21.3.10

Тарта с рикота / Crostata di ricotta




Честита Пролет!
Татко, честит Рожден Ден!


Crostata di ricotta е традиционна за Италия.Семпла, но със забележителен вкус.Като всяко хубаво нещо се състои от малко, но качествени съставки.На едно място я срещнах характеризирана така, перефразирам - една от перлите на италианската кулинарна огърлица.




За родина на десертите с рикота се смята Сицилия.Още в антични времена са приготвяли печива с яйца, брашно и подсладена с мед рикота.През IX век арабите допринасят за употребата на тръстикова захар и цитруси в тях и постепенно те се превръщат в традиционни както за християнската, така и за мюсюлманската и еврейската общности.През 1492 г Фердинанд II и Изабела прогонват с декрет евреите от испанските владения (включая Сицилия и Сардиния).Така сефарадските евреи, отнасяйки със себе си своите кулинарни традиции разпространяват рецептите.
Crostata е типичен бисквитен сладкиш.Представлявала е нещо като "вързоп" (разточена кора от тесто с плодов или друг пълнеж),на който краищата не достигат да се съберат в средата.Сега се прави основно с класическа форма на тарта, като често отгоре се украсява с преплетени ленти тесто.Към рикотата се добавят настъргани портокалова и лимонова кора, или захаросани плодове, също стафиди, а най-често - наситнен шоколад.



Тарта с рикота / Crostata di ricotta
за форма с размери 25-26 см
основа
125 г бяло брашно
125 г пълнозърнесто брашно
125 г краве масло
100 г захар
1 яйце
настъргана кора от 1 лимон
щипка сол
допълнително:
1 яйце и 1с.л. пшеничен грис
пълнеж
400 г рикота
80 г захар
2 яйца
100 г захаросани плодове (шоколадов чипс или настърган наедро полусладък шоколад)
1 ч.л. мараскино,порто или бренди
  • в купа сложете маслото (предварително извадено на стайна температура за 15-20 минути), захарта и лимоновата кора; омесети ги със шепа, докато се смесят; прибавете яйцето и разбъркайте енергично с тел
  • пресейте брашното, прибавете щипката сол, изсипете го на работен плот и оформете кладенче; изсипете
яйчената смес в кледенчето и максимално бързо омесете тестото до хомогенност (ако е нужно, добавете 1 чл студена вода); увийте във фолио за свежо съхранение и оставете за 1 час в хладилника
  • отделете от тестото около 140 г за украса и върнете в хладилника, останалото разточете на кора с дебелина 5 мм, сложете точилката почти през средата, с помощта на нож или шпатула обърнете по-късия край върху точилката, повдигнете я и пренесете кората върху формата, притиснете я внимателно в долния ръб и оформете борд от 2 см, като подгънете и оформите стърчащите краища, покрийте с фолио и оставете в хладилника; фото колаж
  • отделете жълтъците и белтъците за пълнежа; с ръчна тел разбийте жълтъците със захарта до побеляване, започнете да прибавяте към тях рикотата, бъркайки бавно и деликатно; след като се смесят добре и без бучки, добавете алкохола и нарязаните захаросани плодове, най-накрая сложете разбитите на сняг с 1 чл пудра захар белтъци (отново поетапно с внимателно разбъркване до пълно усвояване)
  • от тестото за украса разточете тънка кора - около 3мм, изрежете ленти с ширина 1.5 см, които можете да кръстосате върху пълнежа; или направете показаната на снимката украса, но тя изисква повече време (първите неща,които сте обработили трябва да върнете на студено, докато оформяте останалите)
  • извадете формата с приготвената основа, намажете я с белтък, поръсете с грис, изсипете пълнежа, наредете декоративните ленти, намажете ги с жълтък, рамесен с 4-5 капки вода
  • сложете в предварително включена да загрява фурна(около 10 мин.) ; печете 10 минути на 200градуса, намалете на 180 градуса и допечете още 35 минути; към края, ако вече е придобила златист загар, за да не загори покрийте с лист алуминиево фолио (без да завивате)
  • разрязва се, когато е охладена до стайна температура
  • може да се консумира веднага; също така се препоръчва да престои 1 ден ( след 1-2 дена от направата подобрява вкуса си); може да се консумира в рамките на една седмица, охладена


  • Поради празничния повод и пролетното настроение избрах захаросани плодове за пълнежа.Аз лично я харесвам най-много с шоколад и скоро ще направя и такава, с малка промяна в технологията (за разнообразие :))




    18 коментара:

    1. Честита първа пролет, Диди!
      Много слънчево настроение блика от тартата, с тази хубава коричка :)

      ОтговорИзтриване
    2. Честита първа пролет, Диди! Чакам с нетърпение рецептата! Поздрави и слънчева неделя :)

      ОтговорИзтриване
    3. Прекрасна е перлата, Диди!
      Да ти е жив и здрав баща ти,
      а на теб - много слънчева седмица!

      ОтговорИзтриване
    4. Диди,
      Чудесно изпълнение -
      с майсторство и любов!
      Поздрав за теб и рожденика!
      Свежо пролетно настроение,
      усмивки и много щастие, Диана

      ОтговорИзтриване
    5. Честита първа пролет, Диди!
      Чудесна е и със сигурност е много вкусна!Затова хересвам италианската кухня с малко на брой продукти-отличен резултат.
      Топла и уютна вечер!

      ОтговорИзтриване
    6. Изглежда прекрасно, звучи обещаващо! Да е жив и здрав баща ти! А съдът е от Дзенезис май ;-))

      ОтговорИзтриване
    7. Честита пролет!
      Изглежда фантастично! Очаквам рецептата и снимките на разреза с нетърпение!

      ОтговорИзтриване
    8. wow this is sooo delicious! :)

      hope you'll drop by! xxx

      ОтговорИзтриване
    9. С леко закъснение, но от сърце - желая на баща ти здраве, късмет и много щастие!

      Чудесна е тартата, чакам с нетърпение рецептата! :-)

      ОтговорИзтриване
    10. Момичета,благодаря ви за хубавите пожелания!:)
      The FashionAve,I`m glad you like it!:)

      ОтговорИзтриване
    11. Мария,позна за тавата ;)...аз съм дизайн-адиктед.
      Много я харесвам и я ползвам с голямо удоволствие.

      ОтговорИзтриване
    12. и аз го имам този дизайн:))) Не че ми трябваше, ама ей така, като го видях и реших, че ще си го купя!
      В случая повече ме впечатли, това с което си го запълнила! Много дизайнерско изглежда, а и обожавам десерти с рикота. Тази рецепта ми се струва много подходяща да вкарам в употреба и моята тавичка за цветница:)

      ОтговорИзтриване
    13. Lulu,драго ми е,че ти допада.
      А за тавичката - :))

      ОтговорИзтриване
    14. Не мога да не кажа, че правиш наистина страхотни снимки. Поздравления! А за рецептата...обичам рикота в десерти, а и не само.

      ОтговорИзтриване
    15. B0bbie,благодаря за оценката,много ме радва!:)
      Поздрави!

      ОтговорИзтриване
    16. Диди,
      вече видях и рецептата -
      впечатлена съм и от нея, обясненията и снимките!
      Моите поздравления отново,
      а днес и честито Благовещение!

      ОтговорИзтриване
    17. Диди,
      и тук да ти кажа, че и рецептата, и снимките са прекрасни! :)
      Поздрави и приятна неделя!

      ОтговорИзтриване
    18. Диди, едва сега видях и рецептата, и прекрасните снимки!
      Разкошна е кростата-та и обясненията!
      Поздрави!

      ОтговорИзтриване