3.3.14

топчета сирене за Крем супа от праз и картофи - идея # 9



Отдавна се канех да добавя подобна  бейсик рецепта за картофена супа с праз. Разбира се, вкусна е с добавка на малко сметана и свежа подправка по избор. Опитвали сме я по този начин, но повече ни допада гарнирана със сирене.



Оформянето му като топчета с добавени подправки и зехтин, освен че има по-атрактивна визия, е по-удобно за сервиране и дозиране. Тези дребни топчета у нас са хит за децата. Определено им е забавно да ги раздробяват и разбъркват в супата. Към нарязаните копър, магданоз, розмарин или друго, може да се добави малко фино настъргана лимонова кора и/или черен пипер.






Крем супа от праз и картофи

300 г почистен праз
600 г картофи
1-2  моркова
2-3 скилидки чесън
30 г краве масло
1.2 литра пилешки бульон
сол и прясно смлян черен пипер


Нарязаните на дребно праз и моркови се задушават в маслото, докато омекнат. Добавят се наситнените скилидки чесън, разбърква се няколко пъти и се прибавят горещия бульон, малко сол  и нарязаните на кубчета картофи. Супата се оставя да къкри 20-30 минути. Пасира се и се подправя с черен пипер (при нужда се добавя още малко горещ бульон). Сервира се с мариновано в подправки и зехтин сирене или топчета меко бяло сирене (козе или друго), оваляни в подправки ( копър, магданоз, розмарин, чубрица  - свежи или изсушени) и полети със зехтин. 



4 коментара:

  1. Вкусна и оригинална идея :)
    Хубава седмица, Диди!

    ОтговорИзтриване
  2. Очите ми останаха в това лакомство, Диди, прекрасна супичка и много оригинално поднесена с добавката на сиренцето. :)
    Поздрави и усмихната седмица! :)

    ОтговорИзтриване