7.1.10

Кейк с шоколад и сушени череши





за тава с размери 16х25см , 1чч=200мл

1 чч захар, 180г
1/3 чч олио - 70мл
1 чч кисело мляко
1 чл сода бикарбонат
1 и 1/2 чч брашно, 170г
1 чл канела
2 сл неподсладено какао на прах
2/3 чч качествени сушени череши( със запазен процент влага)- 80г
40 г натурален аерошоколад - блокчетата разрязани на половинки - със страни по 1см; или сладък, ако не обичате да ви нагарча
пудра захар за поръсване
захаросани череши за декорация

опция - може да накиснете черешите в малко коняк или ром, като ги подсушите добре, преди да ги сложите в тестото; кейка е вкусен, когато е направен и без череши
  • в купа пресейте брашното с какаото и канелата
  • в по-голяма купа с ръчна тел разбъркайте захарта с олиото
  • сложете содата в киселото мляко и разбъркайте, като шупне го добавете към захарта
  • постепенно прибавете брашното към млечната смес,бъркайки с дървена лъжица или миксер; разбъркайте добре,но също така бързо сместа, за да не намалее набухвателната възможност на содата
  • прибавете шоколада и черешите разбъркайте с дървена лъжица докато се разпределят равномерно
  • изсипете тестото в предварително застлана с пекарска хартия тавичка
  • печете в загрята на 180градуса фурна около 20-25 минути
  • след като е готов сладкиша,изчакайте 5-10минути и тогава го извадете от фурната,а след още 1-2 минути преместете от тавата върху решетка - да се охлади
  • поръсете с пудра захар, евентуално украсете със захаросани череши

10 коментара:

  1. Очаквах дълго този блог! Много красиво място ще бъди и аз ще го посещавам с удоволствие!
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Кеми,благодаря за добрите очаквания и ласкаещия коментар!Ще се радвам да те посрещам тук!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Didy
    направих днес кейкът, вкусът му е невероятен със сигурност ще ми стане любим :)

    ОтговорИзтриване
  4. много се радвам!
    Този кейк ми е един от най-оборотните у дома:)
    Без шоколад и череши също става добре - намазва се с мед докато е още топъл.

    ОтговорИзтриване
  5. Как е постигната шарката се пудрата захар?

    ОтговорИзтриване
  6. шарката е направена с шаблон - фабрично изрязан, предназначен за декориране на стени. Наскоро обаче виждах и шаблони за сладкиши, но не си спомням точно къде. Ще допълня коментара като имам яснота.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти!!!!яна

    ОтговорИзтриване
  8. Направих кекса за 1-ви март и почерпих колегите. Великолепен е!!!/първият ми опит не беше сполучлив, но втория на 1-март се получи идеално!/яна
    Благодаря!!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте,

    Кекса е страхотен!!!
    Направих малко грешки, но пак се получи много добре:
    1. Първоначално сложих содата в брашното, а не в киселото мляко. Та сложих допълнително половин лъжичка в киселото мляко
    2. Купих желирани бомбони (примерно Haribo - има едни дето са само червени в формата на ягодки) вместо сушени череши

    ОтговорИзтриване
  10. Радвам се, че ви е харесал!
    кейка е непретенциоен и търпи промени, дори и някои пропуски.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване