Понякога семплите и непретенциозни неща са най-сполучливите. След експерименти с различни рецепти за тиквена супа, тази се оказа предпочитана от децата /и от мен/. Сами питат за нея, а когато я има, искат допълнително. И тъй-като даже не е октомври, а вече сме в дъждовния ноември, колкото и да е банално, няма как да пропуснем тиквите, особено когато са вложени в гореща супа ...
300 г тиква цигулка
2 картофа
1 стрък праз лук без перата, нарязан на дребно
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
морска сол и черен пипер
750 мл домашен бульон или вода
2-3 клонки салвия
заквасена сметана за гарниране
Празът се сотира в зехтина, като към края се добавя наситнения чесън. Прибавят се нарязаните на кубчета тиква и картофи. Разбърква се добре и се добавят горещия бульон/вода и една клонка салвия. Подправят се със сол и се оставят на среден огън докато зеленчуците омекнат. Салвията се изважда, супата се пасира и се сервира топла, гарнирана със заквасена сметана, едро смлян черен пипер и нарязани листа салвия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар