17.4.10

Пролетни яйца / Uova all`acetosa



През пролетта в менюто ни на преден план основно излизат копривата, спанака и лапада.Киселеца като че ли остава малко в сянка и само допълнение към гореизброените.От друга страна това е разбираемо, предвид по-острия му вкус.Все пак и той си има своите достойнства - високо съдържание на витамини А и С, умерено присъствие на калий, калций и магнезий, успешно подобрява храносмилането.
Киселеца може да се използва за салати (само крехките листа), супи, сосове към рибни ястия, също за подобряване вкуса на печива.Едно от стандартните му приложения е като добавка към омлети и бъркани яйца.Предлагам ви един вариант, който особено в едната си част (по-здравословната:)) е за любителите на киселите вкусови преживявания.




Яйца с киселец
за 6 порции

8 яйца
400 г киселец
150 г краве сирене
50-60 г масло
сол, черен пипер
опция
пера сибирски лук, дребно нарязани за поръсване


  • измийте много добре яйцата, внимателно и постепенно отстранете горната част на черупките на шест от яйцата, изсипете съдържанието в купа и добавете останалите две яйца; запазете черупките и ги измийте добре отвътре (когато се напълнят с вода вътрешната им ципа се отстранява много лесно)
  • измийте, почистете и нарежете киселеца; в тиган загрейте маслото, добавете киселеца, разбъркайте за една минута - колкото да си смени цвета равномерно (киселеца не търпи продължителна топлинна обработка), дръпнете от огъня и оставете в чиния на топло половината от него; останалата половина върнете с тигана на котлона, добавете разбитите с вилица или тел яйца, подправени с черен пипер и леко посолени в последния момент преди да ги изсипете; намалете котлона и бъркайте с дървена лъжица постоянно и деликатно докато придобият кремообразен вид; дръпнете ги настрана, прибавете половината нарязано сирене и разбъркайте; ако ползвате черупките за сервиране - напълнете ги с яйчената смес
  • останалата половина от сиренето смесете с киселеца, разпределете в чинии, добавете яйцата и филийки препечен хляб, сервирайте веднага
идея и рецепта - ELLE/Italy

13 коментара:

  1. Много свежа пролетна рецепта, Диди!
    И оригинално поднесена в яйцата от черупка :)

    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди,
    Чудесна рецепта и прекрасни снимки!
    Очарователна идея за сервиране, много ми допадат и малките детайли, които внасяш.
    Топла прегръдка, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. много ми хареса идеята за пълнена черупка от яйце, както и снимките на киселеца. Право да си кажа, колкото и да се взирам в него, не знам дали ще го разпозная в природата, но ако се натъкна на него, непременно бих пробвала тази рецепта. поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, много вкусно и оригинално
    предложение!
    Слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно предложение и много хубави снимки, Диди!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви за милите думи!
    Хубава неделя пожелавам!:-)

    ОтговорИзтриване
  7. Станимира,и бабите го предлагат по пазарите :)

    ОтговорИзтриване
  8. Права си, предлагат го, но аз за някои продукти като коприва, див чесън и някои билки, предпочитам да си ги бера сама. За тези, които бабите предлагат по пазара все се чудя от къде са ги брали. То като се замисля, същия въпрос седи за всичко, което купуваме от пазара, както показва поста ти за доматите, но за зелениите съм малко така :).

    Заповядай при мен за наградка. Надявам се да не ти е писнало от тях :). Поздрави и приятна седмица от мен

    ОтговорИзтриване
  9. Aх.. ама колко свежест и настроение има в тази ти публикация, Диди.. :-)

    Чудесно! И снимките, и рецептата!

    Поздрави от мен и много :-)))

    ОтговорИзтриване
  10. Дидииии, страшна си! Много хубава идея и както обикновено се случва при теб, поднесена ни е с много финес!

    ОтговорИзтриване
  11. Дими,Лулу,Станимира,Благодаря ви!:)

    ОтговорИзтриване
  12. И аз като почитател на всички "зеленики" пробвах тази рецепта. Киселецът купих от една специализирана сергия на пловдивския Четвъртък пазар, там продават култивирани подправки,левурда, рукола и киселец.
    Получи се страхотно!

    ОтговорИзтриване
  13. Радвам се, че се е получил вкусен и се одобрява!
    Ние с малкия ми син също много го харесваме, дъщеричката ми - не толкова:))

    ОтговорИзтриване