2.5.12

Салата с ягоди и пиле плюс дресинг от кисело мляко ~ Strawberry Chicken Salad w/ Yogurt Dressing


"Kак може вятъра да се ожени за дъжда? ... Нали той не се вижда, а дъжда е на малки капки!? " - Такъв странен въпрос ми зададе вече почти петгодишната ми дъщеря, която беше в болничен предната седмица. В един от дните първо ни пече слънце, после задуха силен вятър и накрая довя дъждовни облаци.... Интересния разговор проведохме под чадърите на път да вземем брат й от градината ...." Кой ти каза, че ще се женят? " питах я - "Ами, вятъра!" .... :)
Убеждавам се вече, че детското въображение наистина е безгранично. И въпреки че се изненадах, след като размислих си дадох сметка, че наистина този сезон  вятъра и дъжда са ( или бяха...) в любовен дует и играта им ни донесе една истинска пролет с променливо време, на моменти хладно без да е впиващо студено, по малко дъждовно и благодатно слънчево. Не обичам скачането от зима в лято, както се е случвало неведнъж.....


А защо ли  се изненадвам от въпроса на детето, нали и аз се опитах да ги снимам, и дъжда, и вятъра  за предпоследната ми публикация. Но тези дни ме домързя и не съм снимала нищо от съживилата се природа. Предполагам, че  е изпълнила всичките ви сетива по време на разходките в хубавото време и затова я оставям, погледната през очите на детето. Въобще не знам кога и как се е учила да рисува теменужки, но ме зарадва много с тази рисунка. Държа си я на бюрото, харесаха ми усета и стила, които е проявила....


Може би днешната комбинация в рецептата ще ви се стори също толкова странна колкото разговора за "брака" между двете природни сили. Салатата е подходяща и за самостоятелно леко ястие. Ягодите много добре я разчупват вкусово и визуално, а попадне ли човек на ароматни и добре узрели, резултата винаги е ясен и многото думи стават излишни...


Strawberry Chicken Salad w/ Yogurt Dressing - recipe in English


Салата с ягоди и пиле и дресинг от кисело мляко

500 г пилешко бонфиле 
250 г гъби 
200 г ягоди 
1 стрък салата с хрупкава сърцевина
300 г пълномаслено кисело мляко 
3 с.л. светъл соев сос 
4 с.л. зехтин 
морска сол, черен пипер, захар 
4 с.л. сусам

* за киселата балансираща нотка в салатата се разчита на качествено истинско кисело мляко

Филетата се измиват, подсушават, разрязват се на две и се мариноват в соевия сос за 30 минути. Киселото мляко се подправя с 1 сл зехтин, сол, пипер и захар. Салатата се почиства и накъсва на парчета. Ягодите и гъбите се нарязват на резени. Филетата се изваждат от маринатата, овалват се в сусам. Гъбите се запържват на силен огън в 1 сл от мазнината, подправят се със сол и пипер. Добавя се още олио и пилешките филета се запичат от двете страни до златиста коричка. Към салатените листа се добавят гъбите, месото и ягодите, заливат се с овкусеното кисело мляко, поръсват се с малко сусам.

салата за сп.Кенгуру/ май 2012

10 коментара:

  1. Много смело, ще се пробва:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, чудесна рисунка!
    Цветовете са страхотни!
    И въпросът е прекрасен!
    Салатата ти е много интересна и
    поднесена в твоя стил, който много харесам!
    Сърдечни поздрави и хубав завърщек на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  3. Хм, комбинацията е много провокираща. Презентацията определено те подтиква да я пробваш, дори и на пръв прочит (и само привидно) да противоречи на разбирането за съчетание на вкусове.
    Рисунката е приказна. Интересно нещо са децата.И аз периодично получавам странни въпроси с още по- интересни отговори. Чудя се дали и ние сме били такива и просто сме забравили да мислим нестандартно.

    ОтговорИзтриване
  4. Много красиво го е казала малката...личи си, че са теменужки, познах ги.
    Да, настина салатата е много интересна и смела като комбинация, но обичам такива.
    Хубави, безоблачни оставащи 2 дни до края на работната седмица

    ОтговорИзтриване
  5. Теменужките са прекрасни! И дори теб да те е домързяло да уловиш пролетта в цялата и същност, явно детето я е видяло и е решило да я запечата в тази рисунка ( мое мнение е, че не е трябвало да те мързи-снимките ти са съвършени). Салата е доста интересна като комбинация, но затова пък какъв цвят!!!! Аз ще я опитам все пак ме провокира;))
    Хубав пролетен четвъртък:)

    ОтговорИзтриване
  6. благодаря ви!

    Странна е, но само малко повече отколкото да речем свинско с боровинки или ябълки :)
    На мен специално много ми се услади.... другия вариант е подвеждащия - при снимането толкова да огладнявам, че накрая всичко да ми се вижда вкусно :)
    Но, ако човек се абстрахира от това, че ягодите често са за десерт, всичко си идва на мястото.С аромата, сочността и вкуса си много добре подкрепят семплото пилешко(по мое мнение)

    Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Ягодите по това време са възможно най-подходящи за салата,и на мен наличието им в нея ми допада вкусово!Така че тази салатка не само,че не ми звучи странно,а напротив-прелестно вкусна е!
    Отново снимки от класа,Диди,а на детенце прегръдка за тези страхотни теменужки!

    ОтговорИзтриване
  8. Звучи много интересно и определено ще бъде изпробвана!

    ОтговорИзтриване
  9. Много добре . Ще я тествам със свински запържени хапки.

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, благодаря за поздрава!
    tanzen, добър апетит!:)
    Valkompany,пилешкото в случая е по-удачно.

    ОтговорИзтриване