Напоследък рядко ми се е случвало да изпитвам толкова непреодолимо желание да изпробвам някоя впечатлила ме нова рецепта така, както се случи с тази фокача. Още в момента, в който я видях в lucullian Delights знаех, че много ще ми допадне и постоянно ми се въртеше в главата, докато не я опитам.
Всичките ми очаквания бяха оправдани и напълно задоволени. След като я снимах набързо, почти нищо не остана от нея. Първия път я направих както си я представях - тънка и хрупкава, с по-сочен пълнеж. Мраморния ефект от какаото не ми се получи толкова добре, колкото втория път, но това не е съществено, защото със или без този ефект, вкуса е страхотен.
Пробвах я и с поръсена със светла тръстикова захар и настъргана кора от лимон. Трябва да се има предвид, че тази захар по-трудно се карамелизира и по-скоро образува хрупкава коричка след изпичане ( което също е добър вариант, както и когато самата фокача е изпечена по-мека и пухкава). А що се отнася до цитрусите - твърдо съм за лайм, но ако е с лимон, също няма да откажа....Определено си намерих едно от моите печива - лесно и бързо, с непринуден рустикален вид какъвто има и Галет-а например ( друго мое любимо печиво), но без голямото количество масло в тестото, и не на последно място - много вкусно... И ако сте се запитали колко пъти съм я правила, след като споменах първи път...втори път, ще кажа - три пъти за една седмица (!), като при последния дозата беше двойна. Но за аромата, който се разнася при печенето няма да пиша- най-добре да усетите сами :)
Малко преди тази серия с обсебилата ме фокача правих нещо много по-шоколадово - брауниса Tribute to Katherine Hepburn brownies по рецепта на Dorrie Greenspan. Беше предназначен за почерпка с приятели в малък офис и по тази причина опакован веднага след като беше изпечен и охладен, а малко по-късно консумиран, с изключение на едно парченце, запазено за снимка.
Харесва ми този old style вариант да си достави човек малко удоволствие в приятна компания с нещо вкусно, току-що приготвено.
Докато снимах заделеното парченце по най-подходящия начин за похапване на браунис в този сезон - с две-три топки сладолед и пресни плодове, ме посети моя приятелка, така че и то успя да изпълни основното си предназначение, заради което опекох сладкиша - почерпка за здраве :)
Chocolate focaccia with cherries and lime sugar recipe
Шоколадова фокача с череши и лайм
3-4 порции
250 г бяло брашно
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. инстантна мая
1 1/2 - 2 ч.л. какао на прах
1 с.л. зехтин екстра върджин плюс допълнително за поръсване и намасляване
140 мл хладка вода
120-130 г добре узрели череши
настъргана кора от лайм*
2 с.л. захар
* от 1/4 или 1/2 свеж лайм, а ако е престоял и по-сух, използвайте кората на целия плод
Пресейте брашното, отделете 1-2 сл, към останалото прибавете солта, захарта и маята, разбъркайте и прибавете зехтина, след него и водата на тънка струя, като междувременно започнете да замесвате тестото. Накрая добавете от заделеното брашно колкото е необходимо или цялото. Замесете гладко меко тесто. Прибавете на 2-3 приема какаото, като го поръсвате, след като сте разтеглили леко тестото. Съберете отново тестото на топка, като не го месите твърде много, за да се получи мраморния ефект от неравномерно разпределеното какао. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си. В подходяща тава поставете хартия за печене и я намажете със зехтин. Сложете в средата втасалото тесто, без да го премесвате предварително. Започнете да го притиската и разтилате с ръце, докато го оформите на кора с неправилна форма ( с дебелина 6-8 мм) или разточете с точилка, но с ръце е по-удобно. Наредете отгоре половинките почистени от костилките череши. Поръсете със захарта, размесена с настърганата кора от лайм и с 2/3 до 1 сл зехтин. Печете 20-30 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна или 160-170 градуса с вентилатор. Готова е когато е златиста и черешите омекнат. Ако искате захарта да се карамелизира добре, може да я сложите под загрят горен грил, но под постоянно наблюдение и съвсем за кратко, за да не загори. Консумира се веднага след изпичането, след охлаждане за 3-5 минути.
адаптирана рецепта от luculliandelights.com
Диди, така си го описала, че ще ме накараш
ОтговорИзтриванеда я направя по най-бързия начин :)
Обичам всичко с череши и шоколад!
Благодаря за споделеното
и с пожелание за едно прекрасно лято!
Дани, нали знаеш - всеки с вкуса си:)
ОтговорИзтриванеаз специално много си паднах по тази рецепта - като технология, съставки, съчетание от продукти...
Шоколадовия вкус не е толкова изразен, тъй-като какаото е малко, може би с добавката на настърган шоколад вече ще е друго, за който иска по-шоколадова.
Превъзходни и двете! Заинтригува ме с тази фокача, ще я пробвам в най-скоро време!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мария/LaMartinia
И двете предложения са страхотни!Брауниса е направо еталон!Великолепен!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Прекрасна и много апетитна е тази фокача, череши и лайм, звучи страхотно!
ОтговорИзтриванеИ двете рецепти съдържат любими мои продукти - череши и какао :-) Снимките са изкушаващи и прекрасно аранжирани! Усмихната нова седмица от мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета! Надявам се, който опита да остане доволен.
ОтговорИзтриванеПоздрави за всички!:)
Хубава и успешна седмица и от мен!
Великолепна черешова фиеста -
ОтговорИзтриванепрекрасни рецепти, снимки и представяне.
Благодаря за удоволствието, Диди!
Поздрави и усмихнато лято!
Много изкусително,Диди!
ОтговорИзтриванеНепременно ще пробвам...ама без черешите....че напоследък попадам все на такива с протеини. :-)
Хубава вечер!
Краси, Диди, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеКраси, много ме разсмя с тези череши с протеини.В първия момент не схванах :)
Аз пък нямях такива попадения този сезон.
Диди,
ОтговорИзтриванетри пъти за една седмица, наистина звучи много изкушаващо! Интересен ми е този вкус на хляб с плодове, тъй като фокача ми звучи точно като хляб :)
Обичам такива дълги и напоителни разкази с прекрасни снимки. Поздрави за теб.
Диди, направих я и аз тази фокача, след като видях публикацията ти и разкошните снимки. Очарована съм! Направо води до пристрастяване:)
ОтговорИзтриванеДани, наистина на пръв поглед е малко странна комбинацията хляб и череши.Аз специално увеличих малко захарта в тестото, а който прецени може и още. Така се получава леко сладко печиво.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Руми, радвам се, че и на теб ти е допаднала!
Хубава седмица ви пожелавам!
Диди, ако щеш вярвай, но тази рецепта ми отлежава в "тефтера" в очакване на време :). Разкошна е твоята фокача, при това с две от любимите ми съставки - шоколад и череши :). Ох, красота!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубав уикенд!
Благодаря, Мира!
ОтговорИзтриванеИ аз имам рецепти, които ми отлежават за проба, но някои въобще нямам търпение да опитам:)