28.3.14

млечна баница с мед и шам фъстък


Сладка млечна баница като всяка друга и не съвсем. В този начин на приготвяне харесвам няколко неща. Оформянето на листовете като розички, малко по-високи от нивото на млечната смес, обособява два слоя в баницата. Основния е с  крем, а горните нагънати  ръбчета са хрупкави и с аромат на канела - при сервиране, най-вече те се поръсват с мед, тъй-като не са подсладени предварително. Получават се две различни текстури и две различни вкусови комбинации за всяка порция. Отделно, между розичките има само крем, от който се сервира по-малко до всяка от тях и така в десерта има три различни текстури, на които всеки  да се наслади.

Много вкусна! Няма нужда да се уточнява : )
А и като се замисля, не се сещам за сладка или солена баница, която да не ми харесва....




млечна баница с мед и шам фъстък
7-8 порции

8 листа фино точени кори
60 г масло, разтопено
1/4 - 1/2 ч.л. канела
3 яйца
370 мл прясно мляко
100 г захар
ванилия
2-3 с.л. мед
шам фъстък за гарниране 

Ако корите са много сухи, може да се покрият с влажна памучна кърпа. Всяка кора се намазва поотделно с масло, нагъва се от дългата страна на зиг-заг (като акордеон) - лентата трябва да е широка около 2.5 - 3см, завива се на колело и се подрежда в намазнена тава с диаметър 20 см. Отгоре също се намазва с малко масло. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, докато се зачерви - около 30 минути. Млякото се затопля, без да кипне. Яйцата се разбиват със захарта, към тях се добавят ванилията и млякото на тънка струя. Млечната смес се изсипва върху баницата, като се обхожда цялата повърхност, въпреки че не покрива розичките до горния ръб, а на около 1.5 см по-ниско. Връща се във фурната и се пече още около 30 минути на 160 градуса (аз я сложих на водна баня). Ако е необходимо, тавата се покрива с алуминиево фолио. Когато е готова, се изчаква 15-20 минути да се охлади леко и крема да стегне. Сервира се топла, поръсена с мед и шам фъстък, евентуално запечен на сух тиган.
Най-добра за консумация - веднага след изпичане.
Може да се затопля в загрята фурна, за да си възвърнат коричките хрупкавостта.

адаптирана от the food dept.


13 коментара:

  1. Божествено апетитно предложение, направо се задавих! Открадвам си едно парче и си записвам рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз така, откакто съм решила да я пробвам : )
      първите дегустирали веднага я одобриха

      Изтриване
  2. Супер вкусно изглежда!!!Ще се пробва задължително :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепна и щом е баница винаги любима! Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, прекрасно изглежда - толкова апетитно! А снимките са великолепни, просто великолепни! Много им се любувах.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Преглъщам като пате в момента...
    Диди, прекрасен десерт си измайсторила, определено ще е удоволствие с тези преливащи се и допълващи се вкусове. :)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни снимки! Веднага ми се прийска да приготвя баничката!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, с тази рецепта ме спечели завинаги! Много обичам млечна баница, особено хрупкавите кори отгоре и досега винаге се чудех как да постигна баланс между двата слоя. Благодарение на теб, вече знам :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. тЪКМО ОБЕЩАХ ПОЧТИ ЕДНА СОЛЕНА, ЗАЩО ДА НЕ НАПРАВЯ ТОГАВА И СЛАДКА? пРЕКРАСНА Е Диди!

    ОтговорИзтриване
  9. баницата си е баница, никой не може да ѝ устои : )
    благодаря за коментарите, момичета!

    ОтговорИзтриване
  10. Наистина интересна комбинация се е получила между сочна креместа част и хрупкавост на горния слой!
    поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Направих двойна доза с 16 бр.кори и сместа дойде много повече от необходимото. Възможно ли е тези пропорции за смес да са за 16 бр кори,а не за 8 бр?

    ОтговорИзтриване