20.7.16

черници




Очаквах да бъде по-лесно. След толкова дълга пауза обаче думите идват трудно, а лекотата, с която публикувах и влизах в блог пространството е отлетяла незнайно къде. Опитите да продължа тук с рецептите  заприличаха на бягането насън - колкото и да се напрягаш, оставаш в изходна позиция.
Но ето, че  все пак се придвижихме от точка А до точка Б, и то с любима моя тема.



Черницата, която много пъти е влизала в кадър в различни мои публикации - в сняг, в дъжд, в пролетно зелено и есенно оранжево, избуя толкова, че клоните почти влизат вече не само на терасата, но и през прозореца на спалнята. Оставихме я такава - дива и неоформена, а тя освен хлад ни носи свежи плодове през целия месец юни. 


Звучи невероятно как в центъра на София човек може да излезе сутрин   на терасата и да си набере черници. Още по-интересно става, когато седейки в хола виждаш в полезрението на прозореца как от горния етаж се подава дълга пръчка със закачена в долния край чашка. Това е приспособлението, с което съседите достигат до по-отдалечените плодове : )


Крехки и деликатни, черниците не могат да престояват. В печива също не се получават добре, но пък са ефектни като декорация. 



Тарт с праскови и нектарини

2-3 листа фини точени кори
1-2 зрели праскови
1-2 зрели нектарини
20 г масло
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1-2 с.л. мед или повече - според сладостта на плодовете
2-3 с.л. кафява захар
1 ч.л. темен ром - опция
1 белтък
шепа черници

Плодовете се нарязват на резени, поръсват се с половината бурбонска ванилова захар, половината стопено масло и алкохола. Тава с размери 18/26 см се застила с хартия за печене. Корите са разрязват наполовина, всяка се намазва с масло и се подреждат в тавата със свободно нагънати краища. Запичат се в предварително загрята на 180 градуса фурна докато порозовеят. Отгоре се подреждат плодовете и се поръсват със захарта. Пекат се 20-25 минути или докато омекнат. Поръсват се с малко мед. Белтъкът се разбива на сняг като се добавя останалата бурбонска ванилова захар, разпределя се върху плодовете, като с помощта на малка лъжичка се оформят розички. Тартата се връща във фурната докато белтъка леко порозовее. Гарнира се с черниците или дребни плодове по избор.





адаптирана от Half baked harvest


2 коментара:

  1. Мням, мням...обожавам черници...и направо завидях за дръвчето пред прозореца:))
    И ние имаме пред блока, но бързо го обират дечурлигата:) и е чааак през два входа:((

    ОтговорИзтриване