26.8.15

лимонов кейк с боровинки и кисело мляко



Бързам да споделя рецептата докато още сме в  сезона на боровинките ....





Напоследък се улавям, че съм започнала все повече да харесвам леко подсладените кейкове и разни други печива, предназначени да правят компания на чая и кафето. Падах си по соленото, но покрай блога и експериментите с различни рецепти, завоят вече е направен и посоката - сменена, най-вероятно необратимо. Готови сладкиши  почти не консумирам, но все пак зависи къде са направени. С времето човек придобива усет и веднага може да разбере кой какво си е спестил, както и да предположи с какво го е заменил. В този момент насладата от десерта вече се е изпарила поне наполовина. По съвсем друг начин обаче стоят нещата с който и да е ароматен, домашно приготвен и току що изваден  от фурната кейк.


Днешният е изцяло по мой вкус. Въпреки наличието на плодове, тестото не е никак влажно, даже напротив. Смлените бадеми правят текстурата леко зърниста и рехава, като този ефект се усилва, ако се увеличи количеството им за сметка на брашното. Пробвах  два варианта. Харесах този, който е с еднакво количество ядки и брашно, но и  другият, по-близък до стандартната кексова текстура, се получава много добре. Общо взето целта е ясна - приятни рецепти с възможно по-малко количество рафинирани брашно и захар. Вкусните допълнения също не бива да се пренебрегват ...




лимонов кейк с боровинки и кисело мляко
за форма с размер 22 см

200 г бадемово брашно или фино смлени бадеми
200 г бяло брашно*
или комбинация от 300 г брашно и 100 г фино смлени бадеми
3 с.л. черен сусам или маково семе
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
3 яйца L
120 мл разтопено масло
120 мл мед
250-300 г боровинки
2 лимона
клонка мента

топинг:
320 г цедено мляко (получава се от 2 кофички мляко)
4-5 с.л мед или на вкус
3 с.л. лимонов сок
ванилия

Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата и солта. Прибавят се бадемите, черния сусам и настърганата кора от лимоните. Разтопява се маслото на слаб огън и към него се добавя меда, като при нужда се загряват леко, докато се смесят. Добавят се 5 с.л. сок от лимон. Прави се кладенче в брашното и в него се изсипват течните съставки, заедно с разбитите с вилица яйца. Сместа се разбърква за кратко с дървена лъжица или шпатула - докато се смесят продуктите. Добавят се 160 г от боровинките, тестото се разбърква леко и се изсипва в намаслена или облицована с хартия за печене форма с диаметър 22 см. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна около 35-45 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Охлажда се върху решетка, изваден от формата.
Отцеденото мляко се подслажда с меда, добавят се ванилията и лимоновия сок. Разпределя се върху кейка преди сервиране или се добавя отстрани към всяко парче. Гарнира се допълнително с останалите плодове. Лимоновият сок освежава приятно млякото, но ако голяма част от топинга ще остане за другия ден, по-добре да се пропусне тъй-като ще стане твърде стипчиво.




адаптирана от Green Kitchen stories


15 коментара:

  1. Прекрасен е и аз скоро правих сладкиш с подобен топинг(заливка)и гарантирам в за великолепната комбинация!
    Снимките са умопомрачителни!Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошен сладкиш и снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Странно, понякога нещата се получават добре, когато най-малко очакваш...
      Благодаря, Пипа!

      Изтриване
  3. Ууу, че много боровинки надничат от парченцето! Страхотно примамливо изглежда, Диди!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди,
    чудничък е. Да ти кажа и аз не обичам много сладки сладкиши, такива които да ти дойде до гуша от захарност, но пък твоят вариант е точно като за мен. Засега съм отказала сладкото, карам само на сладолед, но винаги има какво да ме изкуши. Боровинките са прекрасен вариант за кисела нотка на вкуса.
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, ама много ми напомня на една чудесна шоколадова торта със заквасена сметана. Като идея... ;)
    И също толкова ми харесва! Прекрасен сладкиш - от мен, човек, който обожава сладичко. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. То сладкото като влезе веднъж под кожата, трудно излиза. Ама не онова, захарното, а това тук- направено за себе си и за нас;)
    Прекрасен е, Диди!

    ОтговорИзтриване
  7. Страшно ми хареса рецептата ти за този сладкиш, а и снимките и презентациятата ти са супер! Поздрави и успехи!

    ОтговорИзтриване
  8. Браво! Страхотно лятно предложение!

    ОтговорИзтриване
  9. Поради липса на боровинки с какво могат да се заменят?

    ОтговорИзтриване
  10. Може ли да се сложи канела, дали би било по-ароматно?

    ОтговорИзтриване