3.6.11

Ягодово-портокалово тирамису / Strawberry-orange tiramisu



Тирамису, защото технологията и някои продукти са сходни. Иначе  по-скоро може да се нарече лека плодова торта с бишкоти, защото като вкус се различава много от класическото тирамису. Лесна и непретенциозна, при нея импровизацията е направо задължителна. Хубавото е, че деца, стига да не са съвсем малки, могат да участват активно и в направата, не само в  омитането на тавата :)


Като се започне с брането на ягодите ( който си има в градината, при това узрели), подготовката им, както и направата на портокаловия сок....


... сиропирането  и подреждането на бишкотите ( няма как, ще трябва да предвидите екстра доза за по-нетърпеливите помощници)....


....на следващия етап може да се включите и да разбиете сметаната, за да я смесите с маскарпоне-то. Всъщност не споменах, че рецептата е без яйца. Идеята е да се прави бързо, без сурови жълтъци или специалното внимание за приготвяне на крем забайоне. И най-вече подходяща за деца, защото няма кафе и алкохол в нея.


Удобството на ягодовия сироп, предназначен за гарниране е, че една част може да се задели за възрастните и към нея да се добави подходящ ликьор, коняк или ром.... А срещу шоколадовите спиралки едва ли някой ще възрази.....

Консумирането на открито само допълва удоволствието...


Strawberry-orange tiramisu recipe



Ягодово портокалово тирамису

500 г маскарпоне
500 г ягоди
120 г пудра захар
200 мл течна млечна сметана
200 - 250 г савоярди
370 мл портокалов сок, прясно изцеден
неподсладено какао
шоколадови спирали или едри шоколадови стърготини
опция - ликьор, коняк или ром за добавка към портокаловия сок

за ягодовия сироп
ягоди, пудра захар, малко коняк, ром или ликьор по избор

Почистете ягодите и ги нарежете на тънки резени или малки парчета. Поръсете ги с около 30 г от захарта ( или повече, в зависимост от това колко са сладки). Разбийте внимателно на ниска скорост маскарпонето с 5о г пудра захар и 20 мл портокалов сок. Сметаната разбийте с 40 г пудра захар и добавете на три етапа със шпатула или дървена лъжица към сиренето, като разбърквате леко отдолу нагоре. Към 2/3 от крема прибавете нарязаните ягоди - така ще получите по-дебел среден слой крем, който е по-сочен ( аз прибавям към 1/2 от крема ягодите, защото синът ми харесва повече слоя без ягоди :).
Потопете бишкотите за първия ред за кратко,само от долната страна в портокаловия сок и наредете в подходяща форма. Разпределете отгоре крема с ягоди. Втория ред бишкоти сиропирайте и от двете страни, като след нареждането им залейте всяка от тях поотделно с останалия сок с помощта на лъжичка ( горния слой е по-плътен и не толкова сочен, за да ги сиропира). Завийте със стреч фолио и приберете в хладилника да престои минимум 2 часа или до другия ден.
При поднасяне поръсете с неподсладено какао, поръсено през ситна цедка и гарнирайте с шоколадови спирали и ягодов сироп.

За ягодовия сироп пасирайте добре узрели ягоди с пудра захар на вкус. Прецедете ги през по-едра цедка, за да отстраните семенцата на ягодите. Добавете малко от избрания алкохол.
За шоколадовите спирали разтопете на водна баня тъмен шоколад ( 45 - 70 % какаова маса) и разтелете тънко върху каменен плот или друга студена повърхност. След като шоколада загуби гланц и вече е стегнал, започнете да изстъргвате с тясна шпатула. Приготвени предварително, могат да се съхраняват в кутия върху хартия за печене.

адаптирана рецепта от Lisa 06/2009

13 comments:

  1. Прекрасно е. Свежо,леко и изискано.

    ReplyDelete
  2. Диди, чудесна идея за това време на годината - свежи снимки и свежа рецепта, която е много подходяща за деца. Поздрави и слънчеви почивни дни!

    ReplyDelete
  3. Диди, след тази апетитна и красива снимка нищо повече не мога да чета!
    Прекрасен сладкиш!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  4. Благодаря, Йоли!

    Мира, целта ми беше да е подходящо и за правене и хапване от деца.

    Дани, да знаеш, няма да ти се разсърдя хич :)

    Поздрави и за вас!

    ReplyDelete
  5. Напълниха ми се очите с красота!
    Прекрасна идея и реализация, Диди :)
    И честита 101-ва публикация :)

    ReplyDelete
  6. Ох, Диди,
    какво повече мога да кажа от - цветове, красота, изящество. Много красиво. Благодаря ти за споделеното, прекрасно е.

    ReplyDelete
  7. Катарзис за душата :)
    Удоволствие за небцето.
    Благодаря, Диди :)

    ReplyDelete
  8. Диди,правила съм почти същото,но с боровинки и малини,та веднага мога да си представя вкуса!И аз не слагам жълтъци!Десерта ти е страхотен,а великолепните фотографии предават кристално ясно цялата му съблазън!

    Комплименти!

    ReplyDelete
  9. Ири, Дани, Зори, много се радвам,че ви харесва публикацията!

    Еликсир ще им дойде скоро времето и на боровинките и малините, ще опитам:)

    Хубав уикенд!

    ReplyDelete
  10. Изглежда и звучи прекрасно. Бих могла да изям цялата купа крем с ягоди :) :) :)

    ReplyDelete
  11. Диди, почти всеки ден у дома има такова тирамису през този сезон, после го правя с малини...но такива снимки...с пистолет на тила дори не мога да направя, страхотни!
    Ягодово настроение ти желая!
    Мария

    ReplyDelete
  12. Снежи, и аз така :)

    Мария, както винаги, успяваш да ме накараш да се усмихна :)...да , непослушно е тирамису-то за снимки, доста се въртях около него.

    ReplyDelete
  13. Диди, без значение дали в крайна сметка успявам да се класирам и да направя твоите рецепти, във всички случаи посещението в блога ти, прочитането на публикацията и разглеждането на снимките си е удоволствие за всички сетива!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...