14.2.10

Бернар дьо Фонтенел и аспержите / Bernard le Bovier de Fontenelle & the Asparagus

Преди няколко дена случайно видях в Пикадили аспержи и веднага купих за да "сготвя" поредната забавна история на Heidi Reichlmayer от "Gerichte, die Geschihte machten" ( с преведени откъси от А.Чаушев в книгата "В света на кулинарното изкуство")

Бернар дьо Фонтенел / Bernard le Bovier de Fontenelle е френски книжовник, сатирик и един от инициаторите на научно-популярния жанр. Волтер го нарича "най-универсалния гений от времето на Луи XIV " - това е  времето на големите метреси мадам Помпадур и мадам Дюбари, а Фонтенел бил един от известните галантони, умеещ да се измъква с лекота от всякакви неудобни положения. Също така и всепризнат гурман, който обяснявал достигането на стогодишната си възраст именно със слабостта към хубавата храна. Единствен, който можел да му съперничи в това отношение бил неговият колега академик Дюбо, с когото Фонтенел често спорел по готварски въпроси. Например как се приготвят аспержи. Дюбо ги предпочитал със зехтин, а опонентът му намирал това за варварско и ги консумирал залети само с горещо масло.
Веднъж, при едно гостуване на Дюбо у Фонтенел, домакинът бил принуден да се разпореди половината аспержи да бъдат със зехтин. Готвачът тъкмо привършвал, когато неочаквано гостът припаднал. Вместо да се притече на помощ, Фонтенел изтичал в кухнята и извикал : "Приготви всички аспержи с масло!"






за 2 порции

800-900 г пресни аспержи
2 яйца
40 г краве масло плюс допълнително за сервиране
10 г трохи от препечен хляб
няколко резена прошуто
сол
черен пипер, прясно смлян
  • обелете аспержите, премахнете и твърдите краища
  • поширайте яйцата в подкислена и посолена вода
  • сгорещете маслото, прибавете и трохите, разбъркайте добре
  • в продълговат съд кипнете вода с малко сол, сложете аспержите, оставете ги 3-4 минути и извадете
  • в затоплени чинии наредете аспержите, полейте част от соса, сложете отгоре парчета прошуто и по едно яйце, разпределете и останалия сос, подправете с черен пипер
  • сервирайте веднага с допълнително сгорещено масло за гарниране

"A great obstacle to happiness is expecting too much happiness"- Bernard de Fontanelle
* * *
"Голяма пречка за постигане на щастието е това, че очакваме твърде много от него" - Бернар дьо Фонтенел


съставките на рецептата от книгата :
пресни аспержи, сочна шунка, твърдо сварени яйца, краве масло, магданоз



7 коментара:

  1. Добре е, че си разказала историята. Да си призная не бях чувала за него.
    Рецептата е прекрасна, а снимките са много хубави:)
    P.S. Moжеш вече да прочетеш разказа - оправих го:))

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък никога не съм яла аспержи - какъв им е вкусът? :-)
    Снимките са повече от невероятни!

    Весел празник и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте!
    Много е приятен блогът ви! Открих го благодарение на Дими, за което съм и признателна! Личи си с колко настроение и желание приготвяте и разказвате за храната! Ще го следя с интерес!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина е интересно и стархотно.И историята, и рецептата, и снимките...
    Успешна нова седмица!
    Краси :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви за хубавите коментари и пожелания!
    Ирина, аз ги възприемам така: крехък зеленчук с деликатен вкус и аромат - почти не се усеща.Затова са хубави комбинирани с масло,зехтин или най-разпространеното - сос Холандез,а пък те допринасят с многото си полезни вещества.
    Даниела,винаги си добре дошла.И аз ще надничам при теб - видях интересни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно красива и вкусна рецепта и снимки! Поздрави, Диди!
    :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много благодаря,Кеми!Поздрави!

    ОтговорИзтриване