3.2.10

Скоунс със сушени домати и зелен лук / Dried Tomato & Spring Onion Scones

Scones са сладки или солени хлебчета/ питки/ кифлички с ирландски произход. Както и да ги наречем всъщност, едно остава непроменено - приготвят се много бързо и лесно. Няма месене и втасване и това ги прави изключително привлекателни например за една Експресна, Уханна, Неделна Закуска :)




за 6 броя с диаметър 7см

225 г бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
1 чл захар
по 1 щипка сол и черен пипер
45 г краве масло
1 голямо яйце или две малки
3 с.л. гъст айрян (най-добре от домашно кисело мляко)
1 и 1/2 чл дижонска горчица или ретро горчица
45 г нарязан зелен лук - бялата част и крехките зелени пера
30 г сушени домати, мариновани в олио (добре отцедени от олиото и нарязани)
50 г настърган кашкавал или котидж сирене *


за поръсване
настърган кашкавал
1 жълтък, смесен с 1 с.л. мляко

  • пресейте брашното заедно с бакпулвера,содата,солта и пипера; сложете маслото, студено и нарязано на малки парченца
  • размесете маслото и брашното с пръсти, докато не стане на трохи; добавете доматите, лука и настъргания кашкавал, разбъркайте всичко
  • разбийте леко с тел яйцето и горчицата, добавете и млякото
  • направете кладенче в купата с брашно, сипете яйчената смес, разбъркайте с дървена лъжица докато се смесят
  • на набрашнена повърхност оформете тестото на топка, като почти не е нужно да се меси; поръсете малко брашно отгоре и разточете тестото до дебелина около 2-3см
  • с подходящ ринг изрежете кръгове, нарежете на квадрати или на триъгълници като торта
  • поставете питките в тава, застлана с хартия за печене, намажете ги с яйчената глазура и поръсете с кашкавал
  • печете в предварително загрята на 180 градуса фурна - около 20 минути или докато придобият златиста коричка отгоре и плътна хрупкава коричка отдолу
  • извадете тавата оставете 5 минути питките в нея, сервират се топли, могат леко да се притоплят в микровълнова фурна



Идеята за тези вкусни питки е от the British Larder .
*Досега не съм ги опитвала с Comté Cheese , което се използва в оригиналната рецепта, но направих експеримент с прясно Котидж сирене - Cottage Cheese. Получиха се също толкова вкусни и меки, както и приготвените с кашкавал, единствено тестото е по-лепкаво и трябва да се поръсва повече брашно при оформянето им.




5 коментара:

  1. Страхотно изглеждат, почнах да преглъщам! :-) Знаех си аз, че соления вариант е също толкова апетитен.. :-) Ще ги опитам, няма начин.

    Хубав, слънчев ден, Диди!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусна и апетитна идея,подходяща не само за закуска!Хубав ден Диди!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ароматно "солено"'предложение ! И лесно за приготвяне :) Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудно изглеждат! Много вероятно да ги пробвам и то с удоволствие.. в най-скоро време :-D

    Поздрави и :-), Диди!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря на всички!Nanita, права си,че не са само за закуска :),редактирах се.

    ОтговорИзтриване