Ярко розова и още повече вкусна - това е положението, когато е замесено червеното цвекло...
Тези, които не го харесват вероятно ще бъдат на друго мнение, даже въобще няма да удостоят супата с внимание, но за останалите ситуацията е различна. Добре би било да не се пропуска щипката кимион - внася екзотичен нюанс и подчертава вкуса на цвеклото.
4 порции
500 - 600 г червено цвекло
500 г пълномаслено кисело мляко
половин супена лъжица ситно нарязан лук
1-2 щипки смлян кимион
сол и черен пипер
1-2 клонки копър
опция - малка скилидка чесън
Предварително може да се подготви по-голяма порция цвекло. Почистените глави се сваряват необелени (15-20 минути в тенджера под налягане). След като се охладят, се обелват и нарязват на дребни кубчета. Прибавят се нарязаният лук. Подправят се със сол, черен пипер и кимион. Млякото се разбърква със 150- 200 мл вода. Към него се добавят останалите съставки и се охлажда за 2-3 часа. Преди сервиране се освежава с тънка струя зехтин и нарязан копър.
Супата е хубава, когато е по-гъста от таратор. При липса на време за охлаждане, може да се направи само с мляко и да се добавят бучки лед за охлаждане и разреждане.
Диди, аз не само че ще му обърна достатъчно внимание,
ОтговорИзтриванено и правя такава лятна супа!
И задължително с кимион, който слагам и на салата с цвекло.
Прегръдка и хубаво лято!
Дани, знам, ти си от феновете : )
ИзтриванеПри мен салатата е с канела ...
Харесвам цвекло на салата, но на супа ми е странно.
ОтговорИзтриванеИнтересна супа, Диди! Ще опитам с малко количество, че ако не ми хареса да не ме е яд за вкусното цвекло.
Поздрави и хубави летни дни!
За проба става и с една купичка.
ИзтриванеАз имам сварено цвекло в хладилника и когато се случи да съм сама правя една порция.
Поздрави!
Чудесна е наистина. Не мога да реша дали ми харесва повече неразбъркана или ярко розова. Прекрасни снимки, Диди. Браво за идеята.
ОтговорИзтриванеи аз това се чудя )
ИзтриванеБлагодаря, Йоли!
Обожавам това тараторче Диди, но за мен е новост кимиона, със сигурност ще е екзотично, нямам търпение да се прибера от почивка и да опитам. Аз пък слагам варено яйце настъргано, пак е вкусно!
ОтговорИзтриванеЩе го опитам и с яйце!
ИзтриванеДиди, това го приготвях често зимата, беше зимният ни таратор. :) Ама ние и сладолед си хапваме зимно време, така че...
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда, сигурна съм във вкуса. :)
Поздрави!
нашият зимен таратор е друг : )
ИзтриванеКрасиво и идейно!
ОтговорИзтриванеМного свежо и цветно! Много са сладки купичките.
ОтговорИзтриване