21.6.11

Мини хлебчета с чедар, червена чушка и чери домати / Cheddar & Paprika Mini Loaves w/ Cherry Tomatoes



Привет и честито Лято!
Отлагам тази публикация от няколко дена поради липса на време и неколкократно заспиване до компютъра...Ето днес вече сядам да пиша и виждам как Гугъл услужливо подсеща за лятното слънцестоене. Така тя не само, че се намести в един по-специален ден, в който мога да ви поздравя, но отделно се оказа по свой си начин подходяща за него.


Като попрочетох набързо тук-там, разбрах че деня на лятното слънцестоене бил празнуван в миналото в Европа и като ден на влюбените. А пък аз точно съм приготвила в снимки една закуска за обичащи се, като правя уточнението, че влюбени има и на 20 и на 3х20 години :)

Good morning!

Рецептата за тези солени кексчета имам отдавна и ми е много любима. Оказа се, че заради правоъгълната им форма в текста на английски е най-добре  да се изпишат като мини хлебчета, така остана и в българския вариант. Подготвяйки снимките, за пръв път ги изпробвах гарнирани с чери доматки и си паснаха идеално.... особено поднесени топли с крем сирене или масло...


Въпреки, че има  предварителна подготовка, отнемаща известно време,  никак не е невъзможно да станат бързо и за закуска. Ако човек си измери и подготви сухите продукти предната вечер, на сутринта остава само забъркването и изпичането...



....piece of cake  както се казва...





Мини хлебчета/мъфини с чедар, червена чушка и чери домати
за 12-14 броя или 18 мъфина с диаметър 7см

350 г  бяло брашно
100 г фин царевичен грис - полента
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. червен пипер
250 г чедар сирене, престояло*
4 стръка пресен лук
1/2 червена чушка
1 1/2 с.л. меко масло, 25г
2 сл захар
2 яйца, M или L размер
400 мл гъст айрян ( от около 300г кисело мляко)
опция - чери домати

* добре се получава и с комбинация от 125 г чедар и 125 г сух кашкавал, като в този случай  малко се увеличава количеството на червения пипер

Брашното се пресява и към него се добавят останалите сухи съставки, заедно с нарязаните на дребно лук и чушка, разбъркват се леко с ръчна тел, но така, че да се разпределят равномерно. Маслото и захарта се разбиват до пухкава смес, около 3 минути, прибавят се  яйцата едно по едно, като се продължава още около 2 минути. Брашното със зеленчуците  и айряна се добавят на части, като се редуват. Започва се с брашно и се завършва с брашно, бърка се с дървена лъжица. Получава се гъста смес, която се разпределя с помощта на две лъжици до 2/3 от височината във форми за малки кексчета или мъфини ( най-удачен вариант са силиконови или форми, които се намасляват и поръсват с брашно; не препоръчвам употребата на хартиени капсули, тъй-като залепват за изпеченото тесто). Пече се в предварително загрята  до 220 градуса фурна, около 15 до 18-20 минути или повече, в зависимост от размера, като пробна дървена клечка трябва да излиза суха от тестото. Извадете от фурната, охладете за около 3-5 минути и сервирайте с крем сирене или масло. За да се охладят напълно, извадете от формите и поставете върху решетка.
Съхраняват се завити, на стайна температура. Най-добре е да се консумират топли, като могат да се загряват в микровълнова за 10-15 секунди или в загрята до 180 градуса фурна, леко завити с фолио, за около 7-10 минути.



18 comments:

  1. Диди,
    страхотни са! Честито лято и на теб, изглеждат превъзходно.

    ReplyDelete
  2. Честито лято!:-))
    Много хубави си тази хлебчета (солени кексчета), сигурно са и много вкусни!
    Усмихната седмица!

    ReplyDelete
  3. Много апетитни са, Диди!
    Последните седмици см на вълна солени мъфини, така че твоите (хлебчета де, щом казваш:)) ми идват точно навреме.
    Поздрави и хубаво, пълно с усмивки лято и на теб!

    ReplyDelete
  4. Дани, благодаря!

    Мони, много са вкусни...аз си ги харесвам:)

    Пепи, мъфини са си, даже и като технология, така и щях да ги запиша, след като проверих, се оказа че когато са в правоъгълна форма,най-често ги изписват mini loaves... както и да е, на много хубава вълна си напоследък:)

    ReplyDelete
  5. Невероятни са!
    Веднага бих си гризнала едничко :)
    Великолепна рецепта!
    Сърдечен поздрав!

    ReplyDelete
  6. Прекрасни снимки, ще пробвам тези апетитни хлебчета!

    ReplyDelete
  7. Чудесни са :)
    И това доматче как хитро ми намига...
    Поздрави, Диди и хубаво лято!

    ReplyDelete
  8. Честито лято, Диди!
    Още от сутринта ги гледам тези мини хлебчета и ги преместих в любимата ми категория "мъничко, соленичко и вкусничко" :)

    Много усмивки и летни чудеса ти пожелавам!

    ReplyDelete
  9. Лети,Марияна, Йоли,благодаря ви!

    Дани, намигат доматките, а са и много вкусни запечени:)

    diva, тази категория и на мен ми е любима. Въпреки, че показвам доста десерти, повече си падам по соленото:)

    ReplyDelete
  10. Диди,много ми допада рецептата,записах си я!
    А снимките са прекрасни!

    Поздрави сърдечни!

    ReplyDelete
  11. Диди, много красиви, ароматни и изкушаващи -
    прекрасно предложение и презентация!
    Поздрави и усмихнато лято, Диана

    ReplyDelete
  12. Разкошни хлебчета! Няма как да не се опитат:)

    ReplyDelete
  13. Мерси,Руми! Струва си да се опитат:)

    ReplyDelete
  14. Ммммм, май ще се наместя пак пред печката...само бебето да мирува :) Изглеждат страхотно, най-късно през уикенда ще ги направя!

    ReplyDelete
  15. Разкошни хлебчета и вълшебни снимки!
    Това ще се пробва обезателно!

    ReplyDelete
  16. Пристигам тук от блога на Роси.Хлебчетата наистина са привлекателни, а снимките отлични!Поздравления!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...