За сладки моменти и щастливи празници.
За любими хора и ценни приятели.
За специален повод и без повод.
Честита Коледа!
шоколадова торта
180 г брашно
120 г кафява захар
140 г бяла захар
60 г неподсладено какао
1 и една четвърт ч.л. бакпулвер
1 и една четвърт ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
2 яйца, стайна температура
70 мл олио
140 мл гъст айрян
140 мл прясно горещо кафе, сорт арабика
шоколадов мус
340 г полусладък готварски шоколад, мин. 56% какао
70 г захар
3 с.л. неподсладено тъмно какао
1 и половина ч.л. инстантно кафе на прах
10 с.л. вода
1 и половина с.л. бренди
4 яйца, стайна температура, разделени жълтъци от белтъци
щипка сол
400 мл млечна сметана, 36%
Мус:
Шоколада се нарязва на дребно, слага се в огнеупорна купа заедно с водата, пресятото какао, кафето, алкохола и 4 с.л. от захарта. Разтопява се на водна баня до гладка смес и се отстранява от огъня. В голяма купа жълтъците се разбиват на водна баня заедно с 2 ч.л. от захарта и щипка сол докато побелеят и се сгъстят, 1 минута. На тънка струя се добавя шоколада, разбърква се и се оставя да се охлади леко за 3-5 минути. Белтъците се разбиват на сняг до твърди върхове заедно с щипка сол и останалата захар. Прибавят се на части към шоколадовата смес, като се разбърква отдолу нагоре внимателно, за да не спадне сместа. Сметаната се разбива до меки върхове, като може да се добавят 2-4 с.л. Бейлис. С шпатула внимателно се добавя на части към муса, като около 2 ч.ч. от нея се оставят за гарниране. Купата се завива със стреч фолио и мусът се оставя да се охлади през нощта.
Блат:
Брашното се пресява заедно с какаото, солта, содата и бакпулвера. Прибавят се бялата и кафявата захар. Яйцата се разбиват с айряна и олиото. Към тях се добавят сухите съставки. Разбърква се за кратко, докато се смесят продуктите. На части се излива горещото кафе и се бърка до не много гъста хомогенна и гладка смес. Тестото се изсипва в облицована с хартия за печене форма с диаметър 20-22 см за три блата или две тави с диаметър 18 см за четири блата. Пече се в загрята на 180 градуса фурна 30-35 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Изважда се от формите и се охлажда върху решетка. Разрязва се на три части. Малките блатове се разрязват всеки на два диска. Мусът се разделя на три или четири части, според броя блатове и тортата се сглобява във форма с откопчаващ се ринг, като се редуват блатове и мус. Оставя се в хладилник да стегне и финално се обмазва отстрани и отгоре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар