20.2.17

мадлени с пармезан и салвия




Онзиденшното слънце ме наведе на мисли за топло време, раззеленяващи се клони, релакс на открито ... и още на другия ден - хоп, сняг! )) И е рано, и не е, но е ясно, че хубавото време предстои съвсем скоро. Дотогава продължаваме в познатия ритъм с уюта на топлите помещения, ароматните чайове и всички онези неща, които обяснимо ми се струват една идея по-привлекателни в началото на зимата.
Днешната рецепта е колкото лесна, толкова и отблагодаряваща се с добър вкус. Специално за любителите на салвия. Ако нямате форми за мадлени или не ви се занимава, изпечете в тава, като листата на дъното не бива да се пропускат.




царевични мадлени с пармезан и салвия

60 г полента / царевичен грис
2 с.л. пресято брашно
сол и черен пипер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
40 г пармезан, фино смлян на момента
20 г разтопено масло
1 яйце
80 мл айрян 
12 листа салвия
опция - лют червен пипер

Гнездата за мадлени се намазват с масло, във всяко се поставя листо салвия и накрая с помощта на цедка се поръсват леко с брашно. В купа се разбъркват пресятото брашно, полентата, содата, пармезана, сол и прясно смлян черен пипер. Добавят се маслото, леко разбитото яйце и млякото. Разбърква се за кратко и сместа се разпределя във формите за мадлени. Ако разполагате с една форма с 6 броя гнезда, напълнете я, изпечете мадлените и повторно я подгответе за следващата  доза. Докато се пече, останалото тесто оставете на стайна температура. Пекат се около 10-15 минути в загрята на 180 градуса фурна. 
Мадлените се сервират с вино и сирена, топли или в деня в който са опечени, поръсени допълнително с пармезан. 
Може да се изпече в тава 20х20см, намазана с масло и с наредени листа салвия на дъното. За удвоенато количество по рецептата е подходяща тава с размери 20х30см.



адаптирана рецепта от donna hay

Няма коментари:

Публикуване на коментар