25.8.11

Гаспачо и плодова супа с пъпеш и диня



Когато стане дума за студена супа, веднага след таратора идва ред на гаспачо-то. Чудя се дали се прави често по нашите ширини или е по-скоро от типа "само за разнообразие". Така както при нас приготвянето на таратор е толкова естествена, почти несъзнателна дейност, нещо с което се справяш от сън да те бутнат или със завързани очи, а при испано-говорящите например ще бъде една любопитна супа.
Дали посягайки към хубавите домати, набрани от градината или купени от пазара, ще ни се занимава да ги белим, пасираме, приготвяме заедно с останалите съставки или ще  решим да ги нарежем за така обичаната салата...Има неща, които са залегнали толкова дълбоко в традициите ни, че са станали част от самата ни природа. Неща, без които почти не преминава ежедневието  и за които е абсурдно да се говори за рецепта...


Близки и Далечни ...
Смята се, че корените на Гаспачо са в арабската кухня, откъдето една обикновена супа от хляб, зехтин, вода, сол  и чесън бива пренесена от римляните  на испанска територия заедно с идеята за добавка на оцет. Оттук може би идва и основата на другата популярна супа - Ajoblanco, при която допълнително има счукани бадеми. Наскоро преглеждах рецепти за таратор в "Българска национална кухня"/1983 и една от тях - Таратор по жътварски се състои точно от хляб, олио, вода, сол, оцет, чесън и орехи.
Явно с времето тази старинна гозба, за която хората съвсем рационално са употребявали престоял хляб и са използвали най-вече за обяд по полята и градините, постепенно е претърпяла различни трансформации, за да се превърне в някои емблематични супи, които вече "не се познават" помежду си...

Рецептата, която предлагам се доближава до гаспачо от Андалусия т.е. близка до старинния вариант, при който зеленчуците се счуквали в хаванче на дребни частици и  не са изцяло пасирани. Супата била поднасяна в дървени купички с дървени лъжици ( изненадващо съвпадение - за дървените лъжици разбрах след като вече бях снимала супата :) .


За второто ми предложение какво да кажа - плодова супа.... хм...не звучи някак сериозно, особено по въпросните наши географски ширини...
" Fruit soup! Та кой би помислил да мачка и пюрира пресни скъпи плодове, за да ги яде с лъжица?"  Това  е въпроса, който си задава и автора на публикацията What's the Story on the Cold Fruit Soup Front?, след което е прекарал един месец в проучвания по темата, опитал е различни супи, а даже успява да намеси Пипи Дългото Чорапче в началото на изказа си и то не за друго, ами защото едно от местата, където плодовите супи са типични е Скандинавия...Интересно е, стига да ви се чете на английски.
Разнообразието от рецепти действително е голямо. Хубавото е, че освен поднасяни топли и студени, могат да бъдат предлагани за предястие или десерт, в зависимост от степента на сладост и комбинацията от съставки.  Добре изстудента  плодова супа е чудесна за самостоятелно консумиране в горещи дни , или пък поднесена като десерт след  топло засищащо ястие през различните сезони....



Гаспачо
4 порции
550 г домати
5 бр филии от престоял хляб за тост
2 зелени чушки
½ краставица
1 глава лук
1 скилидка чесън
5 сл зехтин екстравърджин
5 сл лимонов сок
1 сл червен пипер
1 чл захар
морска сол
черен пипер


От една филия хляб се приготвят крутони, а останалите се накисват в 8-9сл хладка вода. Чушките и краставицата се нарязват на кубчета, като се отделят няколко за гарниране. Доматите се обелват, почистват от семките и пасират за кратко заедно с нарязаните зеленчуци на дребни парченца. Накиснатия хляб се пюрира фино заедно с нарязания лук и чесън, зехтина и лимоновия сок, както и червения и черен пипер. Прибавя се към доматите, подправя се със сол и захар. Сервира се охладена, гарнирана с няколо кубчета зеленчуци и крутони.

Плодова супа с пъпеш и  диня
4 порции

800 г пъпеш
400 г диня
100 г едро бяло грозде
2 сл течен мед
сок от един лимон
свежа мента
Плодовете се охлаждат предварително. Изрязват се осем топчета от пъпеша, останалото се пасира заедно с динята и почистените от ципи и семки гроздови зърна. Прибавя се меда и лимоновия сок. Сервира се гарнирана с топчета пъпеш и листа мента.

Втори вариант на супата, предназначен за консумация от възрастни
Пропуснете гроздето, след пасирането прецедете пъпеша и динята, добавете 80-100 мл портвайн (ако ви се намира).


рецепти за сп.Кенгуру, август ;
адаптирани от Lisa K&B

10 коментара:

  1. Много свежо и цветно е при теб, Диди :)
    И вкусно!!!!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди,така ме освежи твоят пост!Чудесни рецепти и уникални снимки!
    Благодаря за препратката ,беше ми много интересно!
    Аз лично съм пробвала руската и датската,въпреки че не съм знаела произхода им,разбрах го по описанието на автора.Яла съм и такава от ягоди и сметана по рецепта на Гордън Рамзи!
    Беше удоволствие за мен!
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни предложения!
    Направо се разхладих!

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова е свежо,Диди.Само както ти можеш!

    ОтговорИзтриване
  5. Таратор по жътварски беше любимия ми таратор като дете. Обожавах баба да счука орехите и чесъна.... А сега не съм се сещала.... поне 20 години. Благодаря ти, че ми припомни, Диди!
    Твоите предложения са много свежи и цветни, а гаспачото с леда е направо мечта в жегите :)
    Хубав и дано по-прохладен петък да е!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, Траяна, Йоли, благодаря!:)
    Катерина, руската и датската звучат много вкусно!Радвам се, че ти харесва поста ми:)
    Пепи, аз нямам спомен да съм хапвала такъв таратор. Не знам защо, но баба не ми е правила.

    Спокоен и по-прохладен ден и от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,от публикацията струи толкова много цвят,като дъга!По всичко личи,че е лято,изобилно на свежи плодове и зеленчуци-страхотни предложения,леки и много вкусни!И всичко отново поднесено с финес!

    Хубав уикенд пожелавам!:)

    ОтговорИзтриване
  8. В тези жеги вкусните студени супи идват много добре. Отскоро харесах гаспачото, но динево-пъпешовата супа ми хареса веднага като я пробвах миналата година с малко порто и мастика. Много хубави летни предложения! Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Вкусно и красиво, Дани! Невероятни снимки, благодаря за насладата за всички сетива! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви момичета, макар и със закъснение!

    ОтговорИзтриване