11.4.17

агнешки котлети в средиземноморски стил



В традиционния вариант на рецептата сред съставките би присъствал кус кус, но лекия обрат с използването на киноа
обогатява вкуса и текстурата на тази свежа гарнитура. Приятно изненадваща комбинация, в която стафидите и лимоновата кора играят своята ключова роля. Идеалното допълнение към нея е класически сос с кисело мляко.




2 порции

4 агнешки котлета с дебелина 2-2.5см
50 г киноа
1 малка крехка краставица
настъргана кора от половин лимон
1 ч.л. сок от лимон
2 ч.л. зехтин екстра върджин
30-40 г стафиди
20 –30 г кедрови ядки
1-2 клонки мента
сол и черен пипер
морска финишна сол на люспи, Малдон

Почистените и подсушени котлети се изваждат от хладилника, намазват се със зехтин и се оставят да престоят 30 минути на стайна температура. Измитите зърна киноа се сваряват за 10 минути и се отцеждат добре. Отстраняват се семената на обелената краставица и се нарязва на кубчета. Прибавят се измитите стафиди, кората от лимон и листата мента. Подправят се със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин. В чинии се разпределя киноата, отгоре се добавя гарнитурата с краставица и се поръсват запечените на сух тиган кедрови ядки. Котлетите се подправят със сол и пипер и се запичат в средно нагорещен тиган – по 3-4 минути от страна, докато придобият златиста коричка. Аранжират се върху гарнитурата, оставят се да починат 5 минути, поръсват се с финишна сол и се сервират веднага .



Няма коментари:

Публикуване на коментар