30.12.14

морковена торта с маскарпоне и лайм





Споделяла съм вече  намерението си да превърна морковения кейк в торта на пластове. 
Исках да бъде зимна, визуално и вкусово семпла и  атрактивна. 
До тук добре, но никаква конкретика на хоризонта. 
Идеята  витаеше в мислите ми, а детайлите упорито се криеха.





По-едно време, в началото на декември, към тях се добавиха други мисли и мечти. 
За сняг и за онази пленяваща бяла тишина, която ме кара толкова много да 
обичам зимата, и как всичко това щеше да подхожда на моята торта.






Но, те не ми помагат, а ме объркват, защото гледката навън не е това, което искам.
Отделно и тортата все още не е това което искам. 
Или, в крайна сметка, може би точно, защото съм ядосана на времето и 
постоянно ме връхлитат спомени за огромни преспи и 
разкошни снегове от рождените ми дни през ноември, 
изведнъж всичко си идва на мястото.





Тортата ще има лятната свежест на лайм, напук на топлото начало на зимата, 
което ме кара да се чувствам като в предвеликденско очакване. 
Много лайм. Кора и сок. 
Идеално ще се комбинират с  плътните 
канелено_карамфилово_джинджифилови блатове ...



Кремът ще бъде гладък и нежен, фин и вкусен. 
Няма да разчитам само на традиционното за морковените торти 
крем сирене и ще добавя към него от 
безпогрешното в такива случаи маскарпоне.




След много блуждаещи мисли, стигащи до задънени улици, 
пъзелът се нарежда неусетно бързо. Тортата се материализира за 
именния ден на Ники и при първия опит беше 
тествана от повече хора {успешно}. 
Останаха и някои малки парчета за снимка на другия ден.




Белите бобчета отгоре всъщност са бадеми с бял шоколад. А белите кадри от 
задния ни двор са любимата ми сутрешна зимна гледка, 
която обожавам да наблюдавам {не само по Коледа, но особено тогава} 
през широките прозорци на кухнята с чаша кафе в ръка.




Закъсня малко, но е тук.








ПЪРВИ ВАРИАНТ:

морковена торта с маскарпоне и лайм
3 слоя/ 20 см диаметър

270 г бяло брашно
3/4 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сода бикарбонат
3/4 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. смлян карамфил
1/4 ч.л. индийско орехче
щипка сол
380 г кафява захар
3 яйца - разделени белтъци и жълтъци 
260 мл олио
260 г ситно настъргани моркови (средно големи, свежи и сочни)
настъргана кора от 1 портокал
50 г смлени бадеми
80-100 г нарязани орехи

крем
525 г крем сирене Филаделфия, 3 опаковки
300 г маскарпоне
250 г пудра захар
фино настъргана кора от 3 лайма
5-8 с.л. прясно изстискан сок от лайм

Брашното се пресява с набухвателите, солта и подправките. Захарта, олиото и жълтъците се разбиват. Към тях се добавят морковите, портокаловата кора, орехите и бадемите, след това на два етапа брашнената смес. Всичко се разбърква добре с дървена лъжица или шпатула. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят на части към сместа, като се разбърква внимателно отдолу нагоре. Сместа се изсипва се в застлани с хартия за печене форми (използвам 2 форми, които слагам едновременно във фурната, в случая напълнени с 1/3 и 2/3 от количеството, после разрязвам по-дебелия блат на две). Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна, около 50-60 минути или докато пробна клечка излиза суха от тестото в центъра на формата. Ако вътрешността е все още недопечена, а повърхността е готова, покрийте с парче алуминиево фолио, без да го загъвате. Извадените готови блатове се оставят 4-5 минути, след което се отстраняват от формата и хартията,  охлаждат се върху решетка.

Всички съставки за крема се разбъркват с ръчна тел, като пудрата захар се пресява предварително. Кора и сок от лайм сложете на вкус. Може би най-добрият вариант е около 6-7 с.л. сок от лайм, като се има предвид, че в началото се усеща по-силно, но след 1 ден престой ароматите се обединяват и хармонизират. 

Тортата се сглобява в ринг за торти с променящ се диаметър, като блатовете се сиропират леко със захарен сироп. Предварително изрежете твърдата коричка по контура на блатовете и подравнете с изрязване  горната повърхност. Възможно е да остане около 1 ч.ч крем, така че заедно с начупените изрезки може да се оформи като десерт за следващите дни, когато тортата вече я няма. В десертни чаши се редуват натрошени изрезки и част от крема. Или използвайте за допълнителна декорация на тортата и обмазване отстрани след като се махне ринга.

След сглобяване на тортата, оставете в хладилник да престои заедно със стягащия ринг до другия ден.


ВТОРИ ВАРИАНТ/ ПО-МАЛКА ТОРТА:


морковена торта с маскарпоне и лайм
2 слоя/ 26 см диаметър или 3 слоя с 23 см диаметър

180 г бяло брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/8 ч.л. смлян карамфил
1/8 ч.л. индийско орехче
щипка сол
260 г кафява захар
2 яйца
180 мл олио
170 г ситно настъргани моркови(средно големи и не много сухи)
40 г смлени бадеми60 г нарязани орехи

крем
350 г крем сирене Филаделфия, 2 опаковки
200 г маскарпоне
170 г пудра захар
фино настъргана кора от 1 1/2 бр.  лайм
2-4 с.л. прясно изстискан сок от лайм

Следвайте горните инструкции, като от полученото тесто изпечете блат с диаметър 26-28 см, който след охлаждане разделете на две. Може да използвате и 23 см форма, като разрежете на три диска. 


11 коментара:

  1. Много ми е студено и не ми се излиза навън, но се замечтах да се взирам от прозореца в тази приказна бяла гледка!
    Тортата е прекрасна, семпла и сигурна съм много вкусна!
    Весело посрещане на новата година, Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. гледка си имам, сега се размечтах за едно парче от тортата ; )

      Весела Нова година, Таня!

      Изтриване
  2. Прекрасна гледка, Диди!
    И чудесна торта в унисон :)
    За снимките ти си знаеш!
    Сърдечни прегръдки и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Поздрави и пожелания за много настроение!

      Изтриване
  3. Весело посрещане на 2015, Диди! Тортата ти е вълшебно вкуса! Нека и новата година те изпълни с вълшебство - много и разнолико. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, разкошни и снимки, и рецепта! Обичам морковена торта :)
    Весела и щастлива Нова година, много щастие и здраве в семейството ти!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. благодаря ви, Гери, Мира!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Ехаааа каква разкошотия - и на вкус (убедена съм), но и визуално такава красива снежна приказка - идеална за отминалите празнични дни!

    Весела и щастлива нова година!

    Поздрави,
    Силвия @ WorldTasting

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,тази торта е цяло мечтание!И от снимките ти ми стана някак уютно...Благодаря ти!Здрава и щастлива нова 2015 година на теб и цялото ти семейство пожелавам!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. радвам се!
      Благодаря ти, успешна и позитивна 2015-а!

      Изтриване