27.1.15

баница с червено цвекло и лайм


Фюжън.
Обожавам този стил, независимо дали
става дума за архитектура,
 интериор, дизайн, мода или храна ....


Любимият ми стил.
Въздействащ, предизвикателен,
изненадващ и провокативен.
Никакви правила и 
безпределна свобода в комбинациите, 
следващи единствено идеята за 
хармония и баланс....


Днешната рецепта е интерпретация на рецепта,
която вече съм публикувала и която, 
както предходната, е от



Дали добавянето на лайм действително я прави фюжън
всъщност няма особено значение,
но определено от любима се превърна в 
още по-любима .....






Баница с цвекло и лайм

500 г фини точени кори
800 г обелено червено цвекло (от малки и средно големи сочни грудки)
250 - 300 г захар
170 - 190 мл олио
100 - 150 г нарязани орехи
фино настъргана кора от 1-2 бр. лайм

глазура
сок от 1 лайм
фина пудра захар

Цвеклото се настъргва на едро и се задушава 8-10 минути в 4 с.л. олио и 4 с.л. захар. Отделят се по две кори (или по една, ако обичайно така правите баницата), поръсват се с 1 с.л. олио и около една - една и половина с.л. захар, поръсва се от плънката, нарязаните орехи и кора от лайм, завива се на руло. В тава, застлана с хартия за печене, едно до друго се нареждат готовите рула. Поръсва се отгоре с олио и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато придобие златиста коричка. Изважда се заедно с хартията върху решетка. Към сока от лайм се прибавя пудра захар до получаване на глазура с желаната гъстота. Баницата се нарязва на парчета и се поръсва с глазурата при сервиране.



11 коментара:

  1. Диди, радваш ме с този вариант на баницата :)
    Правих я и много ни хареса!
    Смятам да я дообогатя, но затова ще пиша допълнително!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Скоро пекох червено цвекло със захар за десерт и много ни хареса на всички,така че ще се възползвам от твоето чудесно предложение за баничка.....Благодаря,Диди!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте приятели, колко чудесно е да се намери си сайтове с това. Поздравления за вашата упорита работа, които следя.
    Възползвайки се от тази възможност, бих искал да споделя с вас нашата
    блог. Ние ще се радваме за вашето посещение и повечето все още ни последват.

    Очакваме с нетърпение вашето посещение

    С уважение

    Josiel Days
    http://josiel-dias.blogspot.com
    Рио де Жанейро

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам цвекло, хапвам си го сурово най-вече. Но тази баница определено ще бъде изпробвана, страхотно предложение, Диди! :)
    Сърдечни поздрави с пожелания за винаги свободолюбиви изживявания. ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересно предложение-направо съм любопитна за вкуса на тази баница.Ще я пробвам.Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. И това ако не е интересна рецепта, здраве му кажи...впечатлена съм и учудена, че е интерпретирана от Българска национална кухня...изглежда всичко ново е все пак донякъде забравено старо:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, сега сладката баница е или млечна, или с тиква, а всъщност с цвекло е не по-малко вкусна ...
      А добавката на лайм е от мен.
      Поздрави!

      Изтриване