Както си познаваме повечето неща от нашата кухня, особено най-известните, сигурно трудно можем да повярваме, че бабите и прабабите ни са приготвяли крем супа с гладка и кадифена текстура. Но са го правили. Вярно, без изтънчени съставки, с това, което са имали и с един гевгир подръка. Сега знаем, че лещата е богата на растителни протеини и се счита за евтин заместител на месото. В допълнение са я обогатявали с яйце и реално така са получавали хранително и засищащо ястие с фина текстура. Това е една от първите супи, които съм правила и то по същия начин като тях - с претриване през гевгир. Трудоемко, но резултатът си заслужаваше. Беше отдавна, пасатор нямахме, а аз започвах да се уча да готвя от книгите на майка. Тази крем супа е от "Българска национална кухня" и ще добавя накрая оригиналния текст на рецептата.
Оттогава я харесвам, а сега е една от редовните в менюто. Правила съм я с гевигир, после с пасатор, като отново отстранявам люспите, а понякога добавям кубчета яйце и в непасирана лещена супа. Обичам да се наслаждавам на това простичко ястие, особено, когато се сдобия с домашни яйца. Към тях добавям още две съществени съставки, които завършват комбинацията и ме карат да се радвам всеки път, когато имам една порция пред себе си - ароматен екстра върджин и крехки люспи морска сол. Ако се случи да имам и содена питка, всичко си идва на мястото.
крем супа от кафява леща
250 г леща
1 глава лук
2 моркова
2 - 3 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
морска сол и черен пипер
суха чубрица
червен пипер
3 - 4 твърдо сварени яйца
зехтин екстра върджин за гарниране
от книгата "Българска национална кухня"/ 1984 :
Крем супа от леща
с. Сушица - В.Търново
1ч.ч. леща, 200 г
1 глава кромид лук
10-12 скилидки чесън
5 с.л. олио
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
2 бр. твърдо сварени яйца
Лещата се сварява заедно със ситно нарязания кромид и чесън. Претрива се през гевгир с широко плоско дъно, като люспите се отстраняват. Брашното и червения пипер се размиват с малко студена вода и се прибавят към лещата. Разрежда се с гореща вода, посолява се и се вари още няколко минути, докато се сгъсти. Преди поднасяне се поръсва със ситно нарязани яйца.
снимана за сп.Кенгуру/98
Интересна рецепта- ето каква ще е следваща супичка, която ще направя още този уикенд!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Поздрави!
Изтриваненадявам се да я одобрите : )
Направих я, както обещах- стана великолепна! На външен не е нищо особено, но вкусът, ах, вкусът!
ИзтриванеПоздрави за чудесната идея и подстрекателни снимки!
Усмихнат февруари!
о, да, вкусът! : )
Изтриванеблагодаря ти за отзива, радвам се, че ви е харесала!
Чудесна е наистина! И има такава топлинка в това, че наша стара рецепта. Благодаря, Диди, и аз непременно ще я опитам.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли!
ОтговорИзтриванеИ у мен предизвиква хубави емоции, освен, че ми е вкусно.
И аз обичам да се ровя на баба из старите тетрадки,пълни с изрезки от списания или старателно написани на ръка.Откривам толкова интересни рецепти.Непременно ще опитам твоето предложение-много ми хареса.Стайлингът ти е прекрасен!Усмихнат ден!Поздрави!
ОтговорИзтриванерадвам се!
ИзтриванеПоздрави и от мен : )
Как хубаво си го описала, простичко, семпло, а така вкусно, уютно. Снимките ти носят толкова топлина. Супата задължително следващият път ще я приготвя през гевгир, никак не ми е идвало на ум. А така и люспите ще се отстранят. Благодаря ти за тази рецепта! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТочно това е - отстраняват се люспите, става много приятна за хапване.
ИзтриванеПрез гевгир процедурата е по-бавна и продължителна, но ефективно премахва люспите, стига да имаш удобен с подходящите дупки. Ако се действа с пасатор и после през цедка, също се премахват почти всичките.
Така може да се прави и бобена супа - единствения начин, по който моите мишоци ядат боб : )
Новото за мен са добавянето на яйца. Иначе крем супата от леща е много вкусна.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
с яйце е екстра
Изтриванепоздрави : )
Това с гевгира го играех като млада домакиня, докато се пообзаведем. И това важеше за абсолютно всички крем супи.
ОтговорИзтриванеЯйцето тук обаче е новост за мен и наистина изглежда съвсем на място. Ще опитвам, Диди. Поздрави!
случва се и така понякога, сериозна работа си е ...
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен!