28.3.10

Английски великденски кифли / Hot Cross Buns


Тази година избора ми за традиционни чуждестранни великденски печива са тези симпатични питки.Като почти всяко нещо и те си имат своята дълга история и корените им най-вероятно дори не са християнски, но няма да злоупотребявам с търпението ви сега и да пиша повече.
Преди празника и на самия Великден могат да се намерят навсякъде на Острова.Консумацията им е свързана най-вече със сутринта на Разпети петък.На този ден преди време, извадени топли от фурните са се предлагали от уличните продавачи с викове :"Hot cross buns! Hot cross buns!" и това е останало като тяхно наименование.Има и детска песничка за тях.


Вариантите за оформяне на кръста са различни.При по-стария върху втасалите питки преди печене се правят нарези с нож и мястото се запълва със смес от брашно,захар и вода; след изпичането се намазват със захарен сироп.Другият вариант е със захарна глазура, положена, когато са готови и охладени.


Английски великденски кифли / Hot Cross Buns
за 12 броя

120 мл прясно мляко
1 чл суха мая, 4г
50 г захар
1 чл сол
50 г краве масло, разтопено
1/2 чл канела
2 яйца
400 г брашно
50 г тъмни стафиди (или сушени червени боровинки)
1-2 сл захаросани портокалови корички, нарязани на дребно
1 жълтък

за глазурата
50 г фина пудра захар
2 чл топло прясно мляко(може да се замени с лимонов сок и да пропуснете ванилията)
1/2 чл ванилия на прах

опция
ако искате да опитате вкуса, близък до оригиналния сложете и по една малка щипка индийско орехче и смлян карамфил (аз ги харесах повече без тези подправки)

  • сложете маята в леко затопленото мляко, разбъркайте и оставете за 5 минути да се разтвори; измийте стафидите с топла вода, отцедете ги и подсушете леко
  • пресейте брашното, отделете настрани 100-ина грама, от които ще добавяте при месенето и премесването
  • с миксер разбийте яйцата, захарта, солта, маслото и канелата; прибавете млякото с маята, разбъркайте; започнете да добавяте от брашното, докато поеме; като стане по-гъста сместа можете да смените бъркалките с тези за месене на тесто, а накрая месете около 5 минути на ръка, добавяйки по малко от част от отделеното брашно; получава се лепкаво тесто - сложете го в намаслена купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и чиста кърпа, оставете за 45 минути на топло да втаса и почти да удвои обема си
  • отново месете тестото 5 минути, прибавете стафидите и коричките, премесете, поставете в купата, завийте добре с фолиото и оставете в хладилника през нощта (от отделеното първоначално брашно е възможно да ви останат 20-30 г неупотребено)
  • на сутринта извадете тестото и оставете 30 минути да се отпусне на стайна температура, премесете го за 5 минути, разделете го на 12 топки (ако искате да са почти еднакви - мерете теглото им); наредете ги на разстояние 2 см една от друга върху застлана с хартия за печене тава (тази на фурната пасва идеално като размер), покрийте с чиста памучна кърпа и оставете да втасват 60-90 минути на топло и далече от въздушни течения
  • към края на втасването, когато почти са удвоили обема си, включете фурната да загрява на 200 градуса, намажете питките с жълтъка, разбит с 1 чл вода; сложете ги във вече загрята на 200 градуса фурна, печете 5 минути и намалете на 180 градуса, допечете ги още 15-20 минути, като не пропуснете да ги покриете с лист алуминиево фолио, когато придобият златиста коричка, за да не загорят
  • извадете ги когато са готови и сложете на решетка да се охладят
  • пригответе глазурата като разбъркате млякото с ванилията и захарта, трябва да получите много гъста каша, която почти не потича от лъжичката
  • нанесете върху леко охладените питки глазурата - с потупване на лъжичката и разстилане с помощта на страничния и ръб
  • сервират се топли току-що приготвени; вкусни са и след това, запечени на тостер с масло и конфитюр (не пропускайте да отрежете калпачето с глазурата преди запичането)


Честит празник на всички!
Пожелавам всичко най-хубаво на носещите Цветни имена!

Поздрав от мен с орхидеята ми, която почти бях отписала преди време, а тя цъфна разкошно точно тези дни преди Цветница!

източник рецепта, с промени

26 коментара:

  1. Невероятни са тези великденски кифлички! Много ме впечатлиха снимките ти, Диди - толкова свежи, светли, пролетни! Истинска наслада за сетивата :-)

    Честит празник и вкусна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди,
    прекрасни питки си направила - изглеждат неустоимо.
    Харесах и кулича.
    Моите поздравления -
    чудесни печива и възхитителни снимки!
    Щастлива и усмихната Цветница, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, страхотни са... И снимките са толкова живи :)
    Мисля си, че корените на повечето обичаи, които имаме по празниците не са християнски. Скоро четох едно изследване за уникалния начин, по който са вплетени в едно /за нашите земи ставаше дума/ езическите вярвания и христианските ритуали...
    Хубав празник ти желая, изпълнен с красота и хармония :)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни си ги направила, Диди!
    И много добре аранжирани!
    Аз приемам всякакви идеи и мисля,
    че никой не може да е съвсем сигурен кое
    от къде идва!
    По-важното е да се разбираме, уважаваме като народи и да празуваме заедно!
    А орхидеята ми спря дъха!!!
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Ехе...колко изкусително изглеждат само!
    Успешна и усмихната седмица Диди!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошни кифли и разкошни снимки, създават празнично насроение!
    Спорно предпразнично суетене в кухнята ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Дидиии, чудни са!Особено препечените! А това лилаво и зелено е стра-хот-но!Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубав стайлинг:) И кифлите звучат страхотно:)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно изглеждат, а снимките са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, ама как слюноотделям.. :-D

    Диди, чуднички са!
    И снимките са много сполучиливи!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Ирина,Диана,Дани,Еос,много мило,благодаря!
    Еос,наистина,почти цялата символика на християнската църква всъщност е с езически корени.Но това,според мен няма толкова голямо значение.По важно е съдържанието,независимо,че си мени формата.

    Нанита,пепеляшка,Мария,Лулу,Дими,Таня,благодаря и на вас!Зарадвахте ме страхотно!

    Аз също пожелавам на всички ви една сладка предпразнична суматоха в кухнята и не само там!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Диди, страхотни са! Много празнично настроение има в снимките ти!
    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, разкошно изглаждат! Пролетни, подканващи и пухнави!
    И аз им се каня поне от година, ама все не стигам до тях :)
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  14. If you desire to get much from this piece of writing then you have to apply these strategies to your won blog.
    Also visit my blog piano lessons

    ОтговорИзтриване
  15. Heya i am for the primary time here. I came across this board and
    I to find It really useful & it helped me out much.
    I hope to provide something again and help others such as you helped me.
    Here is my web site : how to download movies

    ОтговорИзтриване
  16. Greetings! I've been reading your website for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Austin Texas! Just wanted to say keep up the excellent job!
    Check out my web-site ; amber leaf

    ОтговорИзтриване
  17. Actually when someone doesn't be aware of afterward its up to other viewers that they will assist, so here it happens.
    Also visit my web page : amphora pipe tobacco

    ОтговорИзтриване
  18. I really like it when folks get together and share thoughts.
    Great website, keep it up!
    My web blog ; captain black

    ОтговорИзтриване
  19. Hi there! This blog post couldn't be written much better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I am going to send this information to him. Pretty sure he's going
    to have a very good read. Many thanks for sharing!
    Here is my blog - http://www.yourtobaccosstore.com/3-drum

    ОтговорИзтриване
  20. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wondering your situation; many of us have created some nice practices and we are
    looking to swap solutions with other folks, why not shoot me an email if interested.
    Feel free to visit my website :: samson review

    ОтговорИзтриване
  21. Pretty! This has been an extremely wonderful post.

    Thank you for supplying this information.
    Stop by my homepage : erinmore pipe tobacco

    ОтговорИзтриване
  22. Hello there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good
    success. If you know of any please share.
    Appreciate it!
    Also see my web page - diablo 3 power leveling

    ОтговорИзтриване
  23. I really like your blog.. very nice colors & theme.
    Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
    Plz answer back as I'm looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. kudos
    Here is my website - immobilienalanya.net

    ОтговорИзтриване
  24. I really like your blog.. very nice colors & theme.
    Did you create this website yourself or did
    you hire someone to do it for you? Plz answer back as I'm looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. kudos
    My site :: immobilienalanya.net

    ОтговорИзтриване
  25. An intriguing discussion is definitely worth comment. There's no doubt that that you need to publish more on this issue, it may not be a taboo subject but usually people don't
    discuss these topics. To the next! Kind regards!!
    Here is my web-site :: omst.me

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен8 юни 2014 г., 2:04

    Amazing! Its in fact awesome paragraph, I have got much clear idea on the topic of from this article.


    Here is my blog ... Private Profit Plus

    ОтговорИзтриване