20.1.11

Пъстърва с къри-портокалово масло



Както обичайно, всичко започва с покупката на хубава, прясна риба.....
Е, може и с улов, но ако сме в града и искаме бърза и вкусна вечеря след работа или обяд в събота/неделя, минаваме през магазина...За тази рецепта ще ви трябват още 1-2 портокала и малко къри, за да овкусите маслото.



Пъстървата се запича под горните открити реотани на фурната и това ще отнеме само 12-ина минути. А няколко резенчета портокал за гарнитура чудесно я допълват, като не пропускаме и хубавото бяло вино.


Ако смятате, че тази вкусова комбинация не е за вас, ще трябва да се върнем малко по-нагоре, почти в началото и да действаме по един от добре познатите начини.За целта ще са ни нужни лимони и малко пресен девесил или магданоз.. мащерка..... Подправяме рибите с морска сол, намазваме със зехтин, пълним ги с нарязаната свежа подправка и кръгчета лимон, поръсваме рибите с лимонов сок и настъргана лимонова кора, слагаме по няколко бучици масло върху нарезите и запичаме по същия начин....
Но поне за гарнитурата може би ще има единомислие. Предлагам картофи, които на вкус са съвсем като печените в старите селски печки на дърва.


Стават също така експресно бързо, както рибата.Може да се поднесат със сметана, парченца от ароматното масло или въобще по начина, по който ги харесвате....
Ако решите да правите къри-портокалово масло, препоръчвам дозата да е двойна, за да имате готово за следващия път. Вероятността да ви хареса рибата, приготвена с него никак не е малка. Или на мен ми се иска да вярвам в това :)



Пъстърва с къри-портокалово масло
4 порции

4 пъстърви по 250-300 г всяка, почистени
30 г меко краве масло
1 ч.л. къри
1 ч.л. настъргана кора от портокал
морска сол
растително олио ( сусамово, орехово, зехтин...)
резени портокал за гарнитура

Ако маслото не е размекнато предварително, сложете го за кратко в микровълновата фурна, като внимавате да не се втечни.Разбъркайте го добре с къри подправката и настърганата портокалова кора.Завийте на руло във фолио и оставете във фризера за десет минути да стегне. През това време измийте рибата и почистете люспите. Направете по три диагонални разреза от двете страни, посолете, намажете с олиото и поставете по кръгче от маслото в нарезите на горната страна. Поръсете с настъргана портокалова кора, изтискайте малко сок отгоре, поставете върху решетка, като рибата трябва да е  на около 12 - 15 см от реотаните. Отдолу сложете тавата на фурната.Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна( функция Грил - само горните реотани)за 6-7 минути (или до по-запечена коричка, ако предпочитате), след което обърнете рибите и печете за същото време и от другата страна. По време на печенето вратата на фурната би трябвало да бъде съвсем леко открехната ( някои модели фурни имат дори ограничител с точното разстояние).

Експресни печени картофи
Измийте много добре дребни, необелени картофи и ги подсушете. Сложете ги в микровълнова фурна на максимална мощност за осем минути ( под капак с вентилационен отвор за MW , ако имате).След коете ги прехвърлете във фурна, загрята на 200 градуса за 10-12  минути, докато придобият златиста коричка.Сервирайте веднага, като ги разрежете леко на кръст и стиснете отдолу от двете страни, за да се отворят.
Ако имате място или приготвяте по-малко пъстърви, ще можете да запечете картофите едновременно с рибата, като в тавата на фурната сложите малка решетка с рибита, а отстрани наредите картофите ( стават готови малко преди рибата).

идея рецепта портокалова риба - Kate Whiteman, The ultimate book of Fish and Shellfish

20 коментара:

  1. Meravigliosa e perfetta ricetta in più splendide foto, felice giorno
    ciao

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, отново чудесно предложение! Рибата е една от любимите ми храни и много обичам да експериментирам с рецепти. Твоята ме впечатли с това, че е лесна за изпълнение, простичка и много ефектна. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Много изкушаващо! И то точно в тази комбинация.
    Прекрасна презентация, Диди!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно предложение, Диди! Най-важното - лесно и вкусно, убедена съм, при това съчетание на продукти :)
    И картофките са много апетитни, май от тях ще започна :)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно предложение!!
    Подозирам, че ще стане невероятно ароматна и вкусна пъстърва!
    Благодаря за чудесната рецепта!
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  6. Ееееее,не! Това е просто страхотно! А първата снимка просто ме разби! Уникална е!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, ароматно и бързо предложение :)
    А и маслото бих могла да ползвам и за други случаи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Grazie, Stefania!:)

    Лулу, много харесвам бързите и лесни рецепти!

    Ив,благодаря за комплимента!

    Пепи, от картофките правих двойна доза за домочадието,всичко се изпапка още горещо-топло:)

    Лети,вкусна стана рибата, а и беше много прясна, което също е предпоставка.

    Йоли, тази снимка ми се получи по-добре, отколкото си представях:)

    Дани,маслото с къри и портокал на мен ми допадна.Ако се използва и за други случаи, може да му се добави и щипка сол.

    Благодаря ви момичета!:-)

    ОтговорИзтриване
  9. Обичам много риба, а твоето предложение е не само красиво, но и много вкусно, ще го изпробвам със сигурност!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотно предложение, Диди! Правила съм по подобен начин ципура с лимоново масло, ще опитам и с тази комбинация!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Още утре ще я опитаме тази пъстърва, тъкмо съм решила, че е ден за рибка. Благодаря ти за рецептата, Диди, изглежда божествено! :-)

    ОтговорИзтриване
  12. На това му се казва - да изтрепеш рибата :))
    Прекрасни снимки и много, много хубава рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, много ме впечатлиха рецептата и презентацията
    Снимките ти са уникални. Поздрави:))

    ОтговорИзтриване
  14. Диди, отново интересно, оригинално и изключително красиво! Снимката с двете риби е уникална! :)))
    Маслото сигурно ще си пасне добре и само с картофките :).
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ви, момичета! :-)
    Да ви е сладко, които решите да опитате!

    Мира, става и само с картофи, но не знам дали си заслужава да се прави само за тях.Аз бих си ги хапнала с обикновено масло и малко сол:)

    Поздрави и за вас, хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. ЖЕ–СТО–КА! първата снимка е страхотна просто! А рецептата ще я пробвам непременно в най-скоро време! Поздрави, Диди!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря! Радвам се на хубавите ви отзиви!
    Поздрави и на вас! :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Много интересно предложение за рибата. Ще имам предвид следващия път. Картофи печени на фурна не съм правила много отдавна, но много ми напомниха за тези, които баба ми правеше в печката като бях малка. Ще изпробвам цялата рецепта при първа възможност. Поздрави и хубави зимни дни :)

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, за вкусната рецепта. Благодарние на нея изкарах еднна прекрасна вечер :)

    ОтговорИзтриване