600 г свинско месо - филе, бонфиле (или 4 бр вратни пържоли)
1 с.л. зехтин
2 големи ябълки, почистени от семките и нарязани на осминки, необелени
1 скилидка чесън, намачкана и наситнена
1 и 1/2 с.л. мед (кленов сироп в оригиналната рецепта)
1 с.л. оцет от бяло вино или ябълков оцет
2 с.л. ретро горчица (с цели зърна)
сол на вкус
опция
ориз за гарниране
- нарежете месото на пържоли с дебелина около 2.5 - 3 см
- загрейте зехтина на много силен огън в голям тиган с дебело дъно и незалепващо покритие
- запържете подсушеното и посолено месо от всяка страна по 3 минути, докато придобие златиста коричка; извадете го от тигана и оставете настрана, по възможност на топло
- сложете ябълките и леко ги запържете от двете страни,общо за около 3-4 минути
- добавете чесъна, меда, оцета и 4 сл вода, разбъркайте внимателно и оставете да заври
- намалете котлона, върнете месото в тигана заедно със соковете, които е отделило
- оставете да къкри още 5-10 минути, докато месото омекне, обръщайки го веднъж и разбърквайки внимателно соса, докато се сгъсти. Добавете горчицата, разбъркайте и сервирайте.
- подходяща гарнитура - ориз
- вкусна добавка е запечен с малко зехтин лук (на тиган или във фурната)
- подходящи сортове ябълки са russet , Cox
източник
GoodFood 101 HEALTHY EATS
triple-tested recipes
Обичам такава комбинация! Без плодовете ми изглежда "скучно" :) Усмихнат ден, Диди :)
ОтговорИзтриванеМ-м, прекрасни пържолки !И аз обичам такива комбинации...
ОтговорИзтриванеИнтересно предложение, Диди: привлекателно вкусни са пържолките и пасват отлично с плодовия сос!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав, с пожелание за ведри, все така вкусни и уютни февруарски дни и.. приятелска :-)
Изглежда изкусително! :-) Благодаря за рецептата, ще се възползвам в най-скоро време.
ОтговорИзтриванеИ аз да потвърдя, че предложението за пържоли с този сос звучи примамливо вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Диди!
Благодаря ви момичета!Поздрави!:)
ОтговорИзтриванеБе пробвано и бе хубаво, пиша точно от масата... Публиката иска бис от още такива нестандартни изпълнения! Браво!
ОтговорИзтриванеА кога точно се прибавя горчицата? Докато готвех, моят мъж ми четеше рецептата стъпка по стъпка. Точно щях да местя всичко от котлона, когато се сетих, че трябва да се сложи и горчица, която присъства в съставките и заглавието, но я няма в указанията. Прибавих я най-накрая, но може би се слага заедно с водата и меда?
ОтговорИзтриванеИначе се получи добре :)
trezven, много ме радва този бис!
ОтговорИзтриване:-)
bebona, точно накрая се слага горчицата.Съжалявам, че съм я пропуснала в указанията, рядко ми се случва, обикновено проверявам по два-три пъти текста...
Благодаря, че ми обърна внимание!:)
Днес реших да си направ, станах страхотни, макар и без горчица! Поздравления за хубавата рецепта :)
ОтговорИзтриване