Студено. Бррр...
От миналата зима ми се иска да споделя рецепта за Hot toddy и този път определено няма да пропусна.
Открай време хората използват горещите алкохолни напитки за сгряване и лечение. Сега имаме радиатори, климатици, парно и Терафлу. По-рядко се сещаме за добрите стари помощници. А ползи има. За минуси не се сещам, освен ако не сбъркаш бройката на един прием. Вкусни са, създават чувство за уют и комфорт, а освен разливащата се в тялото топлина, предизвикват приятно отпускане на сетивата и гарантирано прогонване на начеваща простуда.
Думата toddy англичаните пренасят от Индия и първоначално употребяват подобни напитки преди сън, в студено и влажно време. "Витамин С за здраве, мед за успокоение, алкохол за приспиване " - изглежда като идеалната комбинация. Въпреки огромното разнообразие от рецепти и варианти, традиционното тоди съдържа малко, но съществени съставки - мед, лимон, карамфил или канела, уиски и гореща вода.
Есента е времето, в което с новата реколта ябълки и първите студове започва консумацията на тодита, направени с ябълков сайдер. Предпочитани са при следобедни срещи с приятели, особено по време на големите празници - Хелоуин, на Благодарността и Коледа. Най-важното правило при приготвянето, независимо от рецептата и съставките, е алкохолът да не се загрява директно, за да не се изпари. Попаднах на един интересен Hot Toddy Project в три части и ще се възползвам от някои идеи. В този сайт, заедно с традиционното тоди, има още две добри предложения - безалкохолно и с джинджифил и сайдер. За днешната ми рецепта използвах нефилтриран сок от ябълки и грозде в замяна на класическия сайдер.
Думата toddy англичаните пренасят от Индия и първоначално употребяват подобни напитки преди сън, в студено и влажно време. "Витамин С за здраве, мед за успокоение, алкохол за приспиване " - изглежда като идеалната комбинация. Въпреки огромното разнообразие от рецепти и варианти, традиционното тоди съдържа малко, но съществени съставки - мед, лимон, карамфил или канела, уиски и гореща вода.
Есента е времето, в което с новата реколта ябълки и първите студове започва консумацията на тодита, направени с ябълков сайдер. Предпочитани са при следобедни срещи с приятели, особено по време на големите празници - Хелоуин, на Благодарността и Коледа. Най-важното правило при приготвянето, независимо от рецептата и съставките, е алкохолът да не се загрява директно, за да не се изпари. Попаднах на един интересен Hot Toddy Project в три части и ще се възползвам от някои идеи. В този сайт, заедно с традиционното тоди, има още две добри предложения - безалкохолно и с джинджифил и сайдер. За днешната ми рецепта използвах нефилтриран сок от ябълки и грозде в замяна на класическия сайдер.
Студено. Бррр....
Обичам зимата. Харесва ми контраста между щипещия студ навън и прегръдката на топлите помещения, потапянето от едното в другото. Наскоро осъзнах, че това, което харесвам в сезоните е очакването. Наслаждавайки се на настоящия, да мисля вече за следващия и за промените, които носи със себе си... Междувременно, освен варианти за Хот Тоди, добавих още щрихи към чара на зимата, за които понякога ще се сещам през лятото. На Коледа се сдобих с нови "приятелчета". Виждала съм ги много пъти по клоните на дръвчетата в задния двор. Две - щасливото ми число. Обикаляха премръзнали, търсещи храна по перваза на терасата. Устроих им трапеза с различни семена и оттогава идват всяка сутрин, доведоха и други. Синигери. Много фини и деликатни птички. Не знаех, че са символ на София. Познайте кое предпочитат най-много - трохи, булгур или слънчогледови семки? ;)
За приготвяне на една доза традиционно хот тоди, в чаша сложете мед и уиски, добавете гореща вода, 2-3 карамфилчета или стик канела и резен лимон, леко изстискан.
Хот тоди с ябълков сайдер
4 броя
660 мл класически ябълков сайдер или подходящ заместител
100 мл уиски
80 мл фреш портокалов сок
1 мандарина
1 лимон
1 стик канела, начупен
8 карамфила
индийско орехче
Мандарината се разрязва на четири и всеки резен се набожда с две карамфилчета. Слагат се в касерола, заедно със сайдера, портокаловия сок и парчетата канела. Загряват се до момента преди кипене, отстраняват се и се захлупват за 4-5 минути. Прибавят се меда и алкохола. Сместа се прецежда в подходящи чаши. Във всяка се слага стик канела, изтисква се по малко лимон и се настъргва индийско орехче. Лимонът може да се разреже на резени и да се добави в чашата, заедно с резените мандарина от касеролата.
* публикацията не е реклама
Обичам зимата. Харесва ми контраста между щипещия студ навън и прегръдката на топлите помещения, потапянето от едното в другото. Наскоро осъзнах, че това, което харесвам в сезоните е очакването. Наслаждавайки се на настоящия, да мисля вече за следващия и за промените, които носи със себе си... Междувременно, освен варианти за Хот Тоди, добавих още щрихи към чара на зимата, за които понякога ще се сещам през лятото. На Коледа се сдобих с нови "приятелчета". Виждала съм ги много пъти по клоните на дръвчетата в задния двор. Две - щасливото ми число. Обикаляха премръзнали, търсещи храна по перваза на терасата. Устроих им трапеза с различни семена и оттогава идват всяка сутрин, доведоха и други. Синигери. Много фини и деликатни птички. Не знаех, че са символ на София. Познайте кое предпочитат най-много - трохи, булгур или слънчогледови семки? ;)
За приготвяне на една доза традиционно хот тоди, в чаша сложете мед и уиски, добавете гореща вода, 2-3 карамфилчета или стик канела и резен лимон, леко изстискан.
Хот тоди с ябълков сайдер
4 броя
660 мл класически ябълков сайдер или подходящ заместител
100 мл уиски
80 мл фреш портокалов сок
1 мандарина
1 лимон
1 стик канела, начупен
8 карамфила
индийско орехче
Мандарината се разрязва на четири и всеки резен се набожда с две карамфилчета. Слагат се в касерола, заедно със сайдера, портокаловия сок и парчетата канела. Загряват се до момента преди кипене, отстраняват се и се захлупват за 4-5 минути. Прибавят се меда и алкохола. Сместа се прецежда в подходящи чаши. Във всяка се слага стик канела, изтисква се по малко лимон и се настъргва индийско орехче. Лимонът може да се разреже на резени и да се добави в чашата, заедно с резените мандарина от касеролата.
* публикацията не е реклама
Ехааааа, това много ми хареса!! Колко сгряващо звучи, а и толкова ароматно - истинско зимно (антибактериално и виросогонно) питиенце!!
ОтговорИзтриванеПоздравления и здрава и щастлива Нова година Диди!! Прегръдки!!
Абсолютно! вкусно и ароматно : )
ИзтриванеБлагодаря за пожеланията, Руми!
За много години, Диди! Здраве, късмет и любов в дома ти!
ОтговорИзтриванеПоследните дни е такъв студ, че точно от това имаме нужда.
Колкото до очакването на сезоните, май вси1чки го обожаваме. Разочаровам се само, когато след очакването, преминем директно в изплъзването..
да, времето осезаемо се забърза по спиралата ...
ИзтриванеЗа много години!