12.3.17

заешко с мед, горчица и суха салвия




Lapin au miel et à la moutard - класическа френска рецепта и накъде без горчица в такъв случай. Всички се влюбихме в нея този есенно-зимен сезон. Особено аз, особено в соса. Обичам да приготвям повече от него. Сухата салвия върши чудеса, а когато изходният материал е добро крехко месо, крайният резултат е още по-добър. Заешкото може да се замени с пуешко или пилешко. 








заешко в сос с мед, горчица и суха салвия

4 заешки бутчета
2 и 1/2 с.л. зехтин
3 скилидки чесън
300 мл домашен пилешки или зеленчуков бульон
1 и ½ с.л. суха салвия
4 ч.л. дижонска горчица, или на вкус
1 и 1/4 с.л. мед
сол и прясно смлян черен пипер

За соса се разбъркват меда, горчицата, натрошената салвия, горещия бульон, сол и черен пипер. Обелените скилидки чесън се смачкват с нож и се наситняват. Месото са подправя със сол и пипер. В тиган се загрява зехтина, добавят се бутчетата и се оставят докато покафенеят от всички страни. Изваждат се и в същата мазнина се запържва за кратко чесъна. Месото се слага в керамична тава, добавят се чесъна и соса. Размерът на съда трябва да е такъв, че течността да стига до средата на месото. Пече се един час в предварително загрята на 200 градуса фурна, като последните 30 минути бутчетата се обръщат за 20 минути, след което за останалите 10 минути се обръщат още веднъж. Сервира се с подходяща зеленчукова гарнитура и в допълнение  картофи на пара или ньоки - за събиране на всяка капка от вкусния сос.





Няма коментари:

Публикуване на коментар