8.2.10

Предястие с лук и спанак

Една приятна и лесна рецепта на Иван Звездев. Към основната смес прибавих черни маслини и каперси. Освен декоративния ефект, който имат, вкусово се съчетават идеално с останалите съставки.







500 г спанак
300 г извара
50-100 г орехи (зависи доколко искате да се усеща ореховия вкус)
2-3 стръка пресен лук или 1 стрък праз
1-2 стръка копър
2 малки или 1 голяма печена червена чушка
1-2 с.л. кисело мляко
щипка тарос (естрагон)
сол на вкус

опция
обезкостени черни маслини, разрязани наполовина
мариновани малки каперси, отцедени и изплакнати

  • измития спанак се бланшира в подсолена вряща вода за минута, изважда се и се изплаква веднага със студена вода, слага се в гевгир да се отцеди
  • орехите се запичат на сух тиган и се смилат в блендер
  • добавят се и нарязаните наситно лук, копър, чушки, спанака - допълнително изстискан с шепи; разбиват се малко, слага се изварата, млякото, подправките и се доразбива добре
  • сервира се с препечени филийки или сухари, като можете да направите малки топчета и да гарнирате с половинки маслини и каперси

6 коментара:

  1. Ама как добре си ги подредила...Много е хубава рецептата, особено с орехите много ще ни хареса. Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен ми харесват много тези хапки.
    Всяка зима си мисля, защо не продават спанака измит, почистен!
    Хубава седмица, Диди!

    ОтговорИзтриване
  3. Dani,радвам се,че ти допада рецептата!
    pep-40,номера със спанака е да намериш някой да ти го почисти :)) ....еех, мечти..
    Хубава седмица и на вас, дами!

    ОтговорИзтриване
  4. Красиво е...
    и по мой вкус.
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Изглеждат като войничета, с екзотични и вкусни шапки. В този блог готвенето наистина е забавно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Да,Катя,права си!Не ги бях поглеждала по този начин :)))
    Видях много интересни неща в твоите блогове!

    ОтговорИзтриване