22.10.10

Печен червен лук и питки със сушени домати


Давам си сметка, че това лято при такова огромно изобилие от плодове и зеленчуци, публикувах много малко рецепти с тях.Но не мисля да отварям темата за липсата на свободно време.Тя няма да е изненадваща за никого, напротив - ще ми бъде странно, ако срещна някой, който да се похвали с обратното.Ясно е, че списъкът с любими рецепти за снимане и някои нови предизвикателства за изпробване винаги ще е много по-дълъг от този на осъществените. Предполагам, че не само при мен е така :)


Както е видно, спрях се на нещо съвсем прозаично и познато за тази публикация, като единствено смених ролите в комбинацията.Обичайният заподозрян във всяка плънка, този път е с главната роля, а патладжана присъства скромно само в пълнежа.Като любител на всички видове лук, харесвам много това ястие от италианската кухня - изпечено бавно и внимателно до приятното омекване на зеленчуците.


Когато е готово и сервирано, задължително се полива с екстра доза зехтин, за да има къде да топвате току що приготвените класически италиански питки с хрупкава коричка и мека вътрешност, криеща някоя и друга сушена доматка за разкош.




Червен лук с патладжан, домат и мащерка / Cipolle rosse con melanzana, pomodori e timo fresco
4 порции

4 глави лук по 180-200г всяка
1 малък патладжан - 200г
2 средно големи месести домата
2с.л. бяло сирене,нарязано на кубчета
клончета прясна мащерка (или риган)
сол, черен пипер
зехтин

Обелете патладжана на "зебра" по дължина, нарежете на кубчета 6-10мм, посолете и оставете да престоява.Почистете лука от външните сухи люспи, измийте го и сложете за 5 минути във вряща вода, без сол.Обелените домати нарежете на кубчета 8-10мм, като почистите от семките и сока.Разрежете лука на две по дължина и оформете всяко парче като черупка, отстранявайки сърцевината, като оставете 3-4 бр външни слоя.За да се получи по-лесно, направете ряз с остър нож при основата.Нарежете наситно сърцевината на една половинки, запържете в сгорещени 2-3сл зехтин.Добавете отцедения, изплакнат и леко подсушен патладжан, разбъркайте, а след 1-2 минути и доматите, подправете със сол, пипер и листенца мащерка (риган).Оставете на умерен огън около 5 минути, след което напълнете лука (намазан със зехтин и посолен), като добавите и сиренето.Поставете в намазнена огнеупорна керамична тава, налейте и 1 пръст вода.Сложете във фурната, включете на 200 градуса, печете 40-45 минути, отчетени след достигане на температурата,следвайте описаните по-долу съвети.

Съвети за перфектни пълнени зеленчуци (домати, патладжани, тиквички, цвят от тиквичка )



  • по време печене можете да ги поливате няколко пъти с гореща вода или бульон ( по 1сл през 10-15 минути)- така ще омекнат равномерно,без да изгорят
  • ако повърхноста започне да се запича твърде бързо,покрийте с алуминиево фолио или хартия за печене, без да завивате - отстранете 10минути преди края на печенето
  • повечето пълнени зеленчуци могат да се съхраняват в хладилника до 48 часа след приготвяне.Затоплят се в загрята фурна или микровълнова.Пълнен цвят от тиквичка може да се съхранява в хладилник до 24 часа след изпичане.

Италиански питки със зехтин и сушени домати / Panini all`olio con pomodori secchi

500г бяло брашно
1/2 кубче мая - 21г
260 мл хладка вода
50мл зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
30 г дребни сушени домати,мариновани в зехтин

Разтворете маята във водата, прибавете и захарта, покрийте с чиста памучна кърпа и оставете 10-15 минути, докато шупне.Пресейте брашното, отделете една шепа настрани, която да прибавяте докато месите, ако е нужно.В останалото сложете солта, направете кладенче, сипете в него активираната мая и зехтина.Омесете гладко еластично тесто, на края прибавете и доматките (по-едрите - нарязани), замесете внимателно, колкото да се разпределят във вътрешността.Сложете оформеното на топка тесто в намаслен съд, като покриете с фолио за свежо съхранение (също намазнено) и кърпа.Оставете да втасва на топло - около 30-40 минути, докато удвои обема си.Втасалото тесто нарежете на 10 части, оформете кръгли питки и поставете в тава, застлана с хартия за печене, като ги поръсите с малко брашно през цедка.Покрийте с кърпа, оставете още 30- 40 минути за повторно втасване.Печете в загрята на 220 градуса фурна 10 минути, намалете на 180 градуса и допечете за още 10-ина минути, докато леко се зачервят.


рецепта печен лук - по идея от Brava casa,Italy
питки - адаптирана рецепта от Stegnat de polenta

17 коментара:

  1. Обичам червен лук, но точна така не съм хапвала. Изглежда много вкусно, а и ароматно.А топнатата хапчица на последната снимка-ммм...
    И Диди, имай милост, такива рецепти не точно по обед...когато още не съм яла;)

    Хубави и слънчеви почивни дни:)

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, много ароматно предложение, и за лука, и за питките:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Апетитна хапчица :)
    Обичам пълнен лук, но оикновен ос кайма или сирена го правя. Ще пробвам тези, Диди, харесва ми пълнежа им.
    Прекрасни снимки отново!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, ама много апетитно е тук! Не съм никога пекла и пълнила лук и все си казвам, че трябва да пробвам. Ето и поредния аргумент, че няма да съжалявам!
    Прекрасни снимки и аз да кажа, но снимката с мрежичката е трепач :)))

    Усмихнат уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  5. Интересна и апетитна рецепта! Питката чудесно се връзва с лука. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Хихихи, мрежата ме грабна и отнесе в спомени за бабината къща, много миличко ми стана!
    Интересна рецепта, Диди, сякаш взета от други времена :)

    ОтговорИзтриване
  7. Милена,хич не се и замислих,че наближава обед:)

    Дани,Пепи,Катя,благодаря ви момичета!Пепи,с кайма не съм правила,трябва да опитам.

    Ина,Дива,мрежата е чисто нова и рекламна,но и аз си спомням старите мрежести чанти от времето,когато продавачите завиваха един страхотен кащкавал,отрязан от едни големи пити в бежова дебела хартия, а и не само него...

    Благодаря на всички!Хубава и спокойна неделя!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Диди,
    много красиво, апетитно и ароматно -
    страхотна комбинация и предложение.
    Поздрав и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда толкова вкусно... а снимките ти, както винаги, са блестящи ! :))
    Пожелавам ти успешна седмица, Диди ! :))

    ОтговорИзтриване
  10. Ммммм, харесвам червен лук, но досега на бях пълнила. Много интересна рецепта, особено с топнатите питчици :) Много апетитно изглежда, а снимките ти, както винаги, са прекрасни, Диди! :)
    Слъчева и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Ginger,Мира,радват ме хубавите ви думи:) Благодаря ви!
    Мира,червен и аз не бях правила.

    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Снимките са прекрасни, Диди! И предложението е чудесно! Благодаря за рецептата, така ми се приядоха тези хлебчета.. направо усещам аромата им!

    Поздрави най-сърдечни и пожелания за здрави, уютни и все така вкусни есенни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря Дими!Хлебчетата винаги стават много вкусни и толкова бързо изчезват :)

    ОтговорИзтриване
  14. Италиански или не,питките със сушени домати наистина са много вкусни,аз вече пробвах този вариант, но в малко по различен вариант и без да съм видяла Диди че тук има вече пост за тях.
    Дани от "Музика за свободното време" ми е писала коментар, за което и благодаря,че и тя е правила но по твоя рецепта.
    Наистина много вкусни питки,а за снимките които виждам тук,просто не намирам думи!
    Прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря!тези снимки и аз много си ги харесвам, питките сьщо!

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотен блог, прекрасни рецепти и професионални снимки, уникално е всичко ! 6++++

    ОтговорИзтриване