да кажа!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен пост ! Много ароматен и красив !
    Прегръдки за теб и малките .:)
    Весели празници ! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Мария,това,че успявам да вдъхновя някого е много ценно за мен!

    Луис,а аз какво да кажа за твоите спиращи дъха фотографии!

    Ив,третата снимка е малко странна,но има особено настроение в нея,което ми харесва.

    Ваня,Ева,Мария,благодаря ви!

    Ина,нали:) Рецептата е взаимствана от книга за солта,но не успях да разбера автора.

    Дани,ще я пробвам и аз хималайската сол.

    Йоли,трогваш ме!

    Сабина,благодаря!:)

    Поздрави и много усмивки за всички!

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, отново много оригинално предложение, придружено с великолепни снимки! :))) Ще се възползвам с удоволствие (правила съм сол с подправки, но не и с плодове). Благодаря за интересните факти за солта и за картичката! :)
    Желая ти уютни и ароматни коледни празници с любимите ти хора!

    ОтговорИзтриване
  13. Веднага грабва презентацията! Много са стилни и красиви! Преди една седмица си купих машина за сушене и сега я тествам за какво ли не. През уикенда суших портокали за коледна украса и сега имам няколко резена в излишък. Може да ги опозотворя точно за тази невероятна красота!

    ОтговорИзтриване
  14. Мира,и аз за пръв път правя подобна сол:)

    Лулу,явно съм изостанала с материала - не са ми известни тези машини за сушене:),ще трябва да ги разуча.

    Благодаря ви!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесна идея! Ще се възползвам непременно!
    Весела Коледа, пълна с чудеса!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Диди, презентацията ти както винаги е чудесна, но този път снимките са невероятни! Може би заради Коледния дух, но са невероятно красиви!
    Поздрави и хубави Коледни празници!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ви Бимбо и Пепи!
    Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Чудесен пост,Диди - приказно е при теб!
    Вълшебна нощ и щастлива Коледа!
    Топлина и здраве, късмет и благоденствие!
    Сърдечни пожелания, Диана

    ОтговорИзтриване
  19. Честита Коледа,мила Диди!

    Здраве,любов и много радост да има в дома ти.

    Весели празници и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  20. звучи ми като небивалица, затова още по-радващо - портокалова сол!

    Сол - свързвам я с душата, може би и затова за мен любовта е солта на живота; без нея той би бил здравословен, но безвкусен!
    СОЛ

    Aз не мога без теб.
    Вече едва успявам
    да стискам зъбИ,
    да не те изкрещявам.
    Все по-трудно преглъщам
    острия делник.
    Суха нощ ми присадя.
    Всеки ден - понеделник.
    Аз не мога без теб.
    Страх ме е. Много.
    Едно тихо "здравей"
    или едно просто "сбогом",
    би ме пръснало
    на парченца.
    Сякаш
    пясъчна съм.
    Ще се разпилея.
    Не. От вода съм -
    всеки миг, чувствам -
    ще се разлея.
    Перушина
    от птица ,
    всъщност съм това,
    случайна искра и...
    ще изгоря.
    Ланска шума
    по вятъра -
    Да! -
    Самота.
    Ти си толкова близо,
    толкова си далече -
    облачна само съм,
    Слънцето ми изтече.
    Времето ми се скъса
    на парцалчета болка -
    сърцето да си превържа
    няма да има толкова.
    Аз не мога без тебе
    да съм цяла, събрана.
    Аз не мога без теб -
    сол в моята рана.

    извинявам се за самоцитирането,може да е неподходящо като оцет, но тази портокалова сол ме предизвика просто:)

    Чудесен постинг!

    ОтговорИзтриване
  21. Стихотворението е прекрасно!
    Любовта е солта на живота - колко хубаво казано!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване