Бързам да споделя рецептата докато още сме в сезона на боровинките ....
лимонов кейк с боровинки и кисело мляко
за форма с размер 22 см
200 г бадемово брашно или фино смлени бадеми
200 г бяло брашно*
* или комбинация от 300 г брашно и 100 г фино смлени бадеми
3 с.л. черен сусам или маково семе
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
3 яйца L
120 мл разтопено масло
120 мл мед
250-300 г боровинки
2 лимона
клонка мента
топинг:
320 г цедено мляко (получава се от 2 кофички мляко)
4-5 с.л мед или на вкус
3 с.л. лимонов сок
ванилия
Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата и солта. Прибавят се бадемите, черния сусам и настърганата кора от лимоните. Разтопява се маслото на слаб огън и към него се добавя меда, като при нужда се загряват леко, докато се смесят. Добавят се 5 с.л. сок от лимон. Прави се кладенче в брашното и в него се изсипват течните съставки, заедно с разбитите с вилица яйца. Сместа се разбърква за кратко с дървена лъжица или шпатула - докато се смесят продуктите. Добавят се 160 г от боровинките, тестото се разбърква леко и се изсипва в намаслена или облицована с хартия за печене форма с диаметър 22 см. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна около 35-45 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Охлажда се върху решетка, изваден от формата.
Отцеденото мляко се подслажда с меда, добавят се ванилията и лимоновия сок. Разпределя се върху кейка преди сервиране или се добавя отстрани към всяко парче. Гарнира се допълнително с останалите плодове. Лимоновият сок освежава приятно млякото, но ако голяма част от топинга ще остане за другия ден, по-добре да се пропусне тъй-като ще стане твърде стипчиво.
адаптирана от Green Kitchen stories
Прекрасен е и аз скоро правих сладкиш с подобен топинг(заливка)и гарантирам в за великолепната комбинация!
ОтговорИзтриванеСнимките са умопомрачителни!Браво!
: )
ИзтриванеБлагодаря ти!
Разкошен сладкиш и снимки!
ОтговорИзтриванеСтранно, понякога нещата се получават добре, когато най-малко очакваш...
ИзтриванеБлагодаря, Пипа!
Ууу, че много боровинки надничат от парченцето! Страхотно примамливо изглежда, Диди!
ОтговорИзтриванеТолкова вкусно изглежда :)
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванечудничък е. Да ти кажа и аз не обичам много сладки сладкиши, такива които да ти дойде до гуша от захарност, но пък твоят вариант е точно като за мен. Засега съм отказала сладкото, карам само на сладолед, но винаги има какво да ме изкуши. Боровинките са прекрасен вариант за кисела нотка на вкуса.
Прегръдки
Прелестно кейкче:)
ОтговорИзтриванеДиди, ама много ми напомня на една чудесна шоколадова торта със заквасена сметана. Като идея... ;)
ОтговорИзтриванеИ също толкова ми харесва! Прекрасен сладкиш - от мен, човек, който обожава сладичко. :)
Поздрави!
То сладкото като влезе веднъж под кожата, трудно излиза. Ама не онова, захарното, а това тук- направено за себе си и за нас;)
ОтговорИзтриванеПрекрасен е, Диди!
Very nice! :)
ОтговорИзтриванеСтрашно ми хареса рецептата ти за този сладкиш, а и снимките и презентациятата ти са супер! Поздрави и успехи!
ОтговорИзтриванеБраво! Страхотно лятно предложение!
ОтговорИзтриванеПоради липса на боровинки с какво могат да се заменят?
ОтговорИзтриванеМоже ли да се сложи канела, дали би било по-ароматно?
ОтговорИзтриване