28.10.14

какаови джиндърмен-скелети / идея # 11




Моят вариант на идеята за използване на формите за 
 най-известните коледни сладки, но не през декември, а още в края на октомври.
Джинджифиловите човеци тук са в малко по-различно и не много приятно за тях амплоа,
но пък колко е удобно за някои майки например, особено тези, които не са много хепи от ситуацията, 
но чиито деца настоятелно държат да се обърне внимание на празника.
Бисквитките са вкусни, какаото е най-вече за контраст, а
декорацията е лесна и не е нужно човек да се запасява с всевъзможни аксесоари, 
за да направи нещо в стилистиката на Хелоуин.



Вече са  пробвани и одобрени с овации, и то във възможно най-подходяща среда. 
След като ги снимах, децата носиха от тях в училище в най-първите 
 от всички първи учебни дни (вече са първокласници:) и  по случайност се оказа, че  ги тествахме точно където трябва.
Наскоро съвсем неочаквано от кварталния секънд хенд магазин се сдобихме
и с чисто нова, ръчно рисувана и от естествени материали {всичко по моя вкус} чанта
за събиране и разнасяне на хелоуински лакомства.
Обичам когато обстоятелствата  се подреждат без усилие, от само себе си....






Джинджифилови бисквити с какао

20-25 броя

200 г брашно
1 с.л. неподсладено какао
щипка сол
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. джинджифил на прах
по щипка канела, индийско орехче и карамфил
60 г меко масло, стайна температура
40 г захар
1 малко яйце
60 г мед

Пресяват се брашното, солта, содата, подправките и какаото. В голяма купа на пухкав крем се разбиват маслото и захарта. Добавя се яйцето, след това и меда. Поетапно се прибавя от брашното, като се разбърква добре с миксер до получаване на гладка хомогенна смес. Тестото се изсипва върху лист фолио за свежо съхранение, оформя се внимателно на диск, завива се и се оставя в хладилника да стегне. Върху набрашнен или поръсен с какао плот се разточва кора с дебелина 3-4 мм. и с форми за бисквити се изрязват фигури, които се нареждат на разстояние в тави, застлани с хартия за печене. Тавите се оставят в хладилника или камерата за кратко, за да стегне тестото и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна около 8-10 минути. Изваждат се върху решетка да се охладят.

белтъчна глазура
 1/2  белтък от средно голямо яйце
2-3  капки  прясно изцеден лимонов сок
70 - 90 г пресята пудра захар


Белтъка се прецежда през цедка и се разбива заедно с лимоновия сок докато стане на пяна, след което на части и през цедка се добавя пудрата захар.
Сместа се разбърква добре, до гладка, лъскава консистенция. Гъстотата се регулира с прибавяне на капки сок за разреждане или пудра захар за сгъстяване. Глазурата се нанася с помощта на пош с тънък накрайник или остри кухненски инструменти за декориране.


рецепта за сп. Кенгуру 10.2014

15 коментара:

  1. Горките човечета, чак скелетите им се виждат.... :)
    Диди, чудна идея! И със сигурост си зарадвала малчовците. Ама те вече са си големи!
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, много е красива първата снимка :)
    Аранжирана е прекрасно!
    И чантата е по мой вкус :)
    Човечетата са чудесни и вкусни!
    Успешна година на първолаците!
    Усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Да, наистина, и това е по добрия вкус ;)
      Надявам се годината да е успешна, тръгна добре!

      Поздрави!

      Изтриване
  3. Много иригинална хрумка!! Както винаги стил и класа в снимките!

    ОтговорИзтриване
  4. Да, на тези идеи, макар да мразя самия т.нар. празник.
    Но винаги можем да използваме твоята идея за преобличане на формичките;)
    Поздрави, Диди! И на първолаците също!

    ОтговорИзтриване
  5. и аз не си падам по празника, но на децата е интересен,
    а и в часовете по английски му отделят внимание,
    явно ще си правя сладки и занапред...

    Поздрави, Мъхче!

    ОтговорИзтриване
  6. Сега видях, защото си разпечатих рецептата-техническа грешка: оригинална хрумка!!! Поздрави Яна

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, разкош! Чудна идея, особено за любимите джинджифилови бисквити! Ще я пробвам със сигурност :)
    Снимките ти, както винаги, са невероятни! А торбата от последната е трепач :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. 20-25 бр с голяма или малка форма, защото току-що направих тестото и ми се вижда много малко.Яна

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда ще бъдат 20 броя!!!!Яна

    ОтговорИзтриване
  10. Смятам и тая година да ги направя.Благодаря за рецептата!Яна

    ОтговорИзтриване