14.1.15

крем супа от кафява леща




Както си познаваме повечето неща от нашата кухня, особено най-известните, сигурно трудно можем да повярваме, че бабите и прабабите ни са приготвяли крем супа с гладка и кадифена текстура. Но са го правили. Вярно, без изтънчени съставки, с това, което са имали и с един гевгир подръка. Сега знаем, че лещата е богата на растителни протеини и се счита за евтин заместител  на месото. В допълнение са я обогатявали с яйце и реално така са получавали хранително и засищащо ястие с фина текстура. Това е една от първите супи, които съм правила и то по същия начин като тях -  с претриване през гевгир. Трудоемко, но резултатът си заслужаваше. Беше отдавна, пасатор нямахме, а аз започвах да се уча да готвя от книгите на майка. Тази крем супа е от  "Българска национална кухня"  и ще добавя накрая оригиналния текст на рецептата.



Оттогава я харесвам, а сега е една от редовните в менюто. Правила съм я с гевигир, после с пасатор, като отново отстранявам люспите, а понякога добавям кубчета яйце и в непасирана лещена супа. Обичам да се наслаждавам на това простичко ястие, особено, когато се сдобия с домашни яйца. Към тях добавям още две съществени съставки, които завършват  комбинацията и ме карат да се радвам всеки път, когато имам една порция пред себе си - ароматен екстра върджин и крехки люспи морска сол. Ако се случи да имам и содена питка, всичко си идва на мястото.




крем супа от кафява леща

250 г леща
1 глава лук
2 моркова
2 - 3 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
морска сол и  черен пипер
суха чубрица
червен пипер
3 - 4 твърдо сварени яйца
зехтин екстра върджин за гарниране


Сотират се нарязаният на дребно лук и морковите. Прибавят се намачканите скилидки чесън, 1,2 литра гореща вода, измитата леща и 2-3 щипки чубрица. Супата се вари, докато лещата омекне. Подправя се със сол, черен и червен пипер. Пасира се поотделно, на части, като всяка пасирана порция се претрива през цедка с голям диаметър на ринга, за да се отстранят люспите на лещените зърна. Сервира се гореща, гарнирана с нарязани на кубчета яйца и тънка струя ароматен зехтин, поръсени  с прясно смлян черен пипер и люспи морска сол.



от книгата "Българска национална кухня"/ 1984 :

Крем супа от леща 
с. Сушица - В.Търново

1ч.ч. леща, 200 г
1 глава кромид лук
10-12 скилидки чесън
5 с.л. олио
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
2 бр. твърдо сварени яйца

Лещата се сварява заедно със ситно нарязания кромид и чесън. Претрива се през гевгир с широко плоско дъно, като люспите се отстраняват. Брашното и червения пипер се размиват с малко студена вода и се прибавят към лещата. Разрежда се с гореща вода, посолява се и се вари още няколко минути, докато се сгъсти. Преди поднасяне се поръсва със ситно нарязани яйца. 


снимана за сп.Кенгуру/98

14 коментара:

  1. Интересна рецепта- ето каква ще е следваща супичка, която ще направя още този уикенд!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави!
      надявам се да я одобрите : )

      Изтриване
    2. Направих я, както обещах- стана великолепна! На външен не е нищо особено, но вкусът, ах, вкусът!
      Поздрави за чудесната идея и подстрекателни снимки!
      Усмихнат февруари!

      Изтриване
    3. о, да, вкусът! : )
      благодаря ти за отзива, радвам се, че ви е харесала!

      Изтриване
  2. Чудесна е наистина! И има такава топлинка в това, че наша стара рецепта. Благодаря, Диди, и аз непременно ще я опитам.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Йоли!
    И у мен предизвиква хубави емоции, освен, че ми е вкусно.

    ОтговорИзтриване
  4. И аз обичам да се ровя на баба из старите тетрадки,пълни с изрезки от списания или старателно написани на ръка.Откривам толкова интересни рецепти.Непременно ще опитам твоето предложение-много ми хареса.Стайлингът ти е прекрасен!Усмихнат ден!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Как хубаво си го описала, простичко, семпло, а така вкусно, уютно. Снимките ти носят толкова топлина. Супата задължително следващият път ще я приготвя през гевгир, никак не ми е идвало на ум. А така и люспите ще се отстранят. Благодаря ти за тази рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това е - отстраняват се люспите, става много приятна за хапване.
      През гевгир процедурата е по-бавна и продължителна, но ефективно премахва люспите, стига да имаш удобен с подходящите дупки. Ако се действа с пасатор и после през цедка, също се премахват почти всичките.
      Така може да се прави и бобена супа - единствения начин, по който моите мишоци ядат боб : )

      Изтриване
  6. Новото за мен са добавянето на яйца. Иначе крем супата от леща е много вкусна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Това с гевгира го играех като млада домакиня, докато се пообзаведем. И това важеше за абсолютно всички крем супи.
    Яйцето тук обаче е новост за мен и наистина изглежда съвсем на място. Ще опитвам, Диди. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. случва се и така понякога, сериозна работа си е ...
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване