7.3.11

Скариди в шоколадов сос / Shrimp in chocolate sauce



Това е една рецепта от категорията експерименти. Всички знаем за комбинацията шоколад-чили, както и другата, също атрактивна - шоколад-джинджифил. Любопитно ми беше какво ще се получи, когато  се съберат в едно и добавят към скариди. Традицията да се приготвят морски дарове с шоколад идва от Испания, като се смята естествено, че произлиза от Мексико. В нета може да се намерят различни предложения за Langostinos en salsa de chocolate . В състава на някои  има дори домати и това е следващото, което смятам да опитам.
Днешната рецепта бях набелязала преди време. Мрежичката добре узрели червени портокали, купени тези дни  ме провокира да я направя, независимо че в нея не се изисква специално употребата им. Може да се използва сок от обикновен портокал или клементини. Въпреки че изглежда екзотично, всъщност се прави много бързо и лесно.


Вкуса действително е нестандартен и е нещо, което или веднага ще приемете безрезервно или никак няма да ви допадне. Разбира се, трябва да обичате пикантни  ястия, защото чушлето не бива да се пропуска, докато за джинжъра изберете, според това дали ви харесва.
Скаридите са едни от любимите ми морски продукти. Използвах това, което ми е подръка и се намира на няколко минути ходене пеша от къщи - едри, бланширани. Вкусно и крехко месо, богати на протеин, омега 3, омега 6  и още други полезни вещества - как да не ги харесва човек.  Много интересни факти за тях, както и за обратната страна на медала, свързана с отглеждането им във ферми можете да прочетете в статията  на  Меню.


Shrimp in chocolate sauce recipe


Скариди в шоколадов сос
4 порции

едри бланширани скариди* ( варено-замразени)  3-4 броя за порция, според големината
20 мл сухо шери или бренди, светъл коняк
120 мл прясно изстискан сок от портокал ( от един портокал и половин червен портокал)
20 г черен или полусладък шоколад  (70% е добре)
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, ситно нарязан
15 г дребно нарязан свеж джинджифил
1 суха люта чушка, стрита и без семена
морска сол и черен пипер, прясно смлян

* ако използвате сурови скариди, предварително  обелете, почистете и оформете по метода butterfling , оваляйте ги в подправено със сол и черен пипер брашно и продължете следващите етапи от рецептата, като имате предвид, че  за 3-4 минути топлинна обработка ще са готови.

Почистете скаридите, като ги обелите, оставяйки само опашката и направите плитък разрез (около 2мм) по външната дъга, за да отстраните храносмилателния тракт. Процедирайте като ги взимате една по една, а останалите дръжте в ледено студена вода.
Загрейте портокаловия сок и алкохола, без да завира. Отстранете от котлона и сложете шоколада, начупен на парчета. Разбъркайте докато се разтопи ( с ръчна тел е лесно).
Загрейте зехтина, запържете чесъна, джинджифила и лютия пипер за около 3 минути, извадете ги с решетъчна лъжица и запазете. Сложете в тигана отцедените и подсушени с домакинска салфетка скариди, оставете да се зачервят, като ги обърнете веднъж, но не ги дръжте по-дълго от минута, минута и половина на огъня. Върнете чесъна и джинджифила, сипете соса и разбъркайте за минута. Извадете скаридите и разпределете в затоплени чинии. Оставете соса още минута-две да се сгъсти до желаната степен, подправете със сол и черен пипер и залейте скаридите. Сервирайте веднага.

адаптирана рецепта от " The ultimate book of Fish and shellfish" - Kate Whiteman

18 коментара:

  1. Диди много интересна рецепт,изпълна с експериментаторски замах, който аз много харесвам:) Мисля, че ще съм от тези, които биха пробвали и най- вероятно ще им хареса:) Преди около месец правих ястие с месо и шоколад и много ми допадна. В момента съм горд притежател на пакет необработено какао и мисля да се впусна в експерименти с него.

    ОтговорИзтриване
  2. Красиво и изискано със финес, с внимание как най-малкия детайли. Харесвам всичко а да не говорим за червените портокали и шоколада са ми едни от най-любимите. Ще ти от правия една малка покана към моя малък и още скромен блог посветен на мини кекс четата наречени още cupcakes заповядай! http://paradisecupcakes.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, страшно експериментаторско :)
    Обичам съчетаване
    на толкова различни на пръв поглед, продукти!
    Много ми хареса снимката с продуктите и написаното под тях :)
    Хубава идея за представяне!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу, широко скроена личност като теб няма как да не харесва експериментите. Спомням си рецептата за месо с шоколад - също ще ми е интересно да пробвам:)

    vesselinkata, много приятно местенце си имаш, ще го посещавам често, тъкмо ще си упражнявам и италианския:)Благодаря за хубавите думи!

    Дани, от зодията ми идва увлечението по крайностите. Харесвам всичко спокойно и традиционно, обичам да се хвърлям и в нестандартното. Разбира се, съчетанието на продуктите не е моя идея. Не съм професионалист в тази област и не съм толкова смела в измислянето,а само в пробването:)...засега де, човек никога не знае..

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Е това вече е страхотно! Просто нямам думи!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересно и елегантно предложение, Диди!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти Диди, забравих да ти кажа че аз съм Веселина (http://vesselinaivanova.altervista.org/) ... по някога а във блогер сам Веселинка :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много авангардно! Невероятни снимки!

    ОтговорИзтриване
  9. Наистина впечатляващо!!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, май познах за нещо мексиканско ;) Страхотно нестандартно и експериментаторско предложение!!! Просто прекрасно! И снимките, както винаги, са чудесни!
    Сърдечни поздрави и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли, Таня, благодаря ви!

    Веселина, досетих се за името :), но после реших, че все пак ника може да идва от нещо друго.

    Милена, Илиян, радвам се да ви видя тук!:)

    Мира, да!:) Мисля да пробвам някои други неща. Не съм забравила и твоята рецепта за Макарони с горгонзола - това ще е един от вариантите, който рано или късно ще направя :)

    Спорна седмица на всички!

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, както винаги, при теб е много красиво, стилно и вкусно.
    Харесва ми тази комбинация, бих опитала с удоволствие.
    Искам да използвам момента, освен да коментирам страхотната ти рецепта, да ти честитя и празника 8 март и да ти пожелая да бъдеш много, много обичана.:)

    ОтговорИзтриване
  13. Както винаги всичко е перфектно.Поздравления за прекрасните снимки!Поздрави Nanita!

    ОтговорИзтриване
  14. Рони, Нанита, благодаря ви!
    Честит празник на всички! Пожелавам много щастие и радост!

    ОтговорИзтриване
  15. WOW!! Диди, както би се изразило детенце - рецептата ти е като за 7 звезден ресторнт!!! Невероятен подбор и съчетаване на вкусове и аромати!! А снимките - истинска фантазия!

    О, и честит прзник :)

    ОтговорИзтриване
  16. Честит празник, Диди!
    Любов и много усмивки ти желая!

    Впечатляващо предложение придружено със страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  17. Диди честит празник! Отново ни сюрпризираш с интересно предложение и невероятни снимки:)

    ОтговорИзтриване