2.3.12

Мъфини с моркови, портокал и орехи // Carrot Orange muffins with Walnuts



Както споменах, имам няколко снимани преди време рецепти, които ми се иска по-бързо да публикувам, за да  освободя  мислите си за нови, интересни и вече по-пролетни неща. Докато им дойде реда да се появят, тези мъфини бяха изпробвани в няколко варианта - с всичко, което съм записала като опции в скобите при списъка с продукти. Всякак ми харесаха, но фаворит ми е посочения като основен.


В рецептата има малко пълнозърнесто брашно. Не знам  това доколко ги причислява към категорията пълнозърнести, но  придава страхотна хрупкава коричка, като вътрешноста си остава мека, което е и най-важното качество на мъфините - да бъдат пухкави :)

Приятен и вкусен уикенд ви пожелавам!



 Carrot Orange muffins with Walnuts - recipe in English




 Мъфини с моркови, портокал и орехи
 9-12 броя

240 г бяло брашно
60 г пълнозърнесто ръжено брашно*
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
90 г кафява нерафинирана захар (или бяла)**
1 пакетче ванилова захар
1 яйце, М размер
190 мл портокалов сок, прясно изстискан
80 мл разтопено масло ( или олио)
100 г сочни моркови, измерени обелени и настъргани ( на дребно или на едро)
30 - 40 г нарязани орехи за поръсване
опция:
настъргана кора от 1 портокал

*рецептата може да се направи изцяло с бяло брашно, като в този случай намалете количеството на сока до 170 мл

**ако правите често мъфини, пригответе си кутия с по-фина кристална захар, която по-лесно и бързо ще се разтваря в сместа за печене. Използвайте машинка за смилане на кафе или блендер, пулсирайте 3-4 пъти, не повече - само доколкото да се намали размера на кристалчетата, не да става пудра захар.

Брашното се пресява и се смесва със сухите съставки. Яйцето се разбива леко с ръчна тел, добавят се сока от портокал, маслото и морковите, евентуално и кората от портокал. Поетапно се прибавя брашнената смес, като се разбърква за кратко, само докато се смесят продуктите. Тестото се разпределя с помощта на лъжица в предварително подготвени форми за мъфини и се поръсва с нарязаните орехи. Пече се в  загрята до 190 градуса фурна около 20-30 минути или докато пробна дървена клечка излиза суха от сместа. Изчаква се 1-2 минути след като се извадят от фурната, тогава се отделят от формите и се охлаждат върху решетка.
Най-добри за консумация - веднага след изпичане. Престоялите мъфини затоплете в загрята фурна, за да възвърнат хрупкавата  коричка.



16 comments:

  1. Снимките и рецептата са просто разкош! Хубав уикенд и на теб! А и Честита Баба Марта :)

    ReplyDelete
  2. Прекрасна рецепте и снимки! Хубав уикенд и на теб!

    ReplyDelete
  3. Страхотна рецепта! Бърза, лесна, вкусна:)

    Приятен уикенд!

    ReplyDelete
  4. благодаря:)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  5. Определено са много пухкави Диди!Стрархотно апетитно изглеждат!

    ReplyDelete
  6. Диди, чудесно изглеждат!
    Обичам моркови в сладкиш!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ReplyDelete
  7. Каквато и храна да снимаш, мога да седя и да я съзерцавам, леко преминавайки във фазата на почти медитативно спокойствие... :-) Толкова много цвят и настроение има в тези снимки...

    ReplyDelete
  8. Страхотна публикация. Продължавай в този дух.

    ReplyDelete
  9. Кристални снимки!
    Тези мъфини са неустоими,но сега нямам време. Обещавам си обаче да ги опитам;)
    Чуден уикенд!

    ReplyDelete
  10. What a nice recipe!! I've already taken note of both the ingredients and the procedure and if I find some time today, I'm going to make them.

    Beautiful photos, too.

    Cheers!

    ReplyDelete
  11. Диди,много ми харесват мъфинките!Едни такива леко небрежни,натурални,някак по домашному уютни!Ароматни,пухкави и с ядки,супер!
    За снимките вече си знаеш-майсторска работа!

    Хубава неделна вечер!

    ReplyDelete
  12. Ох, страхотни снимки!Отдавана събирам рецепти с моркови , но още не съм пробвала!Ти ме изкушаваш да побързам:)Много добра публикация, поздравления!

    ReplyDelete
  13. Мила Диди,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!

    ReplyDelete
  14. Диди, отново чудесна рецепта и прекрасин снимки! Изглеждат толкова пухкави и ароматни! :)
    Прегръдки и хубав ден!

    ReplyDelete
  15. А може ли със 100% пълнозърнесто брашно?

    ReplyDelete
  16. със 100% пълнозърнесто брашно ще се получат много сбити и със сигурност ще трябва да се горигира количеството на течността, но не мога да кажа с колко т.е. трябва съвсем друга рецепта.
    Тук по-работещ вариант ми се струва да се увеличи още процента на пълнозърнестото за сметка на бялото.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...