9.2.10

Свински пържоли с ябълки и сос с мед и ретро горчица / Sticky honey pork with apples

Вкусният сос, направен с продукти, налични почти във всяко домакинство, променя традиционната пържола в нещо по-специално.




за 4 порции
600 г свинско месо - филе, бонфиле (или 4 бр вратни пържоли)
1 с.л. зехтин
2 големи ябълки, почистени от семките и нарязани на осминки, необелени
1 скилидка чесън, намачкана и наситнена
1 и 1/2 с.л. мед (кленов сироп в оригиналната рецепта)
1 с.л. оцет от бяло вино или ябълков оцет
2 с.л. ретро горчица (с цели зърна)
сол на вкус
опция
ориз за гарниране
  • нарежете месото на пържоли с дебелина около 2.5 - 3 см
  • загрейте зехтина на много силен огън в голям тиган с дебело дъно и незалепващо покритие
  • запържете подсушеното и посолено месо от всяка страна по 3 минути, докато придобие златиста коричка; извадете го от тигана и оставете настрана, по възможност на топло
  • сложете ябълките и леко ги запържете от двете страни,общо за около 3-4 минути
  • добавете чесъна, меда, оцета и 4 сл вода, разбъркайте внимателно и оставете да заври
  • намалете котлона, върнете месото в тигана заедно със соковете, които е отделило
  • оставете да къкри още 5-10 минути, докато месото омекне, обръщайки го веднъж и разбърквайки внимателно соса, докато се сгъсти. Добавете горчицата, разбъркайте и сервирайте.
  • подходяща гарнитура - ориз
  • вкусна добавка е запечен с малко зехтин лук (на тиган или във фурната)
  • подходящи сортове ябълки са russet , Cox

източник
GoodFood 101 HEALTHY EATS
triple-tested recipes




10 коментара:

  1. Обичам такава комбинация! Без плодовете ми изглежда "скучно" :) Усмихнат ден, Диди :)

    ОтговорИзтриване
  2. М-м, прекрасни пържолки !И аз обичам такива комбинации...

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно предложение, Диди: привлекателно вкусни са пържолките и пасват отлично с плодовия сос!

    Сърдечен поздрав, с пожелание за ведри, все така вкусни и уютни февруарски дни и.. приятелска :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда изкусително! :-) Благодаря за рецептата, ще се възползвам в най-скоро време.

    ОтговорИзтриване
  5. И аз да потвърдя, че предложението за пържоли с този сос звучи примамливо вкусно.
    Поздрави, Диди!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви момичета!Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  7. Бе пробвано и бе хубаво, пиша точно от масата... Публиката иска бис от още такива нестандартни изпълнения! Браво!

    ОтговорИзтриване
  8. А кога точно се прибавя горчицата? Докато готвех, моят мъж ми четеше рецептата стъпка по стъпка. Точно щях да местя всичко от котлона, когато се сетих, че трябва да се сложи и горчица, която присъства в съставките и заглавието, но я няма в указанията. Прибавих я най-накрая, но може би се слага заедно с водата и меда?
    Иначе се получи добре :)

    ОтговорИзтриване
  9. trezven, много ме радва този бис!
    :-)

    bebona, точно накрая се слага горчицата.Съжалявам, че съм я пропуснала в указанията, рядко ми се случва, обикновено проверявам по два-три пъти текста...
    Благодаря, че ми обърна внимание!:)

    ОтговорИзтриване
  10. Днес реших да си направ, станах страхотни, макар и без горчица! Поздравления за хубавата рецепта :)

    ОтговорИзтриване