30.3.12

Лучен омлет със сос от кисело мляко, краставица и червена леща



Петъци, петъци... направо не усетих как се изниза седмицата. С триста зора  и на час по лъжичка успях да подбера снимките и да свърша всичко останало за днешната публикация. Радвам се, че я финализирах, но започва да се прокрадва и неприятното чувство, че няма да мога да направя предпразничните рецепти, които си бях наумила.... Ще опитам при всички положения, защото не ми се чака цяла година :)  Някои идеи влязат ли ми в главата, не изчезват докато не ги реализирам и компанията им постепенно се увеличава ....

iPhone image - The Alps/ Soelden 

Е, поне настоящата рецепта вече е налице  - от любимата категория  " пътешествия и рецепти ", в която всяка е обвързана с емоции и спомени. Вече съм разказвала за мястото, а и почти не съм снимала, само ще отбележа, че всичко си е все така прекрасно. Този път реших да се възползвам и да си почивам максимално, тъй-като се очертава това да е последната ни самостоятелна ски ваканция. Следващата ше бъде с двамата малки  фърфалака като начинаещи скиори заедно с цялата дандания, вървяща в комплект.... Оказа се, че без тях и без никакви работни и домакински грижи ми се отвори излишък  от време, който още в първите дни  запълних  с взетата за целта  книга, след това с една дигитална, изтеглена по спешност и накрая - преглеждане на списания с рецепти :) Донесох си няколко и от тях избрах  омлета с лук и по-екзотичния сос към него.


Но причината за избора не е в икономичността му по отношение на яйцата [като се има предвид, че тези на нашия пазар се оказаха златни],  а по-скоро в соса, който ме грабна на първо четене и беше въпрос на време да го направя, за да се уверя, както и очаквах,  колко много ми харесва. Освен че пасва идеално на омлета, ще го използвам в други комбинации. А самия омлет естествено има по-тестена структура, тъй-като са увеличени брашното и млякото за сметка на яйцата.


Който реши, ще опита :)
Хубави почивни дни, въпреки лошото време, което обещаха!.... Всъщност "лошо време" за мен е разтегливо понятие и даже не го приемам. Всяко си има собствен чар и може да ни бъде приятно и уютно.

iPhone image - The Alps/ Soelden


Лучен омлет със сос от кисело мляко, краставица и червена леща
2 порции

150 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
сол и черен пипер
250 мл прясно мляко
2 яйца
2 малки глави червен лук ( 120-160 г )
6 стръка пресен лук
2 сл олио

за соса

80 – 100 г червена леща
1 малка краставица
½ люта зелена чушка
3-4 зърна кориандър
морска сол и черен пипер 

2 щипки смлян кимион 
2 с.л. семена нигела* 
150 г кисело мляко, пълномаслено 
60-70 мл кокосово мляко ( или краве прясно мляко) 
2сл сок от лайм ( или лимон)
пресен копър за гарниране ( или пресен кориандър)
*или заменете с черен сусам, като увеличите количеството на смления кимион, съответно на вкус

Пресейте брашното, добавете бакпулвера, щипка сол и черен пипер. Към тях сложете млякото, после едно след друго яйцата, разбърквайки с ръчна тел. Оставете сместа да почива 15 минути. Обелете червения лук и го нарежете на полумесеци, а пресния лук нарежете на едри жулиени. Сварете червената леща (за 7 минути) , краставицата обелете и нарежете на кубчета, лютата чушка нарежете на дребно, като отстраните семената. За соса смесете киселото и прясното мляко,  добавете сол, черен пипер, стритите семена кориандър и смления кимион. Прибавете краставицата, чушката и лещата към млякото. Гарнирайте със семената нигела и зелената подправка. В подходящ тиган загрейте олиото и запържете за кратко червения лук, добавете и пресния лук, оставете 1-2 минути, като го разбъркате, след това изсипете тестената смес. Пригответе омлета като запечете 3-4 минути от едната страна и 1-2 минути от другата (обръщането на омлета е малко по-трудно заради по-голямото количество нарязан лук, една- две по-широки шпатули на помощ няма да са излишни). Прехвърлете го в чиния и сервирайте веднага заедно с млечната смес.

адаптирана рецепта от essen&trinken 4/2012



14 коментара:

  1. Очарователно! Особено соса:)
    И снимките са наслада за окото..

    Поздрави и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна рецепта за соса, Диди! Омлета ми хареса още от пръв поглед и от първо четене :)
    А най-много - зимните снимки ::: Обожавам да ти гледам снимките! Чудесни гледки ни показваш!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за всичко показано и разказано,Диди!
    Била си наистина на много красиво място!Все едно гледам снимки от покрива на света.
    Хапнах от омлетчето,полях си и сосче отгоре,изобщо хубаво си прекарвам тук при теб,много си гостоприемна!
    Прегръдки за малките бонбончовци!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, като започнем от зимните снимки, минем през омлета и свършим със соса, всичко ми хареса!!!
    Прекрасни снимки и да, хубаво сте се насладили на ските, защото с фърфалаци не е същото, поне първите две години;)
    Прекрасни, прекрасни снимки! Сега се върнах да прочета и статията ти за предишното ски и пак онемях от тези снимки....
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Малко ме е срам да признаея, че чак сега попадам на твоя блог. А той е просто невероятен! Много е атмосферен, красив и апетитен!

    ОтговорИзтриване
  6. Краси, Роси, Йоли, благодаря ви!

    Пепи, радва ме, че нещо ти е хванало окото :)

    Марта, знаех си аз, че ще е по-сложно с деца, ама ти ме обнадеждаваш щом само две години споменаваш. А за ските - условията са много добри и оттам нататък кой колкото го държат краката :)

    Гисчо, благодаря! за блога успявам някак да отделя време, но за популяризиране във форуми и социални мрежи ми е мисия невъзможна.

    Поздрави и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Приказно, Диди,
    много ми допадат снимките, мястото...
    Спаначният омлет и екзотичният сос с червена леща ме очароваха също.
    Страхотна си, благодаря за удоволствието,
    поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина много интересна комбинация! За соса и аз нямам съмнения, че ще ми хареса, но ще ми бъде много интересно да видя как ще се съчетае с омлета.

    ОтговорИзтриване
  9. Това ще е днес,страхотно предложение !За обед или за вечеря само не се знае:)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Интересен омлет :) Много красиви снимки, Диди :) радват окото и душата!
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Диани, благодаря!:)
    Руми, за мен много добре се получи. Леко и същевременно засищащо ястие.
    Нели, и за двете е подходящо :)
    Зори, хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, много интересна и нестандартна комбинация! Страхотно предложение :). Обичам да гледам снимките ти! :)
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Много интересна рецепта, а сосаааааа, просто супер! Задължително ще го пробвам. Поздравления и за прекрасните снимки!

    ОтговорИзтриване