20.8.11

Кокосова торта



Избирайки торта за моята рожденничка, търсех нещо семпло, същевременно елегантно и фино. Да ви кажа, финалния резултат много ме изненада. Не си падам по кокоса и производните му, но въпреки това по моята субективна и не толкова точна скала за оценяване на вкус  тя се изкачи доста високо. Системата за преценка е много проста :)  и това е факта, че в момента, пишейки за нея, неистово ми се иска да имам едно парченце до мен...


Както вече споменах в предходната публикация, празничните десерти избрах в последния момент, и не само че нямаше време за предварителни проби, ами и голяма част от работата по тях оставих за деня на самия празник. По принцип обичам прясно приготвената храна и имам лошия навик да се опитвам да правя всичко максимално близо до момента на консумация, с което понякога си причинявам неимоверен стрес. Да не говорим за максимума, който исках да изстискам от себе си в стремежа  да ги снимам, което естествено не се получи много добре. Догодина поне едната торта ще бъде поръчана, с което малките най-накрая ще имат нормална_детска_торта_с_фонданови_фигурки и няма да са жертва на експериментите на майка им. А пък аз ще сложа край на мазохистичната ми практика да си припомням нагледно колко трудно ми беше преди четири години в този ден  и предхождащите го няколко месеца....


Но,  да се върна на тортата... Освен мен, всички почерпени  също много я харесаха. Деликатния си  нежен вкус дължи на сравнително тънките блатове и фин сметанов крем, чиято гладка текстура се постига с предварително смилане на кокосовите стърготини. Сладостта на тази комбинация чудесно се балансира от киселата нотка на глазурата с крем сирене. Целия този ансамбъл звучи много хармонично след като тортата се извади преди сервиране да престои и се поднася на стайна температура, за да се усети цялата мекота и аромат...


След всичките тези словесни фльонги  (представете си колко много ми се иска да си хапна сега едно парченце :) направо да обобщя, че у нас пак ще се прави със сигурност . И ако ви се струва, че в нея има твърде много масло и сметана, по-добре погледнете оригиналната рецепта , където е още повече...На практика се наложи в движение да променя почти изцяло съотношението на съставките, като основно се опитах да понамаля количеството на горните два продукта и захарта. Затова и може би съм толкова доволна, че я оцениха подобаващо и най-вече ме спечели за "кокосовата" кауза.
Разбира се, направих и захаросани листчета от цветята, но определено не ми допаднаха ( за пореден път), така че останаха свежи и в крайна сметка неизконсумирани, както и ментовите клонки, вкусово неподходящи в случая.



Кокосова торта
за 2 форми с диаметър 22-24 см

170 г меко краве масло
240 г захар
3 яйца
320 г брашно
3 ч.л. бакпулвер
щипка сол
180 мл прясно мляко
1/2 с.л.  бурбонска ванилия с пудра захар

Брашното се пресява заедно с бакпулвера,  солта и ванилията. Маслото и захарта се разбиват до пухкав крем - около 4-6 минути. Добавят се яйцата едно по едно, като всеки път се разбива до пълното усвояване на всяко. Брашното и млякото се прибавят на три приема, като се започва и завършва с брашно. Сместа се разпределя с помощта на лъжица поравно в предварително подготвените 2 бр форми, като се заглажда накрая. Пекат се в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 40-45 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Оставят се да се охладят върху решетка, като след 3-4 минути се изваждат от тавата и поставят отново върху решетката.

Крем
200 мл млечна сметана
200 мл прясно мляко 3.6% *
140 г безсолно краве масло
90 г захар
15 г царевично нишесте
1ч.л. бурбонска ванилия с пудра захар

100 г кокосови стърготини
2 с.л. пудра захар

* или използвайте отново сметана т.е. 400 мл


Загрявят се до завиране сметаната, млякото, захарта и маслото.  Царевичното нишесте се разтваря заедно  с ванилията в 1 сл студена вода и се добавят към горната смес, която се оставя на слаб огън докато се сгъсти. Разбърква се постоянно. Когато е готова се добавят кокосовите стърготини, предварително смесени с пудрата захар и смляни в блендер. Разбърква се добре и се оттегля от котлона да се охлади до стайна температура. След това се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилника.  Предии употреба се разбива с миксера за 3-4 минути.
Глазура

350 г крем сирене Филаделфия
90 г меко краве масло
80 г пудра захар
1 ч.л. бурбонска ванилия с пудра захар или семенцата от 1/2 шушулка

Всички съставки се разбиват с внимателно с миксер до пухкав крем, като не бива да се прекалява за да не се втечни сиренето.

Сироп
150 г захар и 160 мл вода  се варят докато се сгъстят леко. Охлажда се до стайна температура.

Сглобяване
Всеки блат се разрязва хоризонтално наполовина. Избират се долният и горният блат, като втория е желателно да бъде с равна горна повърхност. На останалите две половини се отнема тъмната коричка, образувана при печенето. Използва се голам остър нож, който изрязва тъмните участъци. Всичко това се прави с цел вътрешността на тортата да остане с равномерна дебелина и светъл цвят.
Блатовете се сиропират ( всички блатове трябва да са хубаво сиропирани, но все пак умерено, за да не се разкашкат - горния и долния само от вътрешната страна, средните  и от двете страни; използвайте количество сироп както обикновено при сглобяване на торти) , като междувременно се разпределя и крема между тях. Тортата се оставя за половин час в хладилника да стегне, след което върху нея се нанася глазурата. Поръсва се с кокосови стърготини. Оставя се да престои няколко часа или през нощта.
Сервира се на стайна температура!

27 коментара:

  1. Диди, тортата е прекрасна :)
    А част от снимките не се вижда!
    Усмихнат ден!
    Дани

    ОтговорИзтриване
  2. Много свежа и нежна торта, Диди! Също като малката ти рожденничка, да ви е жива и здрава!
    Никога не е късно за торта с фондан, но такава вкусна, сочна и домашно приготвена торта не всяко дете може да има :) За радост следващия път можеш да и моделираш Червената шапчица - добре ще контрастира на тортата :))))

    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, благодаря, че ми обърна внимание! Мисля, че оправих нещата.

    Пепи, много мило, благодаря! А за торти с фондан разбира се не е късно, тепърва предстоят. Най-вероятно няма да ми дойде музата да правя, но пък има толкова талантливи момичета със сръчни ръце и страхотни идеи :)

    ОтговорИзтриване
  4. Е, сега вече се насладих на цялата прелест!
    Диди, липсваха ми тези така добре подбрани
    и "режисирани" снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Красива, елегантна, стилна! Истинско бижу! Снимките са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  6. И на мен ми липсваше, Диди, но обяснимо е за този сезон:) Брой ме за пръв последовател в изпробването на рецептата, извоювала си страхотно доверие! Така, много късмет и здраве на рожденичката! А да разбирам ли, че ще има и друга торта? Ако не се лъжа, все са по две :)
    Снимките...отново съм очарована, всичко е прекрасно, в невъзможно за сбъркване стил на Диди!

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, радвам се, че ти харесват!

    Гуинет,благодаря!:)

    Ивейн, доверие трудно се запазва, надявам се да не те разочаровам :) Второто не е торта, а къпкейкчета и всъщност по-скоро е първото - показала съм ги в предходната публикация. Както пишеш, винаги са по две и аз маниакално се придържам към това постоянно да има равенство и никой да не е привилегирован, затова и пуснах публикациите едновременно.

    Поздрави на всички и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна е тортата, Диди! Чудесно завръщане с много красиви снимки, вкусни рецепти и споделени емоции. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Нежността и свежестта и е невероятна ,Диди.Очите ми останаха!

    ОтговорИзтриване
  10. Много красива и елегантна торта за прекрасна малка госпожица! Аз съм леко резервирана към кокосовите неща, но с референция от теб мога да я пробвам. Моята малка девойка съвсем скоро има рожден ден и още не съм се спряла на вкусовете.

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна е! Много стилно е поднесена! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  12. Много нежна и деликатна торта за прекрасна рожденничка! Да ви е жива и здрава!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, много красива и елегантна торта - и много нежна! Да ви е жива и здрава рожденичката и много да ви радва :)! И никога не съм се сещала да смеля кокосовите стърготини - сега ще се възползвам :))

    ОтговорИзтриване
  14. Диди , много са порастнали твойте слънчица !
    Да са ти живи и здрави !
    И тортата и кексчетата са страхотни .
    Сърдечни поздрави от мен ! :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви, много ме зарадваха поздравите и хубавите ви думи!:)
    Хубава и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Диди, доверявам се напълно на твоя вкус.Тората с бял мус е любима у дома.Ще пробваме и кокосовата с удоволствие.До вчера бях под влияние на детския рожден ден, на моето момиченце,:).Днес релаксирам.
    Поздрави Марияна.

    ОтговорИзтриване
  17. Диди,много здраве и щастливо детство на малката ти принцеса пожелавам!
    Тортата е много нежна,прекрасно декорирана,а снимките-с толкова много финес и стил,много,много впечатляващи отново!

    Поздрави и прегръдка за милата малка госпожица,много хубаво дете!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей!Толкова съм възхитена от всичко прочетено до тук!
    Впечатляваща торта и невероятни снимки!Заплени ме с публикацията в "Домашна кухня", особено с пъстървата!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Марияна, толкова ми е драго за тортата с белия мус :), и аз я харесвам, но така и не получих отзиви за нея досега.

    Еликсир, много мили и хубави думи!

    Павлина, няма как на човек да не му стане приятно от такъв коментар! Същевременно и удовлетворяващо...
    "Домашна кухня" е списание с умело подбрани и интересни рецепти.

    Благодаря ви и доскоро!

    ОтговорИзтриване
  20. Много чиста и елегантна торта си направила Диди! Изглежда превъзходно! ЧРД на малката принцеса, поздрави за теб и продължавай творбите в същия дух :)))

    ОтговорИзтриване
  21. Strahotna i mnogo spolu4liva recepta.
    Istinska "Raffaello" stana.:)
    Syrde4ni pozdravi!

    ОтговорИзтриване
  22. Много се радвам, че ви е харесала!:)
    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте, Дани!

    Блогът Ви е страхотен, могам да прекарам часове в него. Търсех торта за рождения ден на моето дете и попаднах на тази торта. Изглежда страхотно и мисля да я направя, но не разбрах колко блата трабва да се изпекат?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей, Хриси,
    изпичат се два блата, след което всеки се разрязва на половина по хоризонтала, така, че общо стават четири.
    Ще коригирам текста, за да е по-ясно.

    ОтговорИзтриване
  25. Възхищавам се на естествения, непринуден стил на всичко в този блог. Не съм фууд-блогър и отскоро надничам в тази виртуална общност, но няма да преувелича, ако кажа, че страшно ми харесват местенца като вашето, Диди :)Не се стърпях да напиша нещичко точно тук, просто защото и аз се придържам към същият принцип за "приготвена храна максимално близо до момента на консумация" с не много подправен вид, но с фин стил, и най-вече приготвени у дома неща. Моят опит от реалността в последно време показва, че се пренебрегва тази идея и до известна степен съм обезкуражена. Но ще продължа с вдъхновение оттук :)

    ОтговорИзтриване
  26. Здравей, jeni :),домашно приготвената и колкото може по-качествена храна наистина не е за пренебрегване и покрай блога на мен ми се струва, че все повече хора обръщат внимание на това.
    Благодаря за хубавите думи и заповядай занапред, надявам се някои от предложенията ми да ти допадат!

    ОтговорИзтриване