С тази рецепта добавих още един един много добър вариант към списъка с десерти, подходящи за горещи летни дни. Като оставим настрана превъзходния вкус и идеалното съчетание между двете, има толкова други предимства, че се чудя кое по-напред да отбележа ...
♥ сместа се приготвя много бързо, като за масло въобще не става дума
♥ пече се също толкова бързо, защото е разпределена в малки порции
♥ тези малки порции са по-щадящи за талията
♥ приготвени предварително в хладните часове на деня, стоят чинно в камерата и се използват, когато му дойде времето....
♥ за освежаващото сорбе важи същото - и то стои замразено в готовност
След публикацията за чийзкейк_Орео_мъфини , която към този момент с убедителен превес е най-посещаваната рецепта в блога, това е още една идея за летен и по-лек чийзкейк в мини дози. Хубавото на тези малки порции, изпечени в по-интересна форма е във възможността да се поднасят и аранжират така, че да ни заситят и визуално, даже емоционално, като в крайна сметка количеството на десерта е по-малко.
Мм -м да. А знаете ли какво ме радва в момента? Имам останали още две кейкчета в камерата ;)
Лимонов чийзкейк
2 кутии крем сирене Филаделфия-оригинал, 350 г *
200 г захар
3 яйца
200 мл подсладено кондензирано мляко
настъргана кора от един лимон
сок от половин или един лимон
* не препоръчвам замяна с българско крем сирене
Разбийте за кратко крем сиренето с миксер. Постепенно добавете захарта. Яйцата прибавете едно по едно, като разбърквате до усвояването на всяко преди прибавянето на следващото. Сложете лимоновата кора, сокът и млякото. Сместа се разпределя в индивидуални силиконови форми малко под ръба. Подреждат се в тава, в която се налива гореща вода до половината от височината на формичките. Пече се 15-20 минути на водна баня в предварително загрята на 150 градуса фурна. След изключване на фурната се оставят на отворена врата за 10-ина минути, след което се изваждат от тавата. След изстиването се замразяват (можете да застелете с хартиена салфетка съда, в който ще ги наредите, за да не залепнат дъната). Преди поднасяне се потапят за кратко в студена вода ( иначе ще се размекнат бързо по повърхноста, от което ще пострада единствено визията), обръщат се и се отделят от формите. По-добър вариант е да се извадят от формите наведнъж, да се наредят в широк плосък съд, да се завият със стреч фолио и отново да се оставят в камерата в готовност за използване, като могат да се взимат със шпатула за торта. Слагат се в широка чиния, изчаква се да се отпуснат малко, след което отстрани се гарнира с мохито сорбе, малко пудра захар и листа мента.
Мохито сорбе
1 ч.ч. захар*
2 ч.ч. вода*
10 стръка свежа мента
настъргана кора от два лайма
70 мл сок от лайм, прясно изстискан
50 мл бял ром
2 с.л. мента ликьор
* чаена чаша от 220 или 240 мл
В зависимост от това дали искате по-интензивен и стипчив вкус може да добавите пулпата, получена при изстискване на лайм-а.
Водата се кипва заедно със захарта и много фино нарязаната мента.Дръпва се от котлона и се оставя да изстине. Добавят се кората и сока от лайм, рома и ментата. Опционално може да се ставя в хладилник да се охлади няколко часа, след което се замразява в машина за сладолед.
по рецепта от BRAVA CASA 01/2008
Добро утро!
ОтговорИзтриванеКрасотаааа и фин вкус!
Това със сигурност ще ми хареса!
ОтговорИзтриванеКогато видях снимката на лаймчетата и веднага ми се прииска да се превърнат в чийзкейк.И ето познала съм. Толкова свежест излъчват снимките, че веднага ти става прохладно и чисто, а балеринката е голяма сладурана като гледам колко е весела май и тя си е пийнала/хапнала от мохитото :)
ОтговорИзтриванеМоят първи опит за такъв беше с лайм(лимети)и къпини, ама беше несполучлив, но не съм се отказала да пробвам пак. Най-вероятно е много важно какво е крема сиренето.
... и хубав ден, Кате!
ОтговорИзтриванеРуми, надявам се да ти хареса, ако опиташ!
Стефка, не знам от какво е захласната балеринката, но алкохола в десерта е много малко за целта :). Иначе вида на сиренето наистина е важен. Пробвах и с двата варианта, разликата е огромна.
Фантастичен вкус!
ОтговорИзтриванеИ очарователни снимки!
Прегръдка, Диди!
Диди, нямаш милост, направо! Чийзкейк, че и мохито - все любими неща :)))) Снимките са страхотни и толкова свежи!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Диди,
ОтговорИзтриванеописвайки усещането от вкусването на този чийз, останах с впечатлението че работиш в рекламния бизнес;) Зариби ме;)
Сорбето бих го опитала само заради мохитото, иначе и едно отделно мохито ми е достатъчно!
Хубава неделя!
благодаря, Дани!
ОтговорИзтриванеМира, знам, че са ти любими!... ами, лесно се правят :)
Марта, ще си имам едно наум за тези ми умения. Мохито и течно, и замразено все си е хубаво.
Поздрави за всички!
Това е най-свежото кулинарно предложение за това лято,което съм виждала! Страхотно ееееееее!!!!Браво на теб!
ОтговорИзтриванеПрисъствието на лайм е предимство номер едно :-)... сякаш придава една идея повече свежест... За заместването на крем сиренето съм напълно съгласна...
ОтговорИзтриванеХаресва ми комбинацията от двата летни десерта - наистина много ледено и вкусно...
Страхотни снимки! Предложението е невероятно за лятото.
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Браво, Диди! Както винаги перфектно поднесено! И на мен много ми харесва идеята с това мохито - супер свежо изглежда!
ОтговорИзтриванеМного,много вкусно и свежо!Обичам всякакви лимонови десерти и аромата на лайм!
ОтговорИзтриванеBlagodarq vi za hubavite komentari!
ОтговорИзтриванеPozdravi!
Здравейте, да Ви попитам колко приблизително порции излизат от това количество- хубав и усмихнат ден
ОтговорИзтриване