4.5.10

Кетрин Хепбърн Брауни и почит / Katherine Hepburn Brownies & Tribute

фотография Кетрин Хепбърн - emmymgreene.posterous.com

Това е една твърде популярна рецепта на легендарната актриса-бунтарка, носителка на четири награди Оскар. На много места я срещам охарактеризирана като перфектния брауни - с хрупкава коричка и сочен, дъвчащ, сладък шоколадов пълнеж; с много малко брашно и лесен за правене - трябва ви само една тенджера и дървена лъжица (или телена бъркалка).

60 г качествен натурален, неподсладен шоколад
115 г краве масло
200 г бяла кристална захар
2 яйца, стайна температура
1/2 ч.л. екстракт от ванилия
35 г бяло брашно, пресято с 1/4 ч.л. сол
опция - 100 г нарязани орехи

В тенджерка с дебело дъно на среден огън разтопете маслото и шоколада, предварително нарязани на парчета(може да ги разтопите в купа на водна баня). Дръпнете от огъня, добавете захарта, ванилията и яйцата, едно по едно, като разбъркате всичко добре, но без да разбивате и да вкарвате въздух в сместа. Накрая прибавете брашното и орехите. Изсипете в тавичка 20/20 см, застлана с хартия за печене по този начин. Печете в предварително загрята на 165 градуса фурна, на средна скара за 30-35 минути. За това време сладкиша придобива тънка суха коричка и сочен пълнеж, който изглежда недопечен, но всъщност това е идеалния брауни. Когато е готов извадете, оставете върху решетка да се охлади и нарежете на 16 квадратни брауни парчета. Сервира се на стайна температура, но е вкусен и след престой в хладилник.
Малко сладичка ми се струва рецептата. Би могло да се намали съвсем леко захарта, за да не се изсуши сладкиша все пак.

Dorie Greenspan, известна авторка на готварски книги, публикува рецепта, наречена Tribute-To-Katherine-Hepburn Brownies, вдъхновена от Кетрин Хепбърн и нейната рецепта.



Tribute-To-Katherine-Hepburn Brownies е за най-преданите шокоманиаци. Почти е удвоено количеството на шоколада, отделно са добавени какао и инстантно кафе. При тази рецепта шоколада не се разтопява, а се прибавя накрая нарязан на дребни парченца и е възможно след изпичането на някои места да останат "гнезда" от течен шоколад.

Приключвам с една фотография на Baldovino Barani - Оригинален, Драматичен, Вдъхновяващ.


Видях я наскоро и тя е причина за публикацията, тъй като ми напомни за брауни-тата на Кетрин Хепбърн и  Dorie Greenspan.

Tribute-To-Katherine-Hepburn Brownies
From Baking: From My Home to Yours by Dorrie Greenspan
113 г краве масло
50 г неподсладено какао на прах
2 ч.л. инстантно кафе
200 г бяла кристална захар
2 яйца, стайна температура
1 ч.л. ванилия
35 г бяло брашно, пресято с 1/4 ч.л. сол
110 г качествен натурален шоколад
100 г нарязани орехи
опция - 1/2 ч.л. канела
В тенджерка с дебело дъно и на умерено силен огън сложете маслото, нарязано на парчета. След като започне да се топи прибавете какаото, кафето и евентуално канелата. Бъркайте с телена бъркалка (най-удобно от този тип), докато всичко се разтопи и стане на гладка каша. Дръпнете от огъня и изчакайте три минути да се охлади. Добавете яйцата едно по едно, като рабърквате добре; след това захарта и ванилията, не е нужно да разбивате и вкарвате въздух в сместа. Прибавете брашното, орехите и нарязания на дребно шоколад. Размесете всичко добре с дървена лъжица и изсипете в застлана с хартия за печене тава с размер 20/20 см. Печете в предварително загрята на 165 градуса фурна 30 минути. Извадете, охладете върху решетка и нарежете на 16 части. Сервира се на стайна температура. Може да се съхранява завит до три дена.


И за двете рецепти чудесни резултати се получават при употребата на шоколад с 55% какаова маса, но и 70% е добре.Ако шоколада, въпреки че е натурален, е подсладен, намалете количеството захар, указано в рецептата (основно се отнася за първата рецепта).

Всички рецепти за брауни, които съм срещала, са за форма с размери 20/20 см. Преди време, случайно намерих такава, но от тогава не съм срещала. Засметка на това често виждам кръгли тави с диаметър 20 см, чийто обем е същия като моята квадратна и биха могли да се използват за приготвяне на браунис.

източник рецепта Katherine Hepburn Brownies - Joy of baking
източник рецепта Tribute-To-Katherine-Hepburn Brownies - Surviving OZ ,със снимки стъпка по стъпка

22 коментара:

  1. Много сочен брауниз, Диди!
    Поздравления за представянето, подробното обяснение и ....хубавите снимки, разбира се :)

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, липсваше ми това, толкова красиво обяснение,
    с което придружаваш рецептите си!
    Като художник, който добавя цветовете един по един и очаквам следващото изречение, за да се разгърне колорита му напълно!
    Благодаря за така поднесената рецепта, която е
    толкова шоколадова, и толкова предизвикателно апетитна...
    Прегръдки и много слънчеви празници!!

    ОтговорИзтриване
  3. О, да! Разкошен е!
    Поздравления и за чудесните снимки :)

    Eх, да има сега едно браунисчето и за мене...

    Спокойна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,Дани,благодаря ви!
    Дани,много мило,че усещаш нещата по този начин,радва ме!

    fedora,благодаря за оценката и на брауниса и на снимките!:)

    Хубави празнични дни и на вас!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна рецепта и страхотни снимки, Диди!
    За утре съм замислила една тортичка, но ако не ми остане време за нея, ще направя този браунис :)

    Прегръдки и много усмивки през следващите дни :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Смайваш ме Диди!
    Невероятно представяне,страхотни снимки и неустоимо предложение!
    Весели празници и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  7. О, Диди, не мога да откъсна очи от тези шоколадови квадратчета. Направо усещам плътния им вкус и хрупкавата коричка.
    Благодаря за чудесно поднесената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  8. Диди,
    не крия, че очаквам всяка твоя публикация.
    Не само рецепта, обяснение и невероятни снимки - винаги има и още нещо. Допада ми стилът ти!
    Днес с неустоим браунис...
    Хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Тони,благодаря ти!Моите близки много харесват този браунис!:)

    Нанита,всяка твоя оценка много ме радва!:)

    Ивейн,драго ми е, че одобряваш и сладкиша и начина на представяне!:-)

    Диана,голяма чест за мен е твоя коментар!Надявам се и занапред да ти бъде интересно при мен!

    Поздрави на всички и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, приказно красиво и вкусно е всичко, представено от теб! А браунис ми е един от любимите десерти и просто едва устоявам да не го забъркам на момента...
    Слънчеви празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесни са тези брауниси! Аз като един истински шоколадов маниак със сигурност бих ги оценила по достойнство :-)

    Хубави празници, Диди!

    ОтговорИзтриване
  12. Мария,Ирина,мерси!
    Хубави и слънчеви празнични дни!:)

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, да ти призная преди време пробвах твоята рецепта за браунис (още когато ги беше публикувала във форума), но нещо не ми се получи. Май формата ми беше прекалено голяма и станаха тъъънички:-) Сега като гледам твоите колко са апетитни, съм решила пак да пробвам. Страхотно направени и подбрани снимки! Поздрави сърдечни:-)

    ОтговорИзтриване
  14. Мария,наистина формата има голямо значение.Затова накрая на тази публикация сьм показала още един вид форма освен класическата за браунис.В по-голяма форма,освен че стават тьнки,не са и толкова сочни.
    Успех занапред!:)

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Диди Б.
    Поздравления за рецептите, брауниса е невероятно вкусен. Като един любител на сладкото правя вече 2 пъти втората рецепта, но имам един въпрос. Искам да направя тройна доза наведнъж в голяма тава, която върви с фурната, тоест брауниса ще стане нормално дебел, но ще бъде на по - голяма повърхност. трябва ли при това положение да увеличавам температурата или времето при пекане? Благодаря ти предварително за отговора.

    ОтговорИзтриване
  16. Милена,съжалявам,че чак сега виждам въпроса ти.

    Все пак,по мое мнение,би трябвало да се увеличи времето за печене.Трудно ми е да кажа с колко,тъй-като не съм пробвала, но по скоро бих наблюдавала горната повърхност - до момента на получаване на тази характерна тънка коричка,която леко се бели след изстиването на брауниса.

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, Диди,

    Имам 2 въпроса по тази рецепта - мога ли да добавя череши, и мога ли да пека във форми за мъфини? Ако да - може ли малко подробности; допускам, че ще има разлики, ако искам да са мъфини.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей, Ралица!
    Брауниса има тази особеност, че при него е много точен баланса между количеството на продуктите, формата и времето за печене. Всичко това с цел да се получи сочния шоколадов пълнеж с вид на недоизпечено тесто и тънката суха коричка отгоре.
    При формите за мъфини, ще се получи по-голяма височина и съответно неравномерно изпичане. Тъй-като количеството на тестото е малко в сравнение с повърхнината на чашката, която го огражда и нагрява, възможно е да стане по-сух, особено ако тавата за мъфини е метална.
    Предполагам, че в силиконови форми за мъфини ще се получи някакъв приемлив резултат, но просто трябва да се опита. Аз специално имах късмета да си намеря тавичка за браунис(квадрат 20х20см) и не съм експериментирала други начини за печене. Както съм писала и в публикацията, има български емайлирани тавички с диаметър 20см, които също са подходящи за тази рецепта. Покрай нещата, които правя за блога се убедих, че специално в сладкарството точно измерените съставки и формите за приготвяне са от голямо значение.
    Относно черешите - сушени са подходящи, за свежите бих се въздържала.

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря сърдечно, няма да рискувам с експерименти в такъв случай :)

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей Диди, вече няколко пъти правя това брауни понеже е адски вкусно, но всеки път се сблъсквам с един и същи проблем - не мога да го отлепя от хартията за печене. Спазвам абсолютно точно всичко, което описала, но се налага едва ли не да го остържа от хартията след това и не е толквоа красив при сервиране. Ако имаш някаква идея къде бъркам, бих оценила твоя препоръка. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. здравей!
    скоро не съм го правила, но не си спомням някога да е залепвал толкова много. Предполагам, че зависи от вида на някои от продуктите- маслото или шоколада. Единственото, което ми хрумва е да намаслиш леко самата хартия за печене преди да изсипеш тестото.
    Наскоро в един от блоговете, които следя видях брауни, което също доста е полепнало по хартията, така че явно се случва - http://www.cookyourdream.com/2013/03/cocoa-brownies-and-happy-easter.html

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря за отговора :)

    ОтговорИзтриване