8.11.10

Тарти с круша и синьо сирене плюс един коктейл


Есен.
Красива в златната си пъстрота, галеща с меката си топлина, щедра и изобилна с плодове, събрали светлината и сладостта на лятото....


Харесва ми постепенния слънчев преход към зимните студове.Обичам топлия есенен дъжд.Трудно понасям рязката смяна на времето, както се е случвало за ден да скочим от един сезон в друг, след като и термометрите са подскочили с 10-15 единици надолу от раз.


А тъй-като в изминалите дни тези термометри  се бяха затъжили за летните си стойности дори, съвсем на място стои предложението ми за есенно-ароматен коктейл, по летному освежителен...


Разбира се, не е предназначен за компания на тартите с класическата комбинация на круши и синьо сирене, но в последователност към края на деня защо не?...




Тарти с круша и синьо сирене
4 порции

400г готово многолистно тесто
3 малки глави лук*
2 ½ сл олио
2с.л. захар
сол и черен пипер
3 круши* (боскова масловка , Уилямс)
1 ½ с.л. краве масло
1 ½ с.л. лимонов сок
25г орехови ядки
80г синьо сирене
стрък пресен розмарин
*Може да намалите на 2бр. крушите и главите лук,ако предпочитате по-слабо присъствие

Включете фурната на 200 градуса да загрява.Обелете лука и го нарежете на тънки полумесеци.Загрейте олиото, прибавете лука, оставете го 7-8 минути да омекне.Поръсете захарта, разбъркайте да се разпредели и оставете докато лука покафенее леко и се карамелизира.Подправете със сол и черен пипер.От размразеното тесто изрежете четири кръга с диаметър 12-14см, или колкото позволява размера на листа, като си помагате с ринг или подходящ съд (или нарежете листа бутер тесто на 4 правоъгълника)*.Надупчете с вилица вътрешноста на кръга на няколко места,като оставите свободен външен борд – около 1.5 см. и разпределете лука в централната част.Сложете тартите в застлана с хартия за печене тава и изпечете за 15 минути.
Нарежете крушите на осминки, почистете семенната част,задушете ги в маслото, докато омекнат леко – около 5-6 минути, като към края поръсите с няколко щипки захар и оставите да се карамелизира.Отстранете от котлона, поръсете ги с лимоновия сок и гарнирайте тартите заедно с натрошеното сирене и ореховите ядки.Добавете и малко пресен розмарин.Сервирайте веднага.

* Изрезките от бутер тестото можете да оформите на малки хапки и да ги запечете поръсени със сирена и подправки.


Коктейл Карамфилена круша
1 порция

45 мл водка
30 г пюре от зелена круша
15 мл прясно изцеден лимонов сок
30 мл карамфилов сироп
кубчета лед
1/2 счукан карамфил

За пюрето от круша обелете и почистете от семенната част зелена круша.Пасирайте и сложете в шейкър заедно с останалите съставки и няколко кубчета лед.Разбъркайте добре, докато се охлади.Прецедете, като пресирате отгоре плода, за да се усвои максимално и сервирайте в студена чаша, декорирана с тънък резен круша, поръсете с малко счукан карамфил.

Сироп с карамфил
240 мл вода
220г захар
7 бр карамфил
Сложете съставките подходящ съд и ги кипнете.Отстранете от огъня и оставете да се охлади.Прецедете в чист, добре затварящ се съд.Може да се съхранява на хладно до 6 месеца. Това е т.нар. Simple Syrup, който влиза в състава на почти всички коктейли.Прави се с вода и захар, понякога ароматизиран с подправки.

рецепта тарти - по идея от Lisa/09
рецепта коктейл - адаптирана от  Brian O'Neill - http://www.cafegray.com/, New York City

16 коментара:

  1. За мен една тарта, докато все още има :)
    Много са хубави, Диди, сочни и ароматни - круша и сирене :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Точно по мой вкус! И разбира се с много красива презентация, точно в твой стил!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни снимки и страхотни рецепти :)
    Едва ли казвам нещо ново, но съм очарована и исках да го споделя :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, леле, замаях се от красота и преглъщане :)

    ОтговорИзтриване
  5. Комбинацията е малко по-екстремна за моя вкус, но пък се влюбих в снимките!
    Поздравления за публикацията! :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, обожавам есента!
    Твоята идея, снимки и презентация ми доставиха огромно удоволствие - благодаря ти!
    Поздрав и много есенни усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, и аз като Дианка обичам есента с всичките и багри!
    Тези продукти са ми едни от любимите като съчетание и правя с тях пица :)
    А твоята идея е още по-лесна!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди, много любима есенна комбинация :). Аз обикновено ги правя на киш, но и във вид на тарта няма да ги откажа :). А коктейлът определено ще се пробва! Страхотни есенни снимки!
    Сърдечни поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Хей,много ме зарадва това,че харесвате снимките!Имах някакви резерви към тях,че не са се получили...Иначе,за вкуса - и двете неща са мнооого вкусни:)Коктейла го изпих с голямо удоволствие,след като го снимах.Добре,че вече почти беше обяд :))

    Благодаря на всички!Приятна и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. И красиво ,и вкусно...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесна комбинация на лук, сирене и круши, Диди! Точно по мой вкус. Но се опасявам, че ще трябва пак сама да си ги хапвам както тиквата със сметана и пармезан. Половинката и децата даже не пожелаха да я опитат :)))

    Сърдечни поздрави с пожелание за хубави и топли есенни дни! :)

    п.п. Имаш награда при мен.

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, прекрасни снимки!! Много вкусна рецепта си ни предложила. Благодаря
    Успешна седмица;)

    ОтговорИзтриване
  13. Краси,благодаря!

    Тони,всеки си има различни вкусови предпочитания:)Радва ме наградата!Невинаги успявам да вляза безпроблемно в блога ти за съжаление.До скоро!

    Ани,благодаря за хубавите думи!

    Поздрави,момичета!

    ОтговорИзтриване
  14. O, Диди, чудни предложения! и коктекла, и тарта - третата снимка ми е фаворит!Поздрави:-)

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятна презентация! Много фина комбинация на вкусове и аромати!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Мария,Милена,много хубави отзиви от вас!Мерси!
    И двете неща много ми допаднаха като вкус:)

    ОтговорИзтриване