26.2.12

Свински пържоли с гъби и клементини // Pork steaks with mushrooms and clementines



Имам  няколко снимани интересни рецепти, които стоят на драфт  от сума ти време и не успявам да се организирам да ги оформя по-бързо. Тази е една от тях и ето я  на прага на великденските пости, което не ми е приятно, но все пак трябва да приключа с всичко направено досега, за да се съсредоточа в  нови неща. Приготвяла  съм я вече, беше първата изпробвана от книга със здравословни рецепти на GoodFood, която си купих преди време, вдъхновена от първите ми срещи с кулинарните блогове.


Спомням си тогава едно продължително среднощно прехвърляне от линк на линк,  а те както знаем са безброй - в блогроловете, в статиите, навсякъде... Бях много впечатлена от красивите фотографии, от самите рецепти, от начина на представяне. И въпреки това моя блог съдадох доста по-късно. Сега всичко ми се струва толкова далечно....


Все пак няколко думи и за ястието да вметна....Клементините са на голяма почит у нас. Лесно се белят, с по-тънка ципа са и без семки, отделно от това са по-сладки, сравнени с другите мандарини и това ги прави идеални за вкусния сос към пържолите. Рецептата е замислена като здравословна, месото е без мазнини, солта в оригиналния вариант липсва изцяло - пробвала съм и не ми беше безвкусно, просто по-различно. Липсата на сол се компенсира много добре от ароматния сос с деликатна сладко-кисела жилка. А дали да използваме мед, конфитюр от касис или малини? Въпрос на избор или на наличности в шкафа :)


Pork steaks with mushrooms and clementines -recipe in English


 
Свински пържоли с гъби и клементини
4 порции

4 бр свински пържоли от контра филе по 100-120 г всяка
2 с.л. слънчогледово олио
260 г гъби
2 с.л. мед (или желе/пасиран конфитюр от червен касис; или от малини, без семките)
2 ч.л. сладък червен пипер
60 мл сок от клементини, прясно изстискан
1 с.л. винен оцет, червен
морска сол

Загрейте половината от мазнината и запечатайте пържолите от двете страни докато добият златиста коричка. Отстранете ги от огъня, добавете останалата мазнина и запържете нарязаните гъби докато омекнат и придобият  златист цвят ( на силен огън, за да не пуснат вода). Върнете месото в тигана, поръсете с червения пипер и малко сол, добавете меда, сока от клементини и оцета, при нужда подправете още на вкус. Оставете да кипне, а след това да къкри около 5-7 минути, докато месото и гьбите омекнат; обърнете веднъж месото. За това време соса се получава умерено гъст. Ако го харесвате по-плътен, извадете месото за да оформите порциите и оставете междувременно соса да поври още малко. Сервирайте веднага, гарнирано с картофено пюре или варени картофи (идеални за попиване на вкусния сос:), поръсете с нарязан магданоз.

адаптирана  от "101 Healthy Eats - triple-tested recipes" / BBC books






15 comments:

  1. Диди, много красиви снимки, обичам комбинацията на месо с плодове, рецептата е страхотна!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. А колажа със заснеженото клонче и мед навява едни такива мисли на топлинка, вино и ..... сякаш усещам вкуса на тази пържола, Диди!
    Много ми харесва това ти предложение, пък и презентацията на рецептата е изкушаваща.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ReplyDelete
  3. Много ми хареса рецептата, обичам сладкия вкус на месо с мед и плодове!А снимките са просто перфектни!Поздрави!

    ReplyDelete
  4. Ям постно най-много един път в седмицата, така че ще я пробвам с удоволствие.

    ReplyDelete
  5. благодаря, дами :)
    аз ги харесвам, надявам се и вие, ако опитате
    Поздрави!

    ReplyDelete
  6. Страхотна рецепта! Не бях пробвала пържоли с мандарини, но задължително си я записвам.

    Благодаря за вкусното предложение и пожелания за нова ползотворна седмица!

    ReplyDelete
  7. Диди,
    наскоро приготвях нещо подобно и вкусът беше високо оценен дори от традиционалистите у дома;)
    Но на снимки не го докарах, за разлика от теб;)
    Пак да кажа- страхотни са!
    много хубава нова седмица ти желая!

    ReplyDelete
  8. Аз съм на вълна клементини тази седмица - приготвих една сьомга с тях /нали не съм по месото ;-)/ и един импровизиран чийзкейк. Изненадващо е за колко много и различни ястия могат да се използват тези сладки плодчета :-)!
    Хубав утрешен ден, Диди!

    ReplyDelete
  9. Рецептата е супер-снимките още повече.
    Хубав ден!

    ReplyDelete
  10. Краси, време е за проба :)
    Мъх, разбирам ги :). По-важно е да е вкусно, на всички ни се случва понякога снимките да не станат.
    Дени, идеално приложение си им намерила:)И аз планирах за снимки един десерт с тях, но не остана време...
    Живка, момичета, благодаря ви! Хубав ден!

    ReplyDelete
  11. Диди, това е от моя тип рецепти - сладко-солена комбинация :). Изглежда страшно апетитно (а уж съм вечеряла :)). Страхотни снимки!
    Хубав остатък от седмицата!

    ReplyDelete
  12. Клементини....имах такова малко храстче,добре вървеше една,две години,пък нещо се спомина.
    И аз ги харесвам повече тези малките цитрусчета,много са сладки!
    Свинско с портокалова нотка отдавна се каня да направя,Пепи и тя ме подстрекаваше наскоро,но след тези кристални фотографии ще е направо грях да не се опита!
    Поздрави и прегръдки,Диди!

    ReplyDelete
  13. Честита Баба Марта :))
    С пожелания за много здраве и щастие!

    ReplyDelete
  14. Роси, ще взема и аз да се пробвам с отглеждане на някое цитрусово дръвче. Преди време си мислех за лимон, но идеята за клементини също ми харесва.
    Хубаво е да се разнообразят пържолките и с нещо по-различно:)

    Нели, здраве пожелавам и на вас!

    Поздрави!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...