1.4.17

шоколадова бабка без месене



При този вариант все пак са нужни някакви умения за работа с тесто, най-вече за разточването и оформянето, но  въпреки това по-лесно не би могло да бъде. След бързото разбъркване на съставките, слагаме всичко в хладилника и го забравяме за 24 часа.



Правих я три пъти преди публикацията, като експериментирах с пълнежа и с начина на забъркване на тестото, за което използвах предишна моя рецепта. За да се получи ефектна тигрова шарка е нужно не само да се разточи тестото на тънка кора, но и да има единствено нужното минимално втасване преди и по време на печене.
Лесното разточвене може да се осигури като тестото не се меси и бърка продължително - така глутенът няма възможност да се развие и да превърне сместа в меко, лепнещо и трудно за работа тесто.



Дали шоколадът ще бъде разтопен или не, също оказва влияние на крайния резултат. Разтопеният с масло шоколад е по-тежък и нанесен на тънко разточена кора, която се завива на стегнато руло, ще притиска пластовете и те ще се надигнат по-малко, докато настърганият шоколад е по-лек и печивото се получава по-бухнало. Но и двата варианта бяха приети без никакви забележки.



шоколадова бабка без месене

90 мл прясно мляко
50 г захар на фини кристали
1 ч.л. инстантна мая
250 г качествено бяло брашно
1 яйце
1 жълтък
1/4 ч.л. сол
70 г меко масло

Брашното се пресява заедно със солта. Маслото трябва да е много добре размекнато - като крем, но не течно. Млякото се затопля леко. Добавя се захарта, разбърква се докато се поразтопи, прибавят се маята, яйцето и половината жълтък. Разбъркват се с лъжица и се добавя чаша брашно. След две-три завъртания се прибавя маслото, като се разпределя на отделни бучки върху брашното. Продължава разбъркването и се добавя останалото брашно. Съставките трябва да се смесят с минимален брой завъртания - това е определящо за получаването на лесно за работа тесто. Ако има тук-там неразпределено масло, може да остане така. Получената смес се завива със стреч фолио и се прибира в хладилника за 8-12 часа. В края на този период тестото ще изглежда почти по същия начин и ще има мекотата и консистенцията на пластелин. Работата с него започва веднага след изваждане от хладилника и е желателно да приключи докато е още студено. Премества се с помощта на шпатула върху леко набрашнен плот и с ръце се оформя на гладка топка. Разточва се на тънка кора с дебелина приблизително 2-3 мм и размер около 60х45см или с дължина два пъти и половина от дължината на формата, в която ще се пече. Разпределя се пълнежа, навива се на руло и двата му края се отрязват на 3-4 см. Рулото се завива на осморка и се полага в облицована правоъгълна форма. Оставя се да втаса на топло - около два - два и половина часа. Намазва се с половината жълтък, размит с малко вода и се поръсва с част от топинга (останалият се съхранява в хладилник или фризер за последваща употреба). Пече се 10 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна, след което температурата се намалява на 180 градуса и продължава де се пече още 20-ина минути или до готовност, като към края отгоре се поставя алуминиево фолио, за да не загори. Разрязва се след охлаждане до стайна температура.



пълнеж първи вариант
40 г масло
80 г полусладък шоколад 50-60 % какаова маса
20 г пудра захар
10 -20  г какао на прах
щипка сол

Маслото се разтопява на водна баня заедно с шоколада. Добавят се солта, захарта и какаото, като трябва да се получи лесна за намазване маса. Разпределя се върху тестото.



пълнеж втори вариант
30 г разтопено масло
90 г полусладък шоколад 50-60 % какаова маса
20 г галета
опция 1-2 с.л. какао и 2-3 с.л. захар

Шоколадът се настъргва на дребно. Кората се намазва с маслото, отгоре с помощта на лъжица се разпределя шоколада, след това галетата и евентуално захарта и  какаото, поръсено през цедка.



топинг
20 мл масло
30 г брашно
30 г захар
2-3 щипки цейлонска канела на прах

Всичко се разбърква до получаване на едри и дребни трохи. Оставя се в хладилник да стегне.

идея от sprinkle with salt

3 коментара:

  1. Ау, Диди, направо е разкошна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и на вкус е така, децата постоянно питат кога пак ще има )

      Изтриване
  2. هل سبق لك أن تجوب المولات في مصر؟ إنها تجربة رائعة تجمع بين جمال التصميم وتنوع العروض. من مولات مصر حيث ينبض السحر التسوقي، إلى السراج مول مدينة نصر الذي يأخذك في رحلة استثنائية، ومن جنينة مول لتجوبه وتتسوق في آن واحد، إلى سيتي ستارز مول الذي يأخذك في جولة عالمية تضم متاجر ومطاعم متنوعة، ومن مول العرب 6 أكتوبر حيث تلتقي الأناقة بالتسوق، إلى طيبة مول مدينة نصر الذي يقدم لك تجربة تسوق متكاملة.

    تلك المولات تجمع بين الأناقة والترفيه، مما يخلق جوًا ساحرًا للاستمتاع وقضاء وقت ممتع. استمتع بأوقاتك في هذه المولات المذهلة واترك بصمة إيجابية في ذاكرتك!

    ОтговорИзтриване