26.10.11

Пита с ябълки и орехи за Димитровден



Макар и в края на деня, честит Димитровден!
Пожелавам на именниците здраве и много, много щастливи моменти!


Не знам дали заради натрупването на откъснатите от календара листа, или поради блог-заниманията, а може би и двете накуп, но все повече ми се иска да спазвам традициите, свързани с по-големите и не толкова големи празници. И то не адаптирано, а следвайки начина, по който е правено в годините назад.
И, не, за мен това определено не е мода. Очевидно на даден етап от живота си човек има нужда да се обърне към корените си, да потърси и намери отговори за това откъде идва, накъде и как е тръгнал, кои са опорите му...


Естествено, на практика няма как всичко да се случва идентично, но с радост изпълнявам това, което е по възможностите ми. На този празник, например, птича яхния имаше, но петел - не :))... нямаше и откъде да  намеря. Докато питата  замесих, както обичам - на ръка, вместо в машината,  не използвах ванилия или канела, оставих единствено ароматите на нещата , такива каквито ги е имало в къщите на бабите ми - хубаво масло, ябълки от градината,  прясно събрани орехи, златист мед...


... забелязали ли сте как се променя атмосферата и настроението в къщата, когато замирише на току-що изпечен хляб?
Един от любимите ми моменти!



Пита с ябълки и орехи

400-450 г брашно
15 г свежа мая ( около 1/3 от кубчето)
180 мл прясно мляко
1 яйце със стайна температура
140 г захар
40 г краве масло, разтопено
щипка сол
галета
мед
200 г настъргани ябълки ( от две ябълки)
80 г орехи*
1 жълтък за намазване

* ако орехите са пресни, нарежете ги и ги запечете, ако са стари - счукайте ги.

В част от затопленото мляко сложете 1 чл захар, малко брашно и раздробената мая; покрийте с чиста кърпа и оставете да шупне. Пресейте брашното, отделете две-три шепи, на останалото  направете кладенче и изсипете в него солта, разбитото със захарта яйце, 2 сл от маслото, млякото и шупналата мая.Замесете гладко и еластично тесто, като прибавяте от заделеното брашно колкото е необходимо и постепенно част от маслото, докато го употребите наполовина. Оставете тестото в намазнен съд да втаса, като го покриете със стреч фолио и кърпа.
Втасалото тесто премесете няколко пъти, разделете го на две. Подгответе тава с диаметър около 28 см, като я застелете с хартия за печене и намжете с масло ръба или пък изцяло намазнете и поръсете с царевично брашно или галета. Разточете една кора с диаметър малко по-малък от тавата и я поставете в нея. Намажете кората с масло, поръсете я с галета, след това с 1 - 1 1/2 сл мед, отгоре ябълките, орехите, отново поръсете с мед и накрая - галета. Разточете и втората кора, намажете я с масло и я поставете с намаслената страна към  плънката. Питата оставете в този вид или оформете по някакъв начин или според показания , който е интерпретация на питата на Танита.



След като разрежете питата(режете от периферията към центъра) и обърнете получените сегменти, поръсете отворите, от които се подава пълнеж с малко галета и орехи. Оставете оформената пита да почива 30-ина минути. Намажете я с жълтък, разбит с няколко капки вода. Сложете я да се пече и включете фурната на 160 градуса с вентилатор. Печете я докато достигне зададената температура, след което изключете вентилатора и увеличете градусите до 170 ( или печете добре втасалата пита в предварително загрята на 160-170 градуса фурна). Допечете питата до готовност. Намажете я докато е  гореща с масло и мед.
Питата е подходяща за консумация веднага след изпичане. При престой, тестото овлажнява от пълнежа. Останали парчета могат да се запичат повторно в леко загрята фурна.

22 comments:

  1. Диди, честит имен ден :)
    Да си жива и здрава и много щастлива !
    Прегръдки и хубава вечер!

    ReplyDelete
  2. Честит празник, Диди!
    Да ти е живо и здраво името!

    Хубава празнична вечер!

    ReplyDelete
  3. Дийй,ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
    Да си здрава,щастлива и обичана!
    Питата е много красиво оформена:)))

    ReplyDelete
  4. Честит празник! Да ти е живо и здраво името!
    Останаха ми очите в тази вкусотия! Обожавам съчетанието на ябълки и ореха, а ако има и канела - това е моя десерт :) Нямам търпение за рецептата :) Поздрави!

    ReplyDelete
  5. Макар и в последната минута на деня - Честит празник!
    Питата е страхотна и с нетърпение чакам продължението!

    ReplyDelete
  6. Прекрасна е,Диди!
    много красива и празнична, очаквам продължението.
    Бъди здрава, успяваща и много щастлива, Диана

    ReplyDelete
  7. Диди,честито и от мен,с най-топли пожелания!
    Питата изглежда невероятно,още от снимката подозирам какъв богат аромат и вкус я съпътстват!

    Хубав ден !
    Роси

    ReplyDelete
  8. Макар и не на Димитровден, да ти е живо и здраво името, Дани! С нетърпение очаквам и допълнението!

    ReplyDelete
  9. Благодаря ви много за вниманието и хубавите пожелания!!
    :-)

    ReplyDelete
  10. Малко със закъснение да честитя и аз светлия ти празник:-) Много здраве, другото е суета;-)
    Питата и снимките са фантастични!

    ReplyDelete
  11. Диди, с много закъснение, честит празник! Да си здрава и щастлива! Питката изглежда чудесно, а снимките ти, както винаги, са прекрасни!
    Между другото, разбирам те напълно за връщането към корените :).
    Поздрави и прегръдки и хубави почивни дни!

    ReplyDelete
  12. Благодаря ви! :)
    Мира, забелязала съм, че много хора мислят по този начин.
    Поздрави от мен!

    ReplyDelete
  13. Толкова искреност, топлина и дори лека носталгия струят от снимките ти! Красиви са, много!

    Поздрави

    ReplyDelete
  14. Дени, много се радвам, че харесваш снимките! Наистина, налегнала ме е някаква носталгия напоследък...
    поздрави!

    ReplyDelete
  15. Диди,
    рецептата е чудесна и оформянето е интересно :)
    Случайно разбрах, че си публикувала рецептата!
    Сърдечни поздрави и хубава неделя!

    ReplyDelete
  16. Диди, честит празник със закъснение, бъди здрава и щастлива. И аз си имам именник вкъщи и този празник се цени много у нас.
    Питката ти е чудесна, много ми харесва всичко в нея-и продуктите, и визията.
    Благодаря за споделената рецепта.

    ReplyDelete
  17. И аз закъсняла, но пък от сърце ти честитя празника!Невероятна е питата.Да си ми жива и здрава мила!

    ReplyDelete
  18. Amazing pie, I love it :) So nice pictures!

    ReplyDelete
  19. Почти бях забравил как можеш да снимаш, но сам съм си виновен като толкова рядко минавам.
    Благодаря за това удоволствие Диди!

    Невероятна си!

    Толкова вкус и толкова свежест!

    ReplyDelete
  20. Много ви благодаря!
    Поздрави сърдечни!
    Thanks, Maja!:)

    ReplyDelete
  21. Честит имен ден! Със здраве и късмет да носиш името си, да се радваш на красота и вкус, топлота и обич! Весел празник!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за поздрава, Иглика!
      Много ме зарадва!
      Поздрави и успешна седмица!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...