4.2.10

Шоколадово моальо / Petits moelleux au chocolat


Признавам, че подходих с известно недоверие към тази рецепта....Хм, съвсем кратки инструкции, обещаващи впечатляващ резултат....Все пак любопитството надделя, а и силиконова форма* за малки кейкчета си бях купила, няма как да я оставя неизползвана.







за 12 броя / 40мл вместимост за
всяко от кейкчетата

100 г хубав натурален шоколад - 70% какао
100 г краве масло
90 г кристална захар
45 г бяло брашно
3 яйца
1 шушулка ванилия или 1 капсула ванилия

опция
12 броя физалис и/или ванилов сладолед за гарниране

  • разтопете начупения шоколад и маслото на водна баня
  • разбивайте яйцата и жълтъците в продължение на 5 минути
    добавете шоколадовата смес, след това брашното и зрънцата ванилия от шушулката (или капсулата ванилия), разбъркайте всичко добре
  • пригответе си и 4 резервни индивидуални форми за малки мъфини, намаслени или с хартиени капсули - това в случай, че сместа е повече като обем; силиконовата форма за моальо не се намаслява
  • изсипете тестото във формичките, запълвайки почти до ръба, останалата смес разпределете във формите за мъфини
    печете в предварително загрята до 190 градуса фурна** 7-8 минути. Моальото трябва да придобие ронеща се суха коричка отгоре и леко калпаче в центъра, загатващо за течния пълнеж в средата; можете да проверите за готовност още на 7-та минута
    извадете от фурната, изчакайте 1-2 минути да се стабилизират кейкчетата и ги отстранете - започнете да повдигате формичките отдолу, така,както се обръща чорап наопаки
  • сервират се топли, поръсени с пудра захар или какао




*Използвах силиконова форма на Jeff de Bruges, от чиято опаковка е и рецептата.На пазара има и други подобни форми, като размера на основата на отворите за всяко кексче варира между 4 и 5 см.Според мен използването на метални формички не е удачен вариант за този тип сладкиш, защото се загряват много и предават топлината към тестото, изпичайки го твърде бързо.
**Ако фурната е била включена преди това за приготвяне на друго ястие, то 7-8 минути са много - възможно е моальото да е готово за 5-6 минути

......и така, въпреки скептицизма ми, рецептата се оказа точна и сполучлива.Симпатичен десерт - освен, че изисква минимални усилия за приготвяне, можете винаги да изненадате и впечатлите близките си. В крайна сметка, познавате ли някой, който да е равнодушен към шоколад?

8 коментара:

  1. Не знаех че тази форма се казва така :-)
    Страхотен сладкиш! Наистина, едва ли има човек, който не обича шоколад :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятно изглежда! Ще се почерпя едно, няма как да му устоя :)))))))))

    ОтговорИзтриване
  3. Ирина, аз така съм описала формата,но може би е малко подвеждащо, затова направих редакция.Другото име на този тип кексчета като че ли е по-известно - Petits Gâteaux.Но аз запазих наименованието от оригиналната рецепта.Благодаря ти, че намина.Поздрави!
    Kemi, :)

    ОтговорИзтриване
  4. Не, Диди, аз не познавам такъв човек, който да е равнодушен към шоколада.
    Чудесен и много шоколадов сладкиш е!
    Поздравления за чудесното представяне!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, направих това моальо два пъти (за сега) и много ни хареса. Единственото оплакване е, че били малки и че искат в тавичка :). Втория път правих двойна доза, но следващата стъпка ще е да мисля колко време да го пека в тавичка :). Ще се експериментира. Благодаря за рецептата и поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. в повечето ресторанти се нарича "шоколадово суфле", а в Америка 'lava cake', там го оформят като вулкан :)
    Страхотна рецепта, благодаря, нямах представа, че се приготвя толкова лесно.

    ОтговорИзтриване
  7. имам 2 въпроса ;)
    действително 45гр ли е брашното, както е записано.., мъничко ми се вижда :)

    ..и къде могат да бъдат закупени такива силиконови форми?

    очаквам отговор, за да подхвана рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  8. нямам кухненско кантарче и ако може някой да ми каже на колко се равнява 90гр захар и 45гр брашно

    ОтговорИзтриване