Идеята за подобна торта възникна още когато стана дума за сушените кайсии с шоколад. Малко след това купих част от продуктите. Измина доста време докато я направя, после да оформя публикацията. Ето я най-накрая - нагласена, тествана, одобрена, снимана.
Така и не се свикнах, когато адаптирам рецепти и правя промени в движение, да подхождам предпазливо и да пробвам предварително с малки количества. Имаше няколко критични момента, а тортата е голяма и въобще не помислих, че ако съм взела грешни решения, може и да не получи желаната форма. На кого ли му се иска количество кремовете да се оттекат свободно по плота около тортата след махането на ринга. Или, най-малкото цялата да се сплеска. За късмет такова нещо не се случи. Използвах ринг за сглобяване с височина 8см и като по поръчка се запълни целия точно до ръба, а след махането му, всичко беше повече от идеално....
Със сушените и консервирани плодове в нея, тортата, определено има есенно-зимен характер. Независимо от закъснението, все още е актуална, макар и на ръба на топлия сезон. Този, който вече всички чакат с голямо нетърпение. Ще се случи, това е повече от ясно, заедно с всичката свежест, на която е способен.
Междувременно, какво пречи да кажем довиждане на студеното време по възможно най-лежерния начин, с парче вкусна зимна торта ? Аз съм винаги За, а и обичам лошото време... {толкова, колкото и хубавото} ....
за форма с диаметър 26 см
блат:
3 яйца с разделени жълтъци от белтъци
125 г пудра захар
100 г брашно
50 г орехи, запечени и смлени
1 ч.л. бакпулвер
50 г разтопено масло
кайсиев мус със сушени сливи:
300 г кайсии от компот, отцедени
300 г сушени сини сливи, с частично запазена влажност
1/2 ч.л. канела
семената от една шушулка ванилия
сока от половин портокал ~ 30 - 50 ml
80 - 100 г мед
5 г желатин, 1/2 пакетче
200 мл сметана, млечна ~ 30-35 %
мус с йогурт и сметана:
500 г Активия с парченца праскови и маракуя
сок и настъргана кора от един портокал ( 60-80 мл)
15 г желатин, 1 1/2 пакетче
200 мл сметана, млечна ~ 30-35 %
сироп:
80-100 мл захарен сироп или сок от компота, леко подсладен
сок и настъргана кора от 1 1/2 портокал
2 сл портокалов ликьор или друга подходяща алкохолна напитка
декорация:
80-100 г мармалад от сини сливи (или конфитюр от сини боровинки)
резени портокал
едри стърготини бял шоколад или сушени кайсии с бял шоколад и орехи
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Добавя се захарта, като се разбива до твърд сняг. Прибавят се жълтъците, един по един. Брашното се пресява с бакпулвера и се разбърква заедно с орехите. Добавя се към белтъчно-жълтъчната маса. Накрая се прибавя и маслото. Сместа се изсипва във форма със свалящ се ринг и диаметър 26см, застлана с хартия за печене. Пече се в загрята на 180 градуса фурна. около20-25 минути или докато пробна клечка излиза суха. Охлажда се върху решетка исе разрязва на две по хоризонтала.
Кайсиите и сушените сливи се пасират заедно с подправките, сока и меда. Ако е необходимо, се подслажда допълнително с мед или пудра захар на вкус, като се има предвид, че ще се добави и сметана. Желатина се разтваря в малко вода, след което се втечнява (според указанията на опаковката). Към готовия за работа желатин се прибавят 2 с.л. от пюрето, разбърква се и получената смес се връща към пасираните плодове, като се разбърква добре. Сметаната (добре изстудена) се разбива до твърди върхове Прибавя се внимателно и на части към плодовата смес, като се разбърква деликатно отдолу нагоре.
Йогурта се разбърква със сока и кората от портокал. Желатина се подготвя по указания на опаковката начин. Към него се прибавят 2 с.л. от млякото и получената смес се връща към останалото мляко, като се разбърква добре. Сметаната се разбива до твърди върхове и се прибавя на части към млечната смес, като се разбърква внимателно отдолу нагоре. ( Kрема може да се остави единствено със сладостта на млякото или допълнително с пудра захар да се подслади самото мляко или сметаната при разбиването )
Ако за сиропиране на блатовете се използва сок от компота, би могло да се подслади леко.
Препоръчвам орехите в блата действително да се запекат, преди смилането.
Сглобяване:
В поднос и ринг за сглобяване на торта с височина минимум 8 см се поставя първия блат и се сиропира добре и равномерно. (Ако ринга е с по-малка височина, може да се прикрепи към него допълнителен борд от по-твърдо фолио) Разпределя се кайсиевия мус. Слага се втория блат, сиропиран от двете страни. Изсипва се сметаново-млечния мус и се заглажда добре. Завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да стегне около 5 часа или през нощта.
С нож с тъпо острие внимателно се отделя горния ръб на тортата от ринга, след което той се отстранява. Отгоре се разпределя мармалада или конфитюра. Декорира се с шайби портокал и стърготини бял шоколад или кайсии с бял шоколад и орехи.
Добре е преди сервиране тортата да престоява 15-20 минути извън хладилника.
адаптирана рецепта от Lisa Kohen&Baken/2011
Диди,чудесно изпращане на зимата!
ОтговорИзтриванеСлед като се почерпи с тази прекрасна торта,
ще трябва да си отиде!
Макар че аз бих останала за още едно парченце...
Мусът е вълшебен!
Прегръдка и хубаво настроение!
ех, Дани, сега да имах някое друго парче в хладилника :)
Изтриванеблагодаря ти и поздрави!
Диди, страхотни снимки както винаги! За мен например няма значение сезонът за подобно изкушение като това- и в топло, и в студено време е добре дошло! Друг е въпросът, че не мисля, че ще успея да я направя така, както ти, но нищо не ми пречи да опитам... после ще споделя. Благодаря ти за тази публикация!
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Петя.
Благодаря, Петя!
ИзтриванеНадявам се да ти хареса :)
Всъщност не е трудна, след като веднъж е станала, няма причина да не се получи пак.
Великолепна торта!Много добро изпращане на зимата:-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, pipa!
ИзтриванеМного красива, богата на вкусове и цвят!Чудесно предложение!Снимките са прелестни!
ОтговорИзтриванеМного красива и елегантна торта! А снимките са просто невероятно красиви!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :))
Това е прекрасна идея за всекиго и за всяко време. Та кой би отказал при вида й? Аз направо онемях... Чудна домашна приказка, поздравления, Диди! =)
ОтговорИзтриванеИ аз обичам лошото време, но когато мога да му насладя;) Затова предпочитам хубавото. А ако е съчетано с една торта, толкова красива и феерична като тази тук, нямам никакви претенции за принадлежността и към някой сезон. А и зимата никак не си тръгва, така че е съвсем навреме. Ще я опитам скоро, независимо, че ще е топло;) И може би ще добавя малко захар;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Соня, Гергана, Дани! Радвам се, че така ви допадат снимките и тортата :)
ОтговорИзтриванеМарта, права си, че когато можеш напълно да му се насладиш е супер. Надявам се да ти хареса тортичката ;)
поздрави от мен!
Вълшебна торта и снимки,Диди!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРазкошна торта, Диди! Вкусна, ароматна и много красива!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
благодаря ви, Роси, Тилия! Поздрави за вас и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеДиди, с удоволствие бих изпратила зимата с тази торта... и бих я похапвала през всеки сезон :)
ОтговорИзтриванеИзглежда невероятно лека и ефирна!
Прекрасни снимки, както винаги :)
Поздрави и прегръдки!