14.4.12

Шоколадов крем-мус с яйца от марципан ~ Chocolate mousse w/ marzipan quail eggs



Преди няколко дена приготвих за рождения ден на брат ми  по изричното му желание четириетажна двойна доза от една от най-харесваните от него торти. Използвах случая да допълня към сметановия десерт и нещо шоколадово, което и без това ми се беше завъртяло в главата като идея за предпразнична публикация. Купищата ангажименти тези дни и невъзможността да сглобя направените снимки едва не го командироваха като публикация за следващата година ...


Крема се оказа много сполучлив и без никакви проблеми премнава в графата целогодишен. Марципановите пъдпъдъчи яйца са великденската закачка към него, която си е съвсем на място и като вкусово съчетание. Изключително лесни, при повече старание могат да изглеждат още по-добре, но аз предпочетох леко недодялания, стилизиран вид.


Подобни семпли фигури за декорация не бях правила от лешниковата торта насам и за пореден път се убеждавам, че любимата ми бадемова паста е чудесен помощник в такива случаи. За още по-лесно или пък за комбиниране могат да се добавят и бадеми, покрити с натурален или млечен шоколад. Било приготвени вкъщи или пък готови, облечени в качествен белгийски или друг шоколад, което само по себе си внася елегантна нотка в десерта.


Струва ми се, че няма друго интересно, което да добавя за крема. Наясно съм, че на този празник има едно най-предпочитано сладко нещо за хапване и мисълта ми вече е заета само с това - приготвянето на козунаци :)

Пожелавам ви светъл и изпълнен с много емоция Великден!





Шоколадов крем-мус с марципанови яйца
за 4-8 броя, в зависимост от предпочетената големина на десерта и формите

120 мл прясно мляко
50 г полусладък шоколад
2 жълтъка
2 сл Бейлис или шоколадов ликьор
2 сл захар
1 сл неподсладено какао ( или две за още по-наситен вкус)
семената от една шушулка ванилия или ванилия, каквато използвате
5 г фино смлян желатин ( половин пакетче на dr.Oetker)
100 мл млечна сметана ~ 33-35 %

за декорация - предварително оформени яйца от марзипан, декорирани като пъдпъдъчи с какао, размито с малко вода
Загрейте млякото заедно със семената ванилия, прибавете настъргания шоколад и бъркайте, докато се разтопи ( отстранете съда от огъня или при нужда - на съвсем слаб котлон). Разбъркайте желатина с малко студена вода, колкото да има възможност да набъбне, а след това го сложете на водна баня и бъркайте докато се втечни. Разбийте жълтъците, ликьора и захарта на водна баня, докато побелеят и станат на пяна ( внимавайте да не се сварят - ако това започне да се случва и започнат да се появяват по-тъмни нишки като конци, потопете веднага дъното на съда в ледено студена вода, предварително подготвена в голяма купа). Добавете млякото с шоколада към жълтъците, прецедете сместа и прибавете към нея желатина. Разбъркайте добре, покрийте съда със стреч фолио и оставете в хладилника да стегне леко. Наблюдавайте сместа и при достигане на по-плътна консистенция като крем и мехурчета на повърхността добавете към него поетапно с внимателно разбъркване отдолу нагоре разбитата до твърди върхове сметана. Разпределете в подходящи форми, покрийте ги със стреч фолио и оставете в хладилника.

адаптирана рецепта от Lisa- 04/ 2011


verdict




11 коментара:

  1. Диди, чудесна идея и прекрасни снимки!
    Светъл и благословен празник, с много слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Красиво и много оригинално! Като един хейтър на шоколада, нямам представа дали ще ми дойде вдъхновението да направя самият мус, но яйцата са убийствено идейни. А и дори и никога да не приготвя муса, най- вероятно поне 20 пъти ще се върна към тази публикация за да се порадвам на снимките.

    ОтговорИзтриване
  3. Какво значи полусладък шоколад? Колко процента какао съдържа той?

    ОтговорИзтриване
  4. Вълшебно,стилно ,вкусно!
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Заключителната снимка е страхотна!
    Яйчицата от марципан са много сладки :-)!
    Хубав и слънчев празник ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, Руми, Дани-Гоголина, благодаря ви! Чесито Възкресение Христово!

    Спасибо, Наташа!:)

    Полусладкия шоколад е с около 50-55% какао. Аз правих крема с шоколад 55% и 1сл какао и ми хареса като резултат.

    ОтговорИзтриване
  7. МНого свежо и веселко! Страхотна идея, Диди!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви, Дени, Марта! Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  9. Толкова е фино всичко!Как обичам това в теб!Весели празници мила.

    ОтговорИзтриване
  10. Очень интересное предложение! Спасибо Винсент!

    Йоли, благодаря за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване