Давам си сметка, че това лято при такова огромно изобилие от плодове и зеленчуци, публикувах много малко рецепти с тях.Но не мисля да отварям темата за липсата на свободно време.Тя няма да е изненадваща за никого, напротив - ще ми бъде странно, ако срещна някой, който да се похвали с обратното.Ясно е, че списъкът с любими рецепти за снимане и някои нови предизвикателства за изпробване винаги ще е много по-дълъг от този на осъществените. Предполагам, че не само при мен е така :)
Както е видно, спрях се на нещо съвсем прозаично и познато за тази публикация, като единствено смених ролите в комбинацията.Обичайният заподозрян във всяка плънка, този път е с главната роля, а патладжана присъства скромно само в пълнежа.Като любител на всички видове лук, харесвам много това ястие от италианската кухня - изпечено бавно и внимателно до приятното омекване на зеленчуците.
Когато е готово и сервирано, задължително се полива с екстра доза зехтин, за да има къде да топвате току що приготвените класически италиански питки с хрупкава коричка и мека вътрешност, криеща някоя и друга сушена доматка за разкош.
Червен лук с патладжан, домат и мащерка / Cipolle rosse con melanzana, pomodori e timo fresco
4 порции
4 глави лук по 180-200г всяка
1 малък патладжан - 200г
2 средно големи месести домата
2с.л. бяло сирене,нарязано на кубчета
клончета прясна мащерка (или риган)
сол, черен пипер
зехтин
Обелете патладжана на "зебра" по дължина, нарежете на кубчета 6-10мм, посолете и оставете да престоява.Почистете лука от външните сухи люспи, измийте го и сложете за 5 минути във вряща вода, без сол.Обелените домати нарежете на кубчета 8-10мм, като почистите от семките и сока.Разрежете лука на две по дължина и оформете всяко парче като черупка, отстранявайки сърцевината, като оставете 3-4 бр външни слоя.За да се получи по-лесно, направете ряз с остър нож при основата.Нарежете наситно сърцевината на една половинки, запържете в сгорещени 2-3сл зехтин.Добавете отцедения, изплакнат и леко подсушен патладжан, разбъркайте, а след 1-2 минути и доматите, подправете със сол, пипер и листенца мащерка (риган).Оставете на умерен огън около 5 минути, след което напълнете лука (намазан със зехтин и посолен), като добавите и сиренето.Поставете в намазнена огнеупорна керамична тава, налейте и 1 пръст вода.Сложете във фурната, включете на 200 градуса, печете 40-45 минути, отчетени след достигане на температурата,следвайте описаните по-долу съвети.
Съвети за перфектни пълнени зеленчуци (домати, патладжани, тиквички, цвят от тиквичка )
- по време печене можете да ги поливате няколко пъти с гореща вода или бульон ( по 1сл през 10-15 минути)- така ще омекнат равномерно,без да изгорят
- ако повърхноста започне да се запича твърде бързо,покрийте с алуминиево фолио или хартия за печене, без да завивате - отстранете 10минути преди края на печенето
- повечето пълнени зеленчуци могат да се съхраняват в хладилника до 48 часа след приготвяне.Затоплят се в загрята фурна или микровълнова.Пълнен цвят от тиквичка може да се съхранява в хладилник до 24 часа след изпичане.
Италиански питки със зехтин и сушени домати / Panini all`olio con pomodori secchi
500г бяло брашно
1/2 кубче мая - 21г
260 мл хладка вода
50мл зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
30 г дребни сушени домати,мариновани в зехтин
Разтворете маята във водата, прибавете и захарта, покрийте с чиста памучна кърпа и оставете 10-15 минути, докато шупне.Пресейте брашното, отделете една шепа настрани, която да прибавяте докато месите, ако е нужно.В останалото сложете солта, направете кладенче, сипете в него активираната мая и зехтина.Омесете гладко еластично тесто, на края прибавете и доматките (по-едрите - нарязани), замесете внимателно, колкото да се разпределят във вътрешността.Сложете оформеното на топка тесто в намаслен съд, като покриете с фолио за свежо съхранение (също намазнено) и кърпа.Оставете да втасва на топло - около 30-40 минути, докато удвои обема си.Втасалото тесто нарежете на 10 части, оформете кръгли питки и поставете в тава, застлана с хартия за печене, като ги поръсите с малко брашно през цедка.Покрийте с кърпа, оставете още 30- 40 минути за повторно втасване.Печете в загрята на 220 градуса фурна 10 минути, намалете на 180 градуса и допечете за още 10-ина минути, докато леко се зачервят.
рецепта печен лук - по идея от Brava casa,Italy
питки - адаптирана рецепта от Stegnat de polenta
Обичам червен лук, но точна така не съм хапвала. Изглежда много вкусно, а и ароматно.А топнатата хапчица на последната снимка-ммм...
ОтговорИзтриванеИ Диди, имай милост, такива рецепти не точно по обед...когато още не съм яла;)
Хубави и слънчеви почивни дни:)
Диди, много ароматно предложение, и за лука, и за питките:)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Апетитна хапчица :)
ОтговорИзтриванеОбичам пълнен лук, но оикновен ос кайма или сирена го правя. Ще пробвам тези, Диди, харесва ми пълнежа им.
Прекрасни снимки отново!
Ей, ама много апетитно е тук! Не съм никога пекла и пълнила лук и все си казвам, че трябва да пробвам. Ето и поредния аргумент, че няма да съжалявам!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки и аз да кажа, но снимката с мрежичката е трепач :)))
Усмихнат уикенд :)
Интересна и апетитна рецепта! Питката чудесно се връзва с лука. Поздравления!
ОтговорИзтриванеХихихи, мрежата ме грабна и отнесе в спомени за бабината къща, много миличко ми стана!
ОтговорИзтриванеИнтересна рецепта, Диди, сякаш взета от други времена :)
Милена,хич не се и замислих,че наближава обед:)
ОтговорИзтриванеДани,Пепи,Катя,благодаря ви момичета!Пепи,с кайма не съм правила,трябва да опитам.
Ина,Дива,мрежата е чисто нова и рекламна,но и аз си спомням старите мрежести чанти от времето,когато продавачите завиваха един страхотен кащкавал,отрязан от едни големи пити в бежова дебела хартия, а и не само него...
Благодаря на всички!Хубава и спокойна неделя!
:-)
Диди,
ОтговорИзтриванемного красиво, апетитно и ароматно -
страхотна комбинация и предложение.
Поздрав и хубава неделя, Диана
Диди,благодаря!
ОтговорИзтриване:)
Изглежда толкова вкусно... а снимките ти, както винаги, са блестящи ! :))
ОтговорИзтриванеПожелавам ти успешна седмица, Диди ! :))
Ммммм, харесвам червен лук, но досега на бях пълнила. Много интересна рецепта, особено с топнатите питчици :) Много апетитно изглежда, а снимките ти, както винаги, са прекрасни, Диди! :)
ОтговорИзтриванеСлъчева и усмихната седмица!
Ginger,Мира,радват ме хубавите ви думи:) Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеМира,червен и аз не бях правила.
Сърдечни поздрави от мен!
Снимките са прекрасни, Диди! И предложението е чудесно! Благодаря за рецептата, така ми се приядоха тези хлебчета.. направо усещам аромата им!
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни и пожелания за здрави, уютни и все така вкусни есенни дни :-)
Благодаря Дими!Хлебчетата винаги стават много вкусни и толкова бързо изчезват :)
ОтговорИзтриванеИталиански или не,питките със сушени домати наистина са много вкусни,аз вече пробвах този вариант, но в малко по различен вариант и без да съм видяла Диди че тук има вече пост за тях.
ОтговорИзтриванеДани от "Музика за свободното време" ми е писала коментар, за което и благодаря,че и тя е правила но по твоя рецепта.
Наистина много вкусни питки,а за снимките които виждам тук,просто не намирам думи!
Прекрасни!
Благодаря!тези снимки и аз много си ги харесвам, питките сьщо!
ОтговорИзтриванеСтрахотен блог, прекрасни рецепти и професионални снимки, уникално е всичко ! 6++++
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеGet daily suggestions and methods for generating THOUSANDS OF DOLLARS per day FROM HOME for FREE.
ОтговорИзтриванеGET FREE ACCESS INSTANLY
SwagBucks is the #1 get-paid-to site.
ОтговорИзтриванеشركة كشف تسربات المياه بالقطيف
ОтговорИзтриванеشركة مكافحة حشرات بالقطيف
شركة مكافحة النمل الابيض بالقطيف
شركة تسليك مجاري بالقطيف
شركة عزل اسطح بالقطيف
شركة تنظيف مكيفات بالقطيف
شركة فحص فلل قبل الشراء بالقطيف
شركة تنظيف بالقطيف