24.3.17

хрупкава тарта с ябълки, бадеми и ореховки




Специално наглеждах кога ще има пресни ореховки в кварталното магазинче и имаше защо. Останалото е лесно - 
запечените бадеми нарязваме на едро, добавяме малко кафява захар и канела, ябълките  - на тънки слайсове ....




Резултатът надмина очакванията. Изглежда уцелих и подходящото количество ябълки. В резултат се получиха най-вкусните тънки и хрупкави парчета, които съм опитвала от известно време насам - трудно спираш след първото.  Вече си представям следващата комбинация с круши, орехи и кремообразна горгонзола начупена отгоре след изпичането.


тарта с ябълки, бадеми и ореховки

8 листа фини точени кори
100 г ореховки
100 г бадеми
40 г разтопено масло
40 г кафява захар плюс допълнително за поръсване
1/2 ч.л. цейлонска канела на прах

Бадемите се запичат за кратко във фурната и се нарязват на едро. Ореховките се натрошават, по-меката сърцевина се начупва на малки парчета. Смесват се с ядките, захарта и канелата. Върху пекарска хартия се слагат два листа кора и се намазват с масло на тънък слой по цялата повърхност с помощта на четка. Отгоре се разпределя една трета от пълнежа, като се оставя свободен борд около 2 см. . Слага се втори пласт от два листа кора, отново се намазва и поръсва с втората третина плънка. Повтаря се с трети слой от кори и пълнеж и се покриват с останалите две кори, които също се намазват с масло. Ябълките се нарязват на много тънки резени, най-добре с мандолина или ренде. Подреждат се със застъпване върху корите, намазват се масло и се поръсват с малко кафява захар. Хартията се приплъзва в широката тава на фурната. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 20-30 минути или до златисто. Когато е готова се премества върху решетка. Не се съхранява покрита или завита, за да запази хрупкавостта си.

2 коментара:

  1. Спиращи дъха кадри, както винаги, Диди! Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване