18.1.17

торта Шварцвалд



Трябваше да бъде в класическия вариант. Бях го решила още когато ми я подариха като мемо магнит. Раирана в шоколадово-сметанови блатове и с олд фешън декорация от шприцовани розички с череши. В този си вид навърши 100 години през 2015-та и отдавна е част от групата на световноизвестните торти-икони.



За да се нарича  Schwarzwälder kirschtorte освен шоколадови блатове, сметанов крем и череши,  трябва да има  и кирш - безцветното прозрачно бренди, получено по традиция от двойна дестилация на вишни от сорта морела.


Дотук добре, но се получи съвсем различна. Направена за подарък и подарена в първия снежен ден на миналата зима, дойде с преспи сметанов сняг, затрупали  шоколадова гора. Иска ми се идеята за този стайлинг да беше моя, но не е. Това е възможно най-сполучливата съвременна декорация на торта Черна гора, която съм виждала.


Останалото е моя интерпретация. Долния блат изпекох от какаово маслено тесто за допълнителен вкус и текстура. Кремът между блатовете се получи като комбинация от маскарпоне и заквасена сметана, защото се оказа, че веднага след коледно-новогодишните празници рафтовете в магазините са пусти и единствената кутийка сметана, която беше останала стигна за обмазване на тортата. Но за сметка на това, точно като по поръчка, защото бях решила вече, че ще правя Шварцвалд,  намерих разкошни черни ароматни череши - един от редките случаи, когато купувам извънсезонни  плодове. Но и бурканчето вишнево сладко не беше  излишно...



Торта Шварцвалд

първи блат

100 г качествено безсолно студено масло
125 г брашно
щипка сол
2 с.л. неподсладено какао
40 г захар
1 пак. бурбонска ванилова захар
1 ч.л. олио
1-3 с.л. студена вода

втори блат

170 г брашно
щипка сол
2 с.л. неподсладено какао
140 г кафява захар
70 мл олио
250 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
70 г шоколадов чипс или наситнен черен шоколад - 50% какао

крем

400 г маскарпоне
400 – 500 г био заквасена сметана
100 г пудра захар или на вкус
1 пакет бурбонска ванилова пудра захар
200 г черни череши – пресни или замразени
1 портокал
1.5 – 2 с.л. захар
1-2 с.л.  кирш
сладко от вишни
200 мл млечна сметана с 35 % масленост



Маслото се нарязва на кубчета и се слага в блендер заедно със захарта и пресятото с какаото и солта брашно. Прибавят се олиото и студена вода. Сместа се разбива с няколко пулсирания докато стане на трохи. Оформя се на топка и се сплесква на диск. Завива се със стреч фолио и се оставя в хладилника докато стегне. Разточва се на кора с дебелина 4-5 мм и от нея се изрязва кръг с големината на формата за печене на втория блат. Слага се в облицована с хартия за печене тава и се пече в загрята на 180 градуса фурна.

За втория блат в купа за кратко и с ръчна тел се разбиват олиото и захарта. Добавя се млякото с разтворената в него сода. Разбърква се няколко пъти и се добавя пресятото с какаото и солта брашно. Всичко се разбърква за кратко - с 15-20 завъртания, само докато се смесят съставките. Прибавят се шоколадовите парченца и сместа се изсипва в облицована с хартия за печене форма с откопчаващ се ринг и диаметър 23 см. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Оставя се върху решетка да се охлади и се разрязва хоризонтално на две части.

Черешите се разрязват на две и костилките се отстраняват. В касерола заедно със захарта се загряват сока и настърганата кора от портокал. Разбърква се докато захарта се стопи. Добавят се черешите и се оставят да къкрят 5-10 минути докато омекнат и течността се сгъсти. Отстранява се от котлона и се добавя алкохола. Когато изстине, черешите се прецеждат и сиропът се запазва. Маскарпонето се разбърква заедно с пудрата захар, ваниловата захар и част или цялата заквасена сметана.

Тортата се сглобява като във формата с падащ ринг се поставя първият блат. Намазва се със сироп от вишневото сладко. Добавя се една трета от крема със сирене маскарпоне и отгоре се подрежда обилно с вишни и сироп от сладкото. Слага се първата половина от другия блат и се сиропира с част от заделения черешов сироп. Отново се добавя една трета от крема, а върху него се подреждат черешите. Завършва се с последния блат, който се сиропира отгоре с останалия сироп и се покрива с последната третина от крема. Формата се завива с фолио и се оставя да престои една нощ. Преди сервиране рингът се отстранява и тортата се обмазва с разбитата с 2-3 с.л. пудра захар течна сметана. Сервира се след като е престояла 15-30 минути на стайна температура.


6 коментара:

  1. Прекрасна е, Диди :)
    Ще ме караш да търся череши
    Иначе имам сладко от бели череши и сладко от вишни
    Здрава и успешна година!

    ОтговорИзтриване
  2. Приказна интерпретация на класическата торта и чудесни снимки!
    С пожелания за здраве и щастие през Новата година!

    ОтговорИзтриване